EFTERRÄTTER TILL KVÄLLEN

Här kommer fem snabba och goda efterrätter också.

Chokladfondant med saltkola-kräm

IMG_4804

Det här behöver du till 4 portioner : 
2 ägg
2 äggulor ( sammanlagt 4 ägg – men bara äggulor på 2 av dem)
3 msk strösocker
100 gram smör
100 gram mörkchoklad 70% kakao
3 msk vetemjöl
4 msk med Karamelliserad mjölk
4 nypor flingsalt

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader ( jag bakar alltid med vanlig ugn om inget annat anges)
Vispa ägg, äggulor & strösocker vitt och poröst. Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan, bryt ner den mörka chokladen  i smöret och låt smälta under omkörning. Blanda ihop smörblandningen och  äggröran och pudra sist i vetemjölet och vänd tills allt har blandats. Smöra de ugnssäkra formarna väl, så att de lossnar sen. Fyll upp halva formarna innan du klickar ner den karamelliserade mjölken, strö över en nypa salt på varje. Täck med resten av chokladsmeten och grädda i mitten på ugnen i 7 1/2 minut ( 7-8 minuter ) beroende på vilken ugn.Ta ut och själp upp på en tallrik och dela lite med en kniv så att det rinner ut lite. En chokladfondant ska ha en fast krispig yta med vara rinnande inuti.
Mäktig & så gott!

.

Bananoffe Pie
IMG_1380

Du behöver till 10 portioner: 
200 gram digestiv
100 gram smör (extra saltat)
1 burk karamelliserad mjölk
2 bananer
2 1/2 dl vispgrädde
2 grovhackade dubbeldaim

Gör så här:
Smula kexen för hand eller i matberedare, smält smöret och rör ihop till en smulig deg.
Fördela ut i glasen, och fördela även ut den karamelliserade mjölken ( kolan) skiva banan och lägg över. Grädden ska vara lättvispad och läggas över bananerna. Strö över daimkrosset och servera.

Den går att förbereda flera timmar innan servering, förvaras i kylskåp.
.
Daimpannacotta

 

Det här behöver du till 12 små portioner :
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2  st gelatinblad
250 gram Daim mjölkchoklad
( Går även bra med mjölkchoklad om ni inte hittar)

Topping: 
Spritsad grädde 1 dubbeldaim

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas ( vi gjorde pyttesmå & då räckte det till 15 stycken) men det räcker till 6 vanliga portioner, skulle jag säga. Ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering
 Innan servering spritsa en klick grädde och hacka daimen och fördela över serveringsglasen.
.
Salted Caramel Pie

IMG_5284

Karamelliserad mjölk är färdigkokat ( kondenserad sötad mjölk)

Det här behöver du:
1/2 pkt digestiv
60-75  gram smält smör
1 burk karamelliserad mjölk
400 gram mjölkchoklad eller mörk choklad
( Knappt )1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt

Serveras med lättvispad grädde

Gör så här :
Krossa kexen till smulor och rör ihop med smält smör. Och fördela ut i en rund form på 24 cm. Ställ kallt i 20 minuter, och bred ut burken med karamelliserad mjölk över digestivbotten. och ställ svalt medan du gör tryffeltäcket. Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Fördela ut det sista lagret över chokadpajen och strö över ett par nypor flingsalt.
Ställ kallt så chokladen hinner stelna.

En söt / syrlig citronpaj

efterrätt (2)

Det här behöver du för att baka denna citronpaj :
125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllningen lemoncurd:
rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl )
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 – 2  dl strösocker
* För att göra det ännu enklare köp färdig lemoncurd i butik

Marängtäcket :
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör din citronpaj så här:
Blanda / mixa ihop ingredienserna till botten till en smidig deg.Låt vila i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajdorm, cirka 28 i diameter, förgrädda i 8 minuter och låt svalna.
Sätt ugnen på 250 grader bara övervärme.
Gör fyllningen : Riv av skalet på de nytvättade citronerna, bara de gula, och pressa ut juicen. VIspa samman citronjuice, skal och äggulor. Smält smöret & vänd ner sockret & citronblandningen.Sjud på svag  värme tills krämen tjocknar. Ställ den svalt & låt den kallna och häll i pajskalet.
Till Marängtäcket :
Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar, till skum. Tillsätt socker , lite i taget och vispa till ett tjock marängsmet.Fördela jämt över pajen och grädda den i  cirka 3 – 4 minuter. Håll koll så inte marängen bränns.

Ta ut och låt svala innan servering

 

0
1 kommentar
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

5 GODA VARMRÄTTER

Här kommer fem varmrätter om ni inte har bestämt er än?

Först ut om ni bara vill ha något gott & barnvänligt,

Tacogratäng.
IMG_9960
Det här behöver du till 4 personer
800 gram stekt tacofärs
paprika i olika färger
150 gram philadelphiaost
1/2 dl creme fraiche
2 dl riven cheddarost
jalapenos
tomater
nachochips

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Hacka paprikan smått och lägg i en form. Fräs färsen klart med kryddor och lägg den över.
Rör ihop ost, philadelphia & crème fraîche och bred över som ett täcke.
Strö över jalapenos och klyftade körsbärstomater och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15 minuter eller tills gratängen får vacker färg. Ta ut och garnera med nachochips.

Serveras sedan med en sallad eller direkt i mjuka / hårda tortillabröd.

.
Fransk Fläskfilegryta

IMG_1942

Klipp över lite färska örter & strö över några korn med rosepeppar så blir det tjusigt värre.

Det här behöver du till denna middag för 4 :
 2 styck putsade fläskfile
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1- 2 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar

Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta

Gör så här:
Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna.
Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter.
Sedan är det klart att serveras.

 

Oxfile Wellington

IMG_6084


Det här behöver du till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
smördeg
1 uppvispat ägg

Potatisgratäng recept här
Rödvinsåsen recept här
Beasåsen var en köpevariant,
vill du göra egen finns recept här

Gör så här:
Ta fram oxfilen i god tid innan du börjar med maten, jag valde en smalare bit för att den skulle gå snabbt att tillaga. Ställ ugnen på 200 grader, potatisgratängen ställde jag in cirka 20 minuter innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie över gratängen om den får för mycket färg. Smörstek oxfilen med salt & peppar så att de får vacker färg. Baka in filen i smördegen, skär bort överflödig deg och pensla oxfilepaketet med uppvispat ägg. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filen, och ställ in i ugnen. När köttet nått 50 grader tar du ut den om du vill ha ”blodig” vill du ha medium vänta till 60 grader. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp. Svampen fräser jag i torr panna tills all vätska är borta, sen vänder jag ner en klick smör och fräser den glansig.

Smaklig måltid!

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Dagens tips kommer från Ellos, där de nu har 30 % RABATT på dyraste varan ( ink. Möbler )
Här finns även storlekar för ALLA. KLICKA HÄR och ange koden: 455730 

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  

Oxfileplanka med primörer

Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar

Tillbehör: 
600 gram Oxfile
sparris / broccoli
.

Frästa grönsaker som te.x
paprika
.

Till pepparsåsen:
2 msk hel vitpeppar
1 finhackad schalottenlök
1/2 msk grönpeppar
1/2 msk estragon, finhackad
olja
3 dl kalvfond alternativt. (2 msk konc + 3 dl vatten)
1 dl rödvin
2 msk konjak
2 dl vispgrädde
,

.

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Sparrisen/broccolin kokade jag ett par minuter och la dem på plankorna. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.
.

Såsen gör du så här:
Rosta vitpeppar i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel. Fräs sedan schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparn.  Slå i lite olja, slå på den blandande fonden, rödvin, konjak.  Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.

Häll såsen över köttet och servera genast.

 

Langos

Fotograf Ulrica Pousette 

Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis

Cirka:
7 dl vetemjöl
1 liter rapsolja till fritering

Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
räkor
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.

Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.

Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.

 

0
Kommentera

TIPS PÅ FÖRRÄTTER TILL VALBORG

Då många har önskat tips på mat till Valborg. Trots att det inte blir någon brasa i år så kan man äta lite extra gott och fira in våren iallafall. Så tänkte jag komma med lite tips. Jag börjar med 5 förrätter / mingelmat.
.

Först ut: VÅFFELLANGOS


Det här behöver du: 
Våffelmix
creme fraiche
finhackad rödlök
handskalade stora räkor
stenbits rom

Vitlöksolja: 
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl matolja

Gör så här:
Grädda våfflorna en extra minut så de blir lite extra frasiga.
Låt dem svalan något, dela dem som små hjärtan. Pensla dem med vitlöksoljan.
Toppa med creme fraiche, rom, finhackad lök och räkor.
.
Sedan en stor favvo här: Råraka med tillbehör


Till 4 rårakor:
4 medelstora potatisar
smör
salt & peppar
.

Gör så här: 
Riv potatisen på grövsta sidan på rivjärnet.
Hetta upp en stekpanna med smör och ta potatisrivet och tryck ut till cirklar i stekpannan.
Fräs dem i 4 minuter på varsin sida, eller tills de fått vacker färg.
Toppa med creme fraiche, löjrom , hackad rödlök och en dillkvist.
.

Lite plock / 2 olika toppingar


Jag använde mig av de färdiga små rostade bröden som du finner i kex-hyllan i butik.
Fyllning nummer ett är: 
1 mogen avokado
1-2 msk färskost
Lite flingsalt + peppar
stenbitsrom
finklippt gräslök

Mosa ihop avokado, färskost & smaka av med salt & peppar.
Toppa sedan snittarna med detta.

Alternativ nummer 2:
Smaksatt färskost ( Te.x chili )
Handskalade räkor
finhackad rödlök
Finhackad chili

.

Len räksoppa med mjukost

räksoppaDet här behöver du till 4- 5 förrätter : 
1 ask med räkost (mjukost med räksmak )
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl vatten
2 msk hummerfond
1 kruka hackad dill
1 kryddmått salt
ev dofta över cayannepeppar

500 gram XL räkor

Gör så här: 
Börja med att skala räkorna.
Ta fram en kastrull, vänd ner räkost, grädde, vatten & fond och låt sjuda upp under omrörning.
Hacka ner dillen och smaka av med salt & cayennepeppar. Lägg de handskalade räkorna i tallrikarna/ skålarna & häll över soppan.Klart att servera

.
Avokadokräm med mangotopp


Till 6 förrätter behöver du: 
2 mogna avokado
2 msk gräddfil
några droppar citronsaft
1 nypa flingsalt
1 doft med vitpeppar

Toppingen: 
Mogen mango
rödchili
hackad rödlök
citronsaft

Gör så här:
Skala och mosa ihop avokadon till en krämig röra. Smaka av med gräddfil, citron, salt & vitpeppar.
Fyll sedan snapsglasen till hälften. Hacka ner lök chili och mango och smaka av detta med citronsaft.
Fyll upp glasen ytterligare med detta. Toppa med stenbitsrom.
Volia, klart att bjussa på.

 

0
Kommentera

KYCKLINGKEBAB

Tjingeling,
.
Idag har jag två målare som ska måla sista strykningen på ovan våningen. Eftersom vi har hantverkare som springer här hemma så är det såklart kaos, och svårt att laga mat.  Så det provas en hel del halvfärdigt & snabbmat. Igår provade jag denna kycklingkebaben tillsammans med en sallad. Mums.


Beställde ett nytt bort till matsalen för flera veckor sedan, det dök upp ett men det var fel såklart.
Så nu hoppas jag att jag får hem det denna veckan. *Håller tummarna*
.

På återseende,

0
2 kommentarer
REKLAMLÄNKAR FÖR HEMTEX

NOMIS RUM

Hej raringar,

Hoppas ni har fått en fin start på veckan.
Här kommer ett inlägg ni har efterfrågat länge, och mer ”hemma-hos” lär det bli eftersom det pågår renovering. Det är kaos hemma just nu, för är det inte målare, rörmokare och elektriker här så är det de där snickarna. Hahaha…. Men fint kommer det bli när det blir klart.
.


Nomis rum har varit ”klart” länge, men nu när vi fick in hennes nya skrivbord så tänkte vi att det var dags att visa. Färgkoderna har jag ingen aning om, då det var ett tag sedan vi målade här.
.

Heltäckningsmatta i sovrum tycker jag är fint. Gardinerna fyndade jag på Hemtex, numera är de på 30 % Rea : KLICKA HÄR
Sängöverkastet fick hon i julklapp med matchande kuddar, dock är den rosa färgen slut på överkastet. Men snyggt även i grått eller blått.


.

Om ni undrar om det alltid är sådan här ordning på barnens rum så är svaret : Så självklart…. NOT.
Här brukar det se ut om om någon slängt in en granat emellanåt, men då och då lyckas jag få dem att städa.
Haha…


Finns hur mycket snygga sängkläder som helst på HEMTEX, kolla in deras utbud HÄR

Nya skrivbordet från IKEA, först hade hon valt ut ett vitt skrivbord.
Men väl på plats så ändrade hon sig. Bra val tyckte jag.
.
Ett par gosedjur har hon valt att ha kvar, annars är ju verkligen alla andra leksaker bort nu.
Hur fick jag så här stora barn?

0
6 kommentarer

SNABBT, GOTT & BILLIGT

 REKLAM FÖR MINA BÖCKER

 

Ja men se där,
Då var det dags att presentera den senaste boken.  En matbok, precis som ni önskat. Jag tycker att den blev såååå fin. Det är bästa Ulrika Pousette som fotat även denna bok. Jag tänker att denna är en förlängning av Middagstipset, fast med ännu enklare, snabbare och billigare recept.
Jag hoppas att ni kommer gilla <3

Ni hittar den här

Boken förhandsbokar man alltså nu, och alla som beställer ni kommer jag såklart signera med en liten hälsning.
Vid jul var jag uppe och signerade 7500 böcker, så det blir spännande att se hur många böcker det blir den här gången.

Klicka in här för att läsa mer. 
.

0
6 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Här kommer tips för kommande veckan.
.

Måndag Thelmas veganska gryta
Tisdag Lax- & sparrisgratäng
Onsdag : Shepard Paj
Torsdag Kreolsk kycklinggryta 
Fredag : Tacogratäng

Denna gratäng går lätt göra LCHF- vänlig om du kryddar färsen själv.

Det här behöver du :
500- 600 gram färdig tacofärs
1/2 dl fyllig krossade tomater
2 paprikor ( jag hade gul och röd )
1 bit purjolök
200 gram philadelphiaost
2 dl riven ost

Serveras med en krispig sallad och nachochips.

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.
Stek färsen färdig med tacokryddor – rör ut med lite tomatkross.
Ta fram en ugnssäkerform och häll i den färdig frästa tacofärsen och klicka över philadelphiaosten över köttfärslagret.

Finhacka de tvättade paprikorna och fördela över, och finhacka även purjolöken.
Riv över ett par del ost och ställ sedan in i mitten på ugnen och gratinera tills gratängen fått fin färg.

Serveras sedan genast med tacochips och god sallad.

* * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Daimbiskvier

Det här behöver du till en form 25*30 cm 
500 gram mandelmassa
2 äggvitor
1 dl strösocker

Fyllning: 
250 gram mjukt smör
100 gram mjölkchoklad (daimsmak)
1 tsk vaniljsocker
3- 3 1/2 dl florsocker
2 äggulor

Topping: 
200 gram mörk choklad

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Riv ner mandelmassan i en skål ( jag använde den grova sidan på ett rivjärn )
Rör ihop med äggvita och socker. Klär en långpanna på cirka 25*30 cm och fördela ut fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 – 15 minuter eller tills botten fått vacker färg. Under tiden rör du ihop chokladkrämsfyllningen. Smält chokladen över vattenbad och rör ihop med resten.
Låt botten svalna något innan du breder ut chokladkrämsfyllningen. Ställ sedan i kylskåp och låt svalna helt. Smält sedan chokladen och bred över. Låt kakan svalna men låt inte bli för kall ( då är det svårt att få till snygga bitar) skär sedan  lagom stora portionsbitar.

Mums!

0
Kommentera

POOLBAD OCH KORVGRILLNING

Godkväll på er.
Vart tog denna dagen vägen egentligen. Jag har haft några jobbmöten, betat av lite mail, lunchat med sonen på stan och nu är klockan snart sex.  Vissa dagar bara susar förbi. Men alltså hur underbart väder är det inte nu? Ljummet i luften, fågelkvitter och doft av blommor. Så vad gör vi här när barnen kommer hem från skolan ? Jo, vi badar i poolerna å äter maten ute.
Bästa.


Nomi hade lite kompisar från området som kom in och badade i går.
Tuffingarna badade även i havet, vet inte hur många grader det är där nu.
Gissningsvis ganska svalt.

Korv med bröd, smakar aldrig så bra som utomhus.

Men nu , dags att laga middag igen och sedan förhöra på läxorna.  Nomi har dessutom historiaprov denna veckan, så här gäller det att imponera med alla mina kunskaper om Gustav Vasa och Kristian II
.

Kikar förbi senare,
tills dess får ni ha det bäst.

0
6 kommentarer

FEM ÅR SENARE

Hej där,

Satt och bläddrade i arkivet och insåg att det var mer än fem år sedan som vi fotade till min första bok. ”Baka med Godis”
Alltså fem år (!!) sedan, det är ju helt galet. Då bodde vi i Växjö, och vi fotade halva boken hemma hos mig, och halva i studion i Stockholm. Och så mycket kladdkakor, småkakor, biskvier och olika sorters pajer som jag hade hemma i frysen denna perioden. Barnen klagade inte, kan jag lova.

Att göra en bok är nästan samma känsla som den berömda ”bebisbubblan”,
den är den där tiden när man kommer hem från BB och bara svävar på små moln av lycka & stolthet.
Bebisbok nummer ett alltså : Baka med Godis.

Och på fredag har jag äran att få presentera min fjärde bok. Woopwooop.
Så nu måste jag få börja kalla mig för författare också va? Så jäkla coolt. Jag hoppas att ni kommer tycka om denna boken också, jag lyssnade nämligen väldigt mycket efter vad ni efterfrågade när jag satt denna iden i verket. 😉 Själv har jag redan börjat klura på bok nummer 5, och vad denna skulle kunna tänkas handla om. Jag är så tacksam, jag har nog banne mig världens roligaste jobb ändå.

Kram på er, 

0
3 kommentarer

FYLLDA CROSSAINTER

I dag skiner solen över Kalmar, helt ljuvligt.
Jag ska sätta mig och grotta ner mig i det allra sista med korrningen av boken.
Nästa vecka går den till tryck. Lääääängtar.

Idag bjuder jag på ett snabbt fikatips.

Det behöver inte vara svårare än så här. Köp ett par riktigt fina frasiga crossainter. Dela på mitten, lägga en klick tjock marsankräm.
Fyll dem med vispad grädde, som du smakar av med vaniljsocker. Jag hade lite över i kylen sedan jag gjorde
wienerbrödstårtan

Strö över lite vackra bär, och pudra över florsocker.

Klart att servera.

0
2 kommentarer