TRÄNINGSVÄRK FRÅN TOPP TILL TÅ

Bästa veckan är här, min barnvecka  ❤
Melvin och jag vart på stan en sväng och käkade lite bara han & jag, medan Nomi har varit på fotboll. Nomi och jag brukar hittar på saker som fika & shopping. Medan Melvin och jag bara äter skräpmat, lika trevligt bägge två alternativen. Men sedan har jag ägnat tid till trädgården.
Klippte ju gräset igår, så i dag var resten på tur.


Först ut var kantklippning, där jag efter halva trädgården upptäckte att tråden var slut. Varför är det alltid så när man samlat ork till sig? Hahah… Jaja…måste in till stan imorgon och köpa en ny rulle.  Och sedan har jag trimmat alla småträd å buskar.
Det är nog ändå det roligaste! 
De flesta av mina plantor har överlevt.
Men en å annan har trillat av pinn, tror det är för att de stått lite för mycket i solen.
.

Dessa tycker jag är så fina.
Man blir gladare av lite färgklickar här å där i trädgården.

Ena olivträdet klarade vintern, och det får stå här till poolhuset….

Poolhuset som förhoppningsvis även ska bli en liten bastu till hösten. Men det behöver fixas en hel del innan dess. Bl.a isoleras och byta panel. Men vad tro ni ? När det är dags att byta panel, ska man inte samtidigt måla det i Falu rödfärg, samma som huset?

Jaja… en liten bit på väg nu. Ska fortsätta med kantklippningen och rensa rabatterna imorgon. Fast just nu har jag träningsvärk från topp till tå, värsta träningspasset det här ju.  Imorgon har jag också 1000 jobbsaker som måste göras, för sedan har barnen studiedag och är lediga resten av veckan. Och för att underlätta lite i vardagen så var jag och beställde mig en ny robotgräsklippare. Förra strök ju med för ett par år sedan.
Så jag välkomnar denna nya karl in i trädgården 😉 Nu slipper jag klippa gräset mer.

0
17 kommentarer

GRILLAT VAR DE HÄR

Hej,

Ljuvligt väder vi har! Solen skiner över Kalmar och det är sommar i luften.
I dag kommer nog många av oss tända grillarna och äta middagen utomhus.
Behöver ni dock tips på vad ni ska grilla så har jag en hel kategori med marinader, såser och trevliga grillrätter.
HÄR
.

0
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Hej hej,
Då var jag hemma igen och har precis landat i soffan efter ett par timmats trädgårdsarbete. Känner mig så trött efter denna trevliga helgen, och kommer säkert somna innan mitt huvud träffar kudden. Men innan dess, så var det ju dags för en liten veckomatsedel.
Varsågoda.
.
Måndag : Ugnspannkaka (veg)
Tisdag : Laxgratäng med citron
Onsdag Baconpasta med svamp & tomater
Torsdag Korv bolognese
Fredag Potatisgratäng med köttfärsröra 

Det här behöver du:
8-10 mellanstora potatisar (mjöliga)
3 dl vispgrädde
2,5 dl creme fraiche ( vitlök & örter)
2 dl riven ost
Köttfärsröran:
500 gram köttfärs
smör
1 pressade vitlök
1 msk tomatpure
1 förpackning med finkrossade tomater
3 msk ketchup
100 gram färskost ( smaksatt)
salt och peppar

Gör så här:

Ställ ugnen på ca 200 grader. Värm upp en panna med smör, vänd ner färsen och bryn den färdig.
Pressa i vitlök och rör ner tomatpure, krossade tomater, färskost smaka av med salt och peppar. Låt sjuda några minuter på svag värme. Skala och skiva potatisen. Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter,  med smör.
Rör ihop grädde och crème fraîche. Vänd ihop potatis med gräddblandningen.
Varva sedan potatisen med köttfärsröran och ställ in i ugnen.
Ta ut ut ugnen när potatisen är mjuk och riv över osten och ställ tillbaka gratängen och låt den gratineras.
Ta ut gratängen och låt den stanna till sig en tio minuter innan den är klar att ätas.

Serveras sedan tillsammans med en god sallad.

* * * * * * * * * *

Sen något gott till kaffet: Kärlekmumskakor.

Det här behöver du till 40 snittar:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
4-5 msk kakao

Det här behöver du till glasyren:
125 g smält smör
1/2 dl kaffe
3/4 dl kakao
5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Toppa med Kokos

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen och rulla ut 4 länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Direkt när de kommer ut, trycker du ut en skåra längst mitten ( så fyllningen lättare stannar kvar. Rör sedan ihop tryffeln. Smält smöret och rör ihop med de torra ingredienserna. Fördela ut glasyren och toppa med kokos
Låt dem svalna i kylen, skär dem sedan i lagom stora snitt.

Serveras med kall mjölk

0
1 kommentar

GRILLAD PIZZA

Ska ni grilla i helgen?
Klart ni ska. Prova då att grilla pizza!! Kan göras på både pizzasten eller vanlig ugnsplåt.
Här går det att ta många genvägar. Du kan köpa färdig pizzadeg, det är ok. Eller färdig tomatsås- du bestämmer helt själv. Nedan kommer iallafall receptet på min godaste pizza.

Till två plåtar pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Kebabsås :
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1/2 dl Fanta
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
sal & peppar
ev. 1 tsk sambal oelek för mer hetta

Fyllningsförslag :
ost, mozzarella, skinka, lök, feffaroni, oliver, stekt kyckling, bacon , kebab, oxfile, fläskfile ……. eller som här ost, tonfisk och lök.

Toppa med en god bea, eller kebabsås.
rör ihop alla ingredienser ovan och låt stå kallt ett par timmar innan servering.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annars finns risk att den blir sladdrig och vattning.  Lägg pizzastenen eller plåten på grillen, tills pizzan fått fin färg

IMG_7007

 

Godaste pizzasalladen : 
1 litet huvud med vitkål
1 kastrull med kokhett vatten
3 korkar med ättika ( te.x perstorp)
1 dl rapsolja
1 1/2 tsk med salt
grovmalen svartpeppar
1 kruka finhackad dill

Gör så här:
Hyvla kålen med en osthyvel eller i en matberedare. Lägg i ett durkslag och häll över det kokande vattnet över den strimlade kålen. Skölj sedan med iskallt vatten tills kålen svalnat. Låt rinna av medan du blandar ihop ättika, rapsolja salt & svartpeppar.
Häll ner och vänd om både vitkål & ättikssåsen blanda väl. Klipp ner dillen och smaka ev av med mera ättika eller kryddor.
Klarar sig fint i 5- 6 dagar i kylskåp.

 

0
7 kommentarer

TIPS TILL MORSDAG <3

Hej hej,

Detta är inget betalt samarbete utan här kommer bara lite reklam för min kompis. Hon har börjat sälja så himla fina inredningsprylar/ brickor / ljus och tygkassar och annat smått & gott nu. Och det vill ju jag även tipsa er om. Längre ner har jag även en rabattkod till er.

.

Hur perfekt tips nu till MORS DAG å allt 

 
Doftljus kan man inte ha för mycket av! Jag äääälskar dessutom just dessa doftisar.
Med en lätt och frisk citrondoft.
.


Brickor sedan! Det kan man ju ha vid så många olika tillfällen.
Och jag tycker det är en så smart ”gå-bort-present.”
.

När någon fyller år, tar studenten, namnsdag….
Japp, en ”Grattisbricka” borde finnas i alla hem.

Med rabattkoden ”Jenny20” så får ni 20 % rabatt på allt ni köper.
Gäller alltså alla produkter på deras hemsida.

Woop woop… kolla in den HÄR
.

Dessa trycken med dalahästen är mina favoriter.
Hur bra med tygpåse dessutom, ta med till affären och slippa köpa de miljöfarliga och onödiga plastpåsarna.
Finns massor med olika tryck på tygpåsarna. KOLLA IN HÄR 

Tja, och glöm inte koden :”Jenny20″

Happy shopping. 

.

Fina disktrasor med olika tryck.
.

0
2 kommentarer

GÅRDAGENS LUNCH

Tjingeling,

Ursäkta tystnaden, men jag har inte haft tid att ta fram datorn. För jag har haft fina Marika här på fika. Och vi har skvallrat bort flera timmar, så välbehövligt. In och följ henne på instagram vetja hon är en sådan inspirationskälla och fantastiskt rolig.  @inredningsfrun
Men nu backar vi till gårdagens lunchmöte, där maten intogs utomhus och i Nybro.
.
Varmrökt lax med potatis och frästa primörer. 

.

Hur gott ser inte detta ut då? Supertgott! Skulle kunna tänka mig att äta det idag igen.
Men idag ska jag laga mej en gryta, får återkomma med det receptet lite senare.

Hoppas ni har en fin onsdag därute och att ni håller er friska.

Kram

0
Kommentera

CHEDDARKYCKLING


Hej där, 

.
Igår fick det blir lite ”man-tager-vad-man-haver”-middag. Jag gjorde en lite inventering och hittade sötpotatis i pommes i frysen, och ett par kycklingfileer. Hackade i hop salladen och fräste på kycklingen och ett par skivor bacon.
Två skivor cheddar fick piffa upp det hela och sedan var det bara att servera med lite nygjorda pommes. Inte alls en pjåkig middag,
idag ska jag iväg till Nybro på lunchmöte. Så jag får kika förbi er lite senare igen.

Kram på er,

1
Kommentera

LINSGRYTA

Här kommer receptet på en supergod vegansk gryta.
Hetta upp så mycket eller lite du vill med lite chiliflakes.
.

Det här behöver du :
1 gul lök
olja
1 vitlöksklyfta
400 gram finhackade tomater
1 msk konc. grönsaksbuljong
1 liter vatten
2 dl röda linser
färsk timjan
färsk basilika
salt & peppar

.

Gör så här:
Skala och finhacka löken / vitlöken. Fräs detta i en gryta med olivolja tills löken blivit glansig. Vänd ner de hackade tomaterna, linser och vattnet och rör om. Låt sjuda i 15 minuter. Vänd ner buljong, och smaka av grytan med de färska kryddorna samt salt & peppar. Jag tycker det är gott att smaka av gryta med lite chiliflakes. Häll upp i vackra tallrikar och servera med stekt bröd.

 

0
Kommentera

CHOKLADBOLLENS DAG

I dag är ingen vanlig dag, idag är det minsann chokladbollens dag
Hurra hurra hurra…

Ja , eller typ något sådant. Varför inte överraska familjen med lite go´fika. Här kommer mina bästaste recept på chokladbollar.
.
 Hemgjorda Delicatobollar

img_6321

Det här behöver du till 30 havrebollar
200 gram rumsvarmt smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2  1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
50 gram smält mjölkchoklad

Garnering:
150 gram mjölkchoklad
Kokosflingor eller pärlsocker

Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i  1 timme. Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast. Förvaras svalt delicatobollarna svalt.

.
Chokladbollar med centergömma

IMG_7455

Det här behöver du till 20-25 chokladbollar
200 gram smör
7-8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe ( eller kall mjölk)
2  1/2 msk kakao
1/2 dl oboy

20-25 stycken center/plopp

Garnering: kokosflingor

Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen vispa till en slät smet och ställ kallt i  1 timme. Rulla sedan chokladbollar och tryck ut en grop i mitten för ploppen och rulla ihop till bollar. Rulla dem sedan i kokosflingor och ställ svalt till servering.
.

O´boybollar

 Det här behöver du : 
150 gram smör
2 dl strösocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk

Gör så här: 

Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i kokos och sen är det klart.

1
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Här kommer veckomatsedeln.
.

Måndag Vegansk gryta med sötpotatis
Tisdag Laxlasagne
Onsdag Omelett med pizzatopping 
Torsdag Köttfärssås med snäckpasta
Fredag Kycklingspett med jordnötssås

jordnötssås

Jag sätter i grillspetten efter ugnen när kycklingen är klar. 
Det här behöver du :

kycklingfile för 4 personer
smör
salt & chiliflakes
.

Jordnötssås
1 msk smör
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad charlottenlök
1 dl finhackade salta jordnötter
1 1/2 dl jordnötssmör
1/2 finhackad röd chili
2 1/2 dl kokosmjölk alt. vanlig vispgrädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 lime + vatten
1 tsk strösocker
ev.chiliflakes
1-2 droppe sojakulör

Gör så här: 
Ställ ugnen på 180 grader.
Förstek filéerna för fin färg i en stekpanna med smör. Krydda med salt & lite chiliflakes.
Stoppa sedan in i mitten på ugnen, tills de är färdiga. Börja under tiden med såsen.
Hetta upp en kastrull med lite smör i, färs där den finhackade lök/ vitlöken. Vänd sedan ner jordnötssmör, jordnötter, grädde  av ingredienserna och låt sjuda upp. Jag hade i ett par droppar sojakulör för färgens skull. Smaka sist av med chiliflakes & limesaft + socker och vatten till önskad konsistens.  Dra bort från värmen och servera genast.

Kycklingen blir saftigast om den får ligga i ugnen och bli färdig. Men det går att steka den även i pannan om man har bråttom.

Knäckig äppelpaj.


Det här behöver du till en form på 22-24 cm: 
äpple som täcker formen
ev socker om frukten är syrlig

Pajdeg:
100 gram smör
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver

Serveras med glass eller vaniljvips.

Gör så här : 
Ställ ugnen på 225 grader.
Täck pajformen äpple skuret i mindre bitar , strö socker över om det behövs.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap, och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över frukten och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg
Cirka 25- 30 minuter.

 

0
1 kommentar