Hej hej,
Vi har haft jättefint väder hela dagen. Klarblå himmel och strålande sol…..
Fram tills nu, jag hann bara lämna av Nomi på fotbollen så öppnade sig himlen och det bara öser ner nu. Inte jätteroligt att spela fotboll på en plaskig plan… men men. Var nere i stan tidigare och uträttade ärenden, fyllde på kyl & frys. När det är barnvecka går det åt betydligt mycket mer mat. Det är inte så himla roligt att stå och laga mat till sig själv, så det blir en hel del hämtmat och varma mackor då. Jaja… men nu är ordningen äntligen återställd, och jag ska ställa mig och laga mat till oss. Ville bara kika förbi och önska er en riktigt fin kväll.
Förra måndagen så ville jag prova en ny restaurang i stan, och måndagar äter jag inget kött- så var passade då bättre en ett veganskt ställe.
Jag kikade in på Oas, som ligger på storgatan här i stan. Hämtade hem lite olika rätter. Blandannat den godaste pumpasoppan jag ätit, som jag naturligtvis inte ens hann fota, jag var för glupsk.
En fetaostsallad, där fetaosten var framställd med kokosmjölk tror jag. Supergod.
Extra plus för vackert upplägg.
En härlig wrap med gott i,
och avslutningsvis en liten advokadomacka med hummus.
Idag blir det en linsgryta återkommer med recept på den senare.
Jag provade en krämigare variant av kokosmjölk. Nämligen kokosgrädde, kan rekommenderas.
.
Du behöver till 4 personer: 500 gram oskalade räkor
( ca: 300 gram färdigskalade)
pasta för 4 personer
olja
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 burk kokosgrädde
1 tsk sambal oelek ( 1 msk – om du gillar hetta )
1/2 msk hummerfond
50 gram sockerärter
1 burk med bambuskott
1 röd paprika
10 stycken champinjoner
1 lime
Gör så här: Skala räkorna. Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Hetta upp en stekpanna med olja, fräs löken mjuk och pressa ner vitlöken. Vänd ner kokosmjölk, sambal oelek, hummerfond. Låt sjuda upp medan du grovhackar grönsakerna. Vänd ner den i den sjudande grytan. Dra bort från värmen och pressa ner limen under omrörning.
Vänd ner pasta, räkor och rör runt.
Serveras genast.
* * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet : Krämiga Dumlebrownies
Mums var gott !Tips : Något jag har lärt mig till nästa gång är att hacka dumlen mycket mindre, så att det är lättare att blanda den i smeten och även fördela över smeten.
Gör så här : Ställ ugnen på 160 grader och smörj en form 20*20 cm . Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke.Hacka Dumlen & den mörka chokladen smått, vispa sedan det mjuka rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. Vänd ner den siktade vetemjölsblandningen och blanda sist ner hälften av de hackade dumlebitarna. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 45- 50 minuter. De sista 5 minuterna tar du ut browniesen och strör över den finhackade dumlen/ chokladkrosset jämnt över hela kakan- ställ tillbaka och låt smälta ner. När du tar ut kakan kan du jämna till toppingen med en gaffel. Tid är beroende på hur kladdig och krämig du vill ha den, denna brownien var inne exakt 50 minuter. Jag tycker att en brownies ska vara precis så här. Stå kallt i kylen över natten – och ta fram i god tid före servering så att dumlen hinner bli rumstempurerad- annars blir den lätt lite för hård.
Nu har jag precis skjutsat in kladdkakan i ugnen. . .
Och jag ville visa er de precis färska bilderna av vardagsrummet, vet att många av er har varit nyfikna på hur det blev.
Det kommer dock dröja en hel månad till innan stolarna som jag beställt kommer, så här känns det fortfarande halvfärdigt. Så det får bli en liten tjuvkik.
.
Jag valde att behålla färgen på taket, ni var många som skrev att jag skulle ånga mig om jag vitmålade det. Och jag tror ni har rätt, det var ju ändå det jag en gång föll för i huset.
Tänk bort stolarna här nu också, dessa tillhör matbordet i köket.
Här kommer senare svarta korgstolar hamna istället.
. Ett gäng med rosor från Ica, från mig till mig.
Näst på tur står att skruva upp gardinstängerna och få upp de nya sammetsgardinerna, alltså till höger.
För jag vill inte ha gardiner som täcker utsikten utöver vattnet. Får visa den delen av rummet lite senare.
.
Men nu börjar det dofta gott här, tror minsann kladdkakan är klar.
På återseende.
Välkommen härliga Maj,
Hoppas ni hade en fin Valborg, själv gjorde jag precis ingenting. Kan vara mysigt det också, och nästa år är väl allt som vanligt. Så får kika på brasan då och fira in våren. Idag blir det lite middag hemma, men för er som vill ha något enklare idag så har jag denna rätten, som har blivit en favorit bland er. En restfest, när den blir som bäst : Ris- & korvpytt.
Jag hade fått ris över sedan dagen innan. Så detta är ett perfekt ”ta-till-vara-på-maten-tips”. Salsan väljer du själv om du gillar mild, medium eller hot!
Du behöver: smör
500 gram falukorv
3 msk tomatpure
1 burk tacosås ( salsa )
4 portioner ris ( färdig kokt )
1/2 msk med koncentrerad lökfond
1/2 msk med koncentrerad köttfond
3 msk ketchup
salt & peppar
Gör så här:
Skär korven i mindre bitar.
Hetta upp en stekpanna och stek dem gyllene i smör. Vänd ner tomatpure & salsa. Låt det sjuda upp och vänd ner riset. Blanda väl och vänd ner fonderna tillsammans med ketchup. Smaka av allt med salt & peppar.
Det här behöver du till 4 portioner :
2 ägg
2 äggulor ( sammanlagt 4 ägg – men bara äggulor på 2 av dem)
3 msk strösocker
100 gram smör
100 gram mörkchoklad 70% kakao
3 msk vetemjöl
4 msk med Karamelliserad mjölk
4 nypor flingsalt
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader ( jag bakar alltid med vanlig ugn om inget annat anges)
Vispa ägg, äggulor & strösocker vitt och poröst. Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan, bryt ner den mörka chokladen i smöret och låt smälta under omkörning. Blanda ihop smörblandningen och äggröran och pudra sist i vetemjölet och vänd tills allt har blandats. Smöra de ugnssäkra formarna väl, så att de lossnar sen. Fyll upp halva formarna innan du klickar ner den karamelliserade mjölken, strö över en nypa salt på varje. Täck med resten av chokladsmeten och grädda i mitten på ugnen i 7 1/2 minut ( 7-8 minuter ) beroende på vilken ugn.Ta ut och själp upp på en tallrik och dela lite med en kniv så att det rinner ut lite. En chokladfondant ska ha en fast krispig yta med vara rinnande inuti.
Mäktig & så gott!
Gör så här: Smula kexen för hand eller i matberedare, smält smöret och rör ihop till en smulig deg.
Fördela ut i glasen, och fördela även ut den karamelliserade mjölken ( kolan) skiva banan och lägg över. Grädden ska vara lättvispad och läggas över bananerna. Strö över daimkrosset och servera.
Den går att förbereda flera timmar innan servering, förvaras i kylskåp.
.
Daimpannacotta
Det här behöver du till 12 små portioner :
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2 st gelatinblad
250 gram Daim mjölkchoklad
( Går även bra med mjölkchoklad om ni inte hittar)
Topping:
Spritsad grädde 1 dubbeldaim
Gör så här: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas ( vi gjorde pyttesmå & då räckte det till 15 stycken) men det räcker till 6 vanliga portioner, skulle jag säga. Ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering Innan servering spritsa en klick grädde och hacka daimen och fördela över serveringsglasen.
.
Salted Caramel Pie
Karamelliserad mjölk är färdigkokat ( kondenserad sötad mjölk)
Det här behöver du:
1/2 pkt digestiv
60-75 gram smält smör
1 burk karamelliserad mjölk
400 gram mjölkchoklad eller mörk choklad
( Knappt )1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt
Serveras med lättvispad grädde
Gör så här :
Krossa kexen till smulor och rör ihop med smält smör. Och fördela ut i en rund form på 24 cm. Ställ kallt i 20 minuter, och bred ut burken med karamelliserad mjölk över digestivbotten. och ställ svalt medan du gör tryffeltäcket. Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Fördela ut det sista lagret över chokadpajen och strö över ett par nypor flingsalt.
Ställ kallt så chokladen hinner stelna.
En söt / syrlig citronpaj
Det här behöver du för att baka denna citronpaj : 125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
Fyllningen lemoncurd:
rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl )
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 – 2 dl strösocker
* För att göra det ännu enklare köp färdig lemoncurd i butik
Marängtäcket :
3 äggvitor
2 dl strösocker
Gör din citronpaj så här: Blanda / mixa ihop ingredienserna till botten till en smidig deg.Låt vila i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajdorm, cirka 28 i diameter, förgrädda i 8 minuter och låt svalna.
Sätt ugnen på 250 grader bara övervärme. Gör fyllningen : Riv av skalet på de nytvättade citronerna, bara de gula, och pressa ut juicen. VIspa samman citronjuice, skal och äggulor. Smält smöret & vänd ner sockret & citronblandningen.Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Ställ den svalt & låt den kallna och häll i pajskalet. Till Marängtäcket :
Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar, till skum. Tillsätt socker , lite i taget och vispa till ett tjock marängsmet.Fördela jämt över pajen och grädda den i cirka 3 – 4 minuter. Håll koll så inte marängen bränns.
Här kommer fem varmrätter om ni inte har bestämt er än?
Först ut om ni bara vill ha något gott & barnvänligt,
Tacogratäng. Det här behöver du till 4 personer 800 gram stekt tacofärs paprika i olika färger 150 gram philadelphiaost 1/2 dl creme fraiche 2 dl riven cheddarost jalapenos tomater nachochips
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader. Hacka paprikan smått och lägg i en form. Fräs färsen klart med kryddor och lägg den över. Rör ihop ost, philadelphia & crème fraîche och bred över som ett täcke. Strö över jalapenos och klyftade körsbärstomater och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15 minuter eller tills gratängen får vacker färg. Ta ut och garnera med nachochips.
Serveras sedan med en sallad eller direkt i mjuka / hårda tortillabröd.
. Fransk Fläskfilegryta
Klipp över lite färska örter & strö över några korn med rosepeppar så blir det tjusigt värre.
Det här behöver du till denna middag för 4 : 2 styck putsade fläskfile 200 gram philadelphiaost 2 1/2 dl grädde 2 msk kinesisk soya 1- 2 tsk dijonsenap 1 msk med grovkrossad rosepeppar
Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta
Gör så här: Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna. Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter. Sedan är det klart att serveras.
Oxfile Wellington
Det här behöver du till 4 personer: 800 gram oxfile smör salt & peppar smördeg 1 uppvispat ägg
Potatisgratäng recept här Rödvinsåsen recept här Beasåsen var en köpevariant, vill du göra egen finns recept här
Gör så här: Ta fram oxfilen i god tid innan du börjar med maten, jag valde en smalare bit för att den skulle gå snabbt att tillaga. Ställ ugnen på 200 grader, potatisgratängen ställde jag in cirka 20 minuter innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie över gratängen om den får för mycket färg. Smörstek oxfilen med salt & peppar så att de får vacker färg. Baka in filen i smördegen, skär bort överflödig deg och pensla oxfilepaketet med uppvispat ägg. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filen, och ställ in i ugnen. När köttet nått 50 grader tar du ut den om du vill ha ”blodig” vill du ha medium vänta till 60 grader. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp. Svampen fräser jag i torr panna tills all vätska är borta, sen vänder jag ner en klick smör och fräser den glansig.
Smaklig måltid!
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Dagens tips kommer från Ellos, där de nu har 30 % RABATT på dyraste varan ( ink. Möbler ) Här finns även storlekar för ALLA. KLICKA HÄRoch ange koden: 455730
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Oxfileplanka med primörer
Det här behöver du till 4 plankor: 1 kilo potatis 1 dl vispgrädde 4 äggulor salt & peppar
Gör så här: Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Sparrisen/broccolin kokade jag ett par minuter och la dem på plankorna. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet. Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart. .
Såsen gör du så här: Rosta vitpeppar i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel. Fräs sedan schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparn. Slå i lite olja, slå på den blandande fonden, rödvin, konjak. Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.
Häll såsen över köttet och servera genast.
Langos
Fotograf Ulrica Pousette
Till langosbrödet för 15 små langos : 25 gram jäst 3 dl vatten 1 tsk salt 1 kokt potatis
Cirka: 7 dl vetemjöl 1 liter rapsolja till fritering
Gör så här: Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl. Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen. Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar. Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter. Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene. Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.
Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.
Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.
Då många har önskat tips på mat till Valborg. Trots att det inte blir någon brasa i år så kan man äta lite extra gott och fira in våren iallafall. Så tänkte jag komma med lite tips.Jag börjar med 5 förrätter / mingelmat.
.
Först ut: VÅFFELLANGOS
Det här behöver du:
Våffelmix
creme fraiche
finhackad rödlök
handskalade stora räkor
stenbits rom
Gör så här: Grädda våfflorna en extra minut så de blir lite extra frasiga.
Låt dem svalan något, dela dem som små hjärtan. Pensla dem med vitlöksoljan.
Toppa med creme fraiche, rom, finhackad lök och räkor.
. Sedan en stor favvo här: Råraka med tillbehör
Till 4 rårakor: 4 medelstora potatisar
smör
salt & peppar
.
Gör så här:
Riv potatisen på grövsta sidan på rivjärnet.
Hetta upp en stekpanna med smör och ta potatisrivet och tryck ut till cirklar i stekpannan.
Fräs dem i 4 minuter på varsin sida, eller tills de fått vacker färg.
Toppa med creme fraiche, löjrom , hackad rödlök och en dillkvist.
.
Lite plock / 2 olika toppingar
Jag använde mig av de färdiga små rostade bröden som du finner i kex-hyllan i butik. Fyllning nummer ett är:
1 mogen avokado
1-2 msk färskost
Lite flingsalt + peppar
stenbitsrom
finklippt gräslök
Mosa ihop avokado, färskost & smaka av med salt & peppar.
Toppa sedan snittarna med detta.
Alternativ nummer 2: Smaksatt färskost ( Te.x chili )
Handskalade räkor
finhackad rödlök
Finhackad chili
.
Len räksoppa med mjukost
Det här behöver du till 4- 5 förrätter :
1 ask med räkost (mjukost med räksmak )
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl vatten
2 msk hummerfond
1 kruka hackad dill
1 kryddmått salt
ev dofta över cayannepeppar
500 gram XL räkor
Gör så här:
Börja med att skala räkorna.
Ta fram en kastrull, vänd ner räkost, grädde, vatten & fond och låt sjuda upp under omrörning.
Hacka ner dillen och smaka av med salt & cayennepeppar. Lägg de handskalade räkorna i tallrikarna/ skålarna & häll över soppan.Klart att servera
.
Avokadokräm med mangotopp
Till 6 förrätter behöver du:
2 mogna avokado
2 msk gräddfil
några droppar citronsaft
1 nypa flingsalt
1 doft med vitpeppar
Gör så här: Skala och mosa ihop avokadon till en krämig röra. Smaka av med gräddfil, citron, salt & vitpeppar.
Fyll sedan snapsglasen till hälften. Hacka ner lök chili och mango och smaka av detta med citronsaft.
Fyll upp glasen ytterligare med detta. Toppa med stenbitsrom.
Volia, klart att bjussa på.
Tjingeling,
.
Idag har jag två målare som ska måla sista strykningen på ovan våningen. Eftersom vi har hantverkare som springer här hemma så är det såklart kaos, och svårt att laga mat. Så det provas en hel del halvfärdigt & snabbmat. Igår provade jag denna kycklingkebaben tillsammans med en sallad. Mums.
Beställde ett nytt bort till matsalen för flera veckor sedan, det dök upp ett men det var fel såklart.
Så nu hoppas jag att jag får hem det denna veckan. *Håller tummarna*
.