Krämig pasta med oxfile

En klassiker om man nu råkar få en liten bit stekt oxfile över. ( Se oxfileplankan i inlägg under )
Yummi

Oxfilepasta för 2 personer :
200 gram stekt oxfile (medium)
spagetti för 2 pers.
1 dl vispgrädde
3-4 msk färskost
1 msk oxfond
salt & peppar
.

Gör så här: 
Koka pastan nästan helt klar. Häll bort vattnet, och vänd tillbaka pastan.
Vänd ner grädde, färskost och låt sjuda upp på svag värme under omrörning. Smaka av med fond, salt & peppar.
Sist skivar du och vänder du ner köttet. Ta bort från plattan, när allt är genomvärmt serverar du med ruccola och en god parmesan.
Smaklig spis. 

2
Kommentera

GRUNDRECEPT KLADDKAKA

Tjingeling, 

I dag snickras det för fullt här hemma. Dock inte så mycket av mig, utan av snickarna jag har anlitat.
De gör klart det sista runt poolen och bygger plankbord. Mitt lilla vi hemmasnickrade bord från sommarhuset på Öland kändes alldeles för litet.
Så nu blir det ett rejält istället. Själv står jag inne i köket och bakar kakor på löpande band. Bland annat lite kladdkakor som ska experimenteras med, så att det blir så där extra mycket allt!
Men här kommer grundreceptet som jag utgår ifrån.


Du behöver:
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
.
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra & bröa en rund form med avtagbara kanter, och fördela ut smeten. Grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig efter en stund.
Servera sedan med lättvispad grädde, eller gräddglass.

15
3 kommentarer

PLANKA MED OXFILE

Jag använder mina plankor alldeles för sällan alltså!
Det är ju bara så jäkla gott med en plankstek! Tror oftast jag drar på det eftersom det blir så många moment. Nu älskar jag ju hemgjort potatismos, men för de som inte märker skillnad så kan man såklart fuska med pulvermos. Ibland finns det ju enkla genvägar så att säga.  Jag fuskar gärna med ” köpe-bea” har en ny favorit där som smakar som den man slungar själv hemma.

Prova detta till helgen vetja! Och följer ni mig inte på Instagram redan.
Gör det : @jennysmatblogg
.

Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar

Tillbehör: 
600 gram Oxfile
sparris / broccoli
.

Frästa grönsaker som te.x
paprika
.

Till pepparsåsen:
2 msk hel vitpeppar
1 finhackad schalottenlök
1/2 msk grönpeppar
1/2 msk estragon, finhackad
olja
3 dl kalvfond alternativt. (2 msk konc + 3 dl vatten)
1 dl rödvin
2 msk konjak
2 dl vispgrädde
,

.

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Sparrisen/broccolin kokade jag ett par minuter och la dem på plankorna. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.
.

Såsen gör du så här:
Rosta vitpeppar i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel. Fräs sedan schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparn.  Slå i lite olja, slå på den blandande fonden, rödvin, konjak.  Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.

Häll såsen över köttet och servera genast.

2
9 kommentarer

PIFFA TILL EN SOCKERKAKA

Jag tror vi haft det här snacket innan….Om sockerkakans plats?
För jag tycker att vanlig sockerkaka det kan vara världens tråkigaste fika att bli bjuden på. Eller bjuda på 😉
Men med några enkla medel blir det värsta gofikan. Vispa upp lite grädde och servera med färska bär.
Typ himmelriket, med så enkla medel.

.

Nu råkar jag ju även ha världens bästa recept på saftig sockerkaka med chokladkross i.
Den hittar ni här. 
Tipselitips.

0
2 kommentarer
INLÄGGET INNEHÅLLER ADLINKS

RAGGMUNKAR MED POTATIS- & MOROTSRIV

Provade ju att göra raggmunkar i våffeljärnet för några veckor sedan.
Det blev ju väldans gott, så jag bestämde mig för att prova även med lite morötter igår.
Detta gick hem hos hela familjen! Missa inte att följa mig på Instagram för fler uppdateringar:
@jennysmatblogg

<3


Hemligheten är att använda rikligt med smör,
och grädda dem tills de får vacker färg och blir så där härligt frasiga.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och innan receptet kommer måste jag tipsa om den SUPERBRAIGA rabatten hos Po.p.
Nu får ni 20% RABATT. Klicka här

Och nu över till receptet:

Det här behöver du till 4-5 personer:
5 stora potatisar fast sort ( ca 400 gram )
5 morötter
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk salt
smör till stekning
.

Gör så här:
Skala & riv potatisen/morötterna ner i en bunke. Jag valde de mindre hålen på rivjärnet. Vispa ut mjölet med lite mjölk i taget till en klumpfri smet, och vispa ner resten av mjölk och ägg, salt. Blanda ihop mjölksmeten med de rivna potatisen. Hetta upp våffeljärnet med smör och fyll på med ca: 1 dl smet, grädda raggmunksvåfflorna i några minuter. De ska få vacker färg. Klart att servera.
Gärna med bacon & lingonsylt.

13
3 kommentarer

SÖNDAGSUTFLYKT

Godmorgon, 
Är det inte härligt med sommartid så säg. Känns som man hinner med så mycket mer när det är ljust längre. I lördags tvättade jag pooldäcket och började plocka fram utemöblerna igen. Känns som om jag nyss packade undan dem. Sedan grillade vi och satt ute i solen och åt middag, måste ju passa på medan man har fint väder. I går hade vi också sol, men det var kallt så in i bängen. (Säger man så förresten? Var tvungen att googla.) Antingen ”kallt så in i bängen” eller ”kallt så in i baljan.” Haha… så nu vet ni det.


I går blev det lite utflyktsdag igen,
vi passar på att göra små upptäcktsfärder hemikring nu på helgerna. Finns så många guldkorn alldeles runt hörnet. Spännande att se sin ort med nya ögon på något vis. Vi startade med gofika a la extra allt på : ”Gårdby Lantcafe”.


Mätta och belåtna rullade vi vidare till Nunnedalen,
det är bara så vackert där just nu när blåsipporna står i full blom. Kan varmt rekommendera en tur hit om ni är in närheten.
Ta gärna med lite korv med bröd också, här finns det bra grillarplatser.


Vi orkade dock ingen mat så nära inpå fikan, så vi handlade med oss och grillade hemma istället.
En mysig söndag.

0
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Tjingeling,
Här kommer en veckomatsedel. Hoppas ni hittar lite ni gillar.
.

Måndag Bakad sötpotatis i micron (fylld med fetaoströra)
Tisdag: Ostig torsk med färgglad paprika
Onsdag: Köttfärssoppa med vitkål
Torsdag Briekyckling 
Fredag Plockmat- enkelt & festligt

.


Olika frukter & bär, en grekisk sallad, några såser, potatissallad, torkad korv, oliver & ostar. Häll upp en skål med lite nötter, skiva upp en baguett, ställ fram lite ost & smör.  Ja och så är det såklart gott med lite olika kallskuret kött & marinerade kycklingspett till detta.

* * * * * *

Något gott till kaffet: Wienerbrödstårta


Smördegen köper du ark i kyldisk.

Du behöver :
2 ark med stora smördegsplattor
marsanpulver ( ej kokbar )
4 dl vispgrädde
färska bär
florsocker

.

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Börja med att rulla ut ett ark i en bakplåtsklädd ugnsform. Och skjuts in i ugnen i 15-18 minuter eller tills smördegen är gyllene.
Under tiden rör du ihop vaniljkrämen. Jag hade cirka 7 dl mjölk med 12- 14 msk marsanpulver. Prova er fram till önskad konsistens. ( Det tar en liten stund för krämen att stelna, så ta lite i taget. ) Ta ut smördegen och låt svalna, så gör du samma sak med den andra smördegesplattan. Skjuts in i ugnen tills den blir gyllene och sen ut.
När den första smördegen svalnat så breder du ut vaniljkrämen. Vispa grädden fluffig.
Toppa med den svala smördegen, fördela ut grädden.
Strö över bären och pudra över massa florsocker.

Voila! Klar att servera.

Farligt god.

0
5 kommentarer

LYXFRULLE

Härliga lördagar med lata frukostar.
Vill ni överraska familjen med något extra gott tycker jag ni ska slänga ihop dessa scones.
Godast att serva nygräddade med smör & ost.

Det här behöver du till 4 stora scones :
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1-2 tsk salt
.

Gör så här : 
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen till fyra bullar, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 -15 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast

0
2 kommentarer

Nachotallrik

Det blev hämtmat till middag, både för att stödja våra lokala butiker och för att vi faktiskt inte orkade laga mat idag.
Så vi beställde ett gäng med pizzor från våra lokala pizzeria. Jag valde min specialare ”Calzone+plus kebab & jalapenos” sjukt god.
Kan varmt rekommenderas. Och jag hoppas att vi alla kommer försöka handla lokalt dessa veckorna / månaden(a) och handla massvis med take away <3
.

Till snacks ikväll blir det detta:

img_2896-1024x683 (1)img_2907-1024x683 (1)

En underbar nachotallrik gör du så här: 
1 plåt med goda nachochips
3 – 4 dl riven ost
majs
röd paprika

Topping: 
klippt basilika
salsasås

Kallsås 
1 dl creme fraiche
1/2 dl salsa sås

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, bred ut tacochipsen över en plåt.
Riv över ost & toppa med majs & paprika. Gratinera i några minuter i ugnen tills osten har smält.

Innan ugnen

0
Kommentera

Fredagsplaner

Då var det fredag igen 
Barnen har precis åkt till skolan, och jag har dukat undan efter frukosten. I går blev det en dag i trädgårdens tecken, jag klippte gräset, räfsade löv och rensade ur mina rabatter. Så jag sitter här med världens träningsvärk nu, ont i varenda jäkla muskel i kroppen. Att man aldrig lär sig, hehe.  Funderade lite på middagen till ikväll. Oxfile är alltid festligt & gott, men barnen skulle nog rösta för tacos.
Så vi får väl se vad vi kommer fram till.
Vad äter ni ikväll ?


Denna goding åt vi för ett par helger sedan.
Med en god sallad. Jordgubbar tillsammans med en fetaostsallad är så gott!
Prova vetja.

0
5 kommentarer