Hej där, Här kommer receptet på en urgod soppa. Och som man med fördel kan koka dubbelt upp av, för att sedan bara frysa in.
Perfekt att sedan tina och servera när den stressiga vardagen står på glänt.
.
Vill man äta vegetariskt så väljer man en vegetarisk fond. .
Till 4 – 6 portioner
10 st medelstora potatisar ( mjölig )
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
smör / olja
4 dl vatten
4 dl mjölk
1 msk konc. grönsaksfond ( alternativ kycklingfond )
salt & peppar
.
Gör så här: Skala och skiva potatisen i mindre bitar. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs lök och vitök i smöret i en kastrull, utan att det får färg. Tillsätt potatis, mjölk, vatten och fonden. Låt soppan sjuda en 10 minuter tills potatisen blivit mjuk. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan slät och servera gärna med lite smörstekt bröd.
Jag gräddade mina i stabila muffinsformar. Sen lät jag dem svalna innan jag placerade dem i dessa snygga formar. Det kanske hade gått att grädda i dem, men ville inte förstöra dem, så därför vågade jag inte chansa. Till 12-13 muffins: 50 gram smör
1 dl standardmjölk
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Gör dina muffins så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och tillsätt mjölken och dra bort från plattan. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst med en elvisp.
Vänd sedan ner mjölkblandningen, blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Fyll upp formarna lite mer än 3/4 med smeten. Ställ sedan in i mitten på ugnen & grädda i cirka 10-15 minuter, tills de har fått vacker färg. Låt dem svalna innan du spritsar nutellafrosting på dem.
Gör din frosting så här:
Ta fram smöret så att det hinner bli rumsvarmt, lägg i en skål tillsammans med färskosten och vispa ihop detta med en elvisp. Tillsätt nutellan, och florsockret och vispa ihop alltsammans till en slät smet. Ställ kallt i 20 minuter innan du spritsar ut det på de svala cupcakes:en. Dekorera med valfritt strössel eller godis.
God morgon & välkommen ny vecka. .
Vaknade tidigt i morse, men sovit som en stock i natt så det gjorde ingenting. 4 dagar i tält tar ut sin rätt… hahaha
Gick upp och fick iväg barnen till skolan, sedan gjorde mig mig klar för att åka in till stan. Fick bli frukostmöte med räkmacka på ett fik, hade ingen lust att ställa mig och göra någon frukost bara till mig själv. Så vilket lyxig start på denna måndag det blev.
Nu ska jag jobba av mailen innan det är dags för nästa möte klockan 12.
Kram på er. Och hoppas ni får en fortsatt fin vecka.
Hej där. Då var vi tillbaka till ett soligt Kalmar. I dag har det varit minst sagt växlande väder.
Regn, sol och regn igen. Nu hoppas vi att det förblir lite sol ett tag. Här kommer lite middagstips till kommande vecka. .
Det här behöver du till en form :
8-10 stora potatisar (mjölig sort)
1 liten gul lök
400 gram kassler
5 dl vispgrädde
1/2- 1 msk gul curry
salt & peppar
1 pressade vitlöksklyftor
riven ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Strimla kasslern tunt. Skala och skiva potatisen tunt, finhacka löken, varva sedan potatis, kassler & lök och pressa ner vitlöken.Häll upp grädden i en skål med curry, salt & peppar och häll över gratängen. Ställ in i ugnen i cirka 40 minuter, ta ut och toppa med god riven ost.
Ställ tillbaka igen i 10 – 15 minuter.
Klart att servera med god sallad.
Smaklig måltid
* * * * * * * * * *
Och något gott till kaffet: Sega chokladsnitt.
Det här behöver du: 220 gram smör
6 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Garnering
1 uppvispad äggula
pärlsocker
Gör dina kalaskakor så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela till tre delar & rulla ut till längder. Platta ut något och pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10-12 minuter.
Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.
Fungerar finfint att frysa in om det blir något över.
Hej hej, Hoppas ni har en härlig fredag!
Här befinner vi oss på vår mysiga campingweekend.. eller glampingweekend kanske snarare.
Bekväma sängar, fluffiga täcken och kylskåp. Det är bästa sättet att tälta tycker jag. Här bor vi precis bredvid havet, med naturen som granne.
Helt ljuvligt.
Vi handlade med oss allt innan vi åkte så bilarna var proppade med mat, snacks och sällskapsspel.
4 dagar med frisk luft och inget wi-fi, för barnen då da.
Här grillade hamburgare till middag igår, och kommer även grilla det ikväll.
Smidigt och det blir minimalt med disk, precis som det ska va. Hahaa..
.
Fick massa frågor av er på Instagram @jennysmatblogg
vart vi är för någonstans. Stället heter: Tredenborgs. Väl värt ett besök. Härliga promenader och trevliga grillningar med vänner.
Skvaller, skratt och prata om livet. Det kallar jag att tanka energi till sämre tider.
Nu ska jag lägga undan datorn och gå ut och umgås igen.
Min jobbtimme som jag förhandlat till mig för dagen är precis slut. Kram på er.
Hoppas ni inte saknar mig allt för mycket. Jag hinner inte riktigt med allt som jag vill just nu. Vi har ju ett studentfirande på fredag, och jag vill bara att allt ska bli sådär perfekt nu. Göra det bästa i denna speciella tid. Så idag har jag sprungit fram och tillbaka i butikerna, hämtat ut studentplakat och köpt ballonger och konfetti. På torsdag sätter vi upp tälten och lillasyster kommer hit på kvällen för att hjälpa mig duka och piffa till det sista. Så det är en liten stressig vecka, men lovar att ge er massa mer inlägg när det lugnat sig.
Till er som är inne och letar efterrätter vill jag tipsa om denna.
Fotograf @hemtrevligheter
.
Det här behöver du :
1 burk karamelliserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen ( den karamelliserade mjölken) . Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering. Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.
Tips för allergiker: Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper. Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen.
Bästa veckan är här, min barnvecka ❤
Melvin och jag vart på stan en sväng och käkade lite bara han & jag, medan Nomi har varit på fotboll. Nomi och jag brukar hittar på saker som fika & shopping. Medan Melvin och jag bara äter skräpmat, lika trevligt bägge två alternativen. Men sedan har jag ägnat tid till trädgården.
Klippte ju gräset igår, så i dag var resten på tur.
Först ut var kantklippning, där jag efter halva trädgården upptäckte att tråden var slut. Varför är det alltid så när man samlat ork till sig? Hahah… Jaja…måste in till stan imorgon och köpa en ny rulle. Och sedan har jag trimmat alla småträd å buskar.
Det är nog ändå det roligaste!
De flesta av mina plantor har överlevt.
Men en å annan har trillat av pinn, tror det är för att de stått lite för mycket i solen.
.
Dessa tycker jag är så fina.
Man blir gladare av lite färgklickar här å där i trädgården.
Ena olivträdet klarade vintern, och det får stå här till poolhuset….
Poolhuset som förhoppningsvis även ska bli en liten bastu till hösten. Men det behöver fixas en hel del innan dess. Bl.a isoleras och byta panel. Men vad tro ni ? När det är dags att byta panel, ska man inte samtidigt måla det i Falu rödfärg, samma som huset?
Jaja… en liten bit på väg nu. Ska fortsätta med kantklippningen och rensa rabatterna imorgon. Fast just nu har jag träningsvärk från topp till tå, värsta träningspasset det här ju. Imorgon har jag också 1000 jobbsaker som måste göras, för sedan har barnen studiedag och är lediga resten av veckan. Och för att underlätta lite i vardagen så var jag och beställde mig en ny robotgräsklippare. Förra strök ju med för ett par år sedan.
Så jag välkomnar denna nya karl in i trädgården 😉 Nu slipper jag klippa gräset mer.
Ljuvligt väder vi har! Solen skiner över Kalmar och det är sommar i luften.
I dag kommer nog många av oss tända grillarna och äta middagen utomhus.
Behöver ni dock tips på vad ni ska grilla så har jag en hel kategori med marinader, såser och trevliga grillrätter. HÄR
.
Hej hej,
Då var jag hemma igen och har precis landat i soffan efter ett par timmats trädgårdsarbete. Känner mig så trött efter denna trevliga helgen, och kommer säkert somna innan mitt huvud träffar kudden. Men innan dess, så var det ju dags för en liten veckomatsedel.
Varsågoda.
. Måndag : Ugnspannkaka (veg) Tisdag : Laxgratäng med citron Onsdag Baconpasta med svamp & tomater Torsdag Korvbolognese Fredag Potatisgratäng med köttfärsröra
Det här behöver du:
8-10 mellanstora potatisar (mjöliga)
3 dl vispgrädde
2,5 dl creme fraiche ( vitlök & örter)
2 dl riven ost
Köttfärsröran:
500 gram köttfärs
smör
1 pressade vitlök
1 msk tomatpure
1 förpackning med finkrossade tomater
3 msk ketchup
100 gram färskost ( smaksatt)
salt och peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på ca 200 grader. Värm upp en panna med smör, vänd ner färsen och bryn den färdig.
Pressa i vitlök och rör ner tomatpure, krossade tomater, färskost smaka av med salt och peppar. Låt sjuda några minuter på svag värme. Skala och skiva potatisen. Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter, med smör.
Rör ihop grädde och crème fraîche. Vänd ihop potatis med gräddblandningen.
Varva sedan potatisen med köttfärsröran och ställ in i ugnen.
Ta ut ut ugnen när potatisen är mjuk och riv över osten och ställ tillbaka gratängen och låt den gratineras.
Ta ut gratängen och låt den stanna till sig en tio minuter innan den är klar att ätas.
Serveras sedan tillsammans med en god sallad.
* * * * * * * * * *
Sen något gott till kaffet: Kärlekmumskakor.
Det här behöver du till 40 snittar: 220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
4-5 msk kakao
Det här behöver du till glasyren: 125 g smält smör
1/2 dl kaffe
3/4 dl kakao
5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Toppa med Kokos
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen och rulla ut 4 länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Direkt när de kommer ut, trycker du ut en skåra längst mitten ( så fyllningen lättare stannar kvar. Rör sedan ihop tryffeln. Smält smöret och rör ihop med de torra ingredienserna. Fördela ut glasyren och toppa med kokos
Låt dem svalna i kylen, skär dem sedan i lagom stora snitt.
Ska ni grilla i helgen?
Klart ni ska. Prova då att grilla pizza!! Kan göras på både pizzasten eller vanlig ugnsplåt.
Här går det att ta många genvägar. Du kan köpa färdig pizzadeg, det är ok. Eller färdig tomatsås- du bestämmer helt själv. Nedan kommer iallafall receptet på min godaste pizza.
Till två plåtar pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special
Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
Kebabsås : 2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1/2 dl Fanta
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
sal & peppar
ev. 1 tsk sambal oelek för mer hetta
Fyllningsförslag :
ost, mozzarella, skinka, lök, feffaroni, oliver, stekt kyckling, bacon , kebab, oxfile, fläskfile ……. eller som här ost, tonfisk och lök.
Toppa med en god bea, eller kebabsås.
rör ihop alla ingredienser ovan och låt stå kallt ett par timmar innan servering.
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annars finns risk att den blir sladdrig och vattning. Lägg pizzastenen eller plåten på grillen, tills pizzan fått fin färg
Godaste pizzasalladen :
1 litet huvud med vitkål
1 kastrull med kokhett vatten
3 korkar med ättika ( te.x perstorp)
1 dl rapsolja
1 1/2 tsk med salt
grovmalen svartpeppar
1 kruka finhackad dill
Gör så här:
Hyvla kålen med en osthyvel eller i en matberedare. Lägg i ett durkslag och häll över det kokande vattnet över den strimlade kålen. Skölj sedan med iskallt vatten tills kålen svalnat. Låt rinna av medan du blandar ihop ättika, rapsolja salt & svartpeppar.
Häll ner och vänd om både vitkål & ättikssåsen blanda väl. Klipp ner dillen och smaka ev av med mera ättika eller kryddor.
Klarar sig fint i 5- 6 dagar i kylskåp.