VECKOMATSEDEL

Här kommer en veckomatsedel till er som önskar tips.

Måndag : Vegetarisk Nudelwok
Tisdag Lurig lax med krämig risoni
Onsdag Kycklinggratäng med pasta & rökt skinka 
Torsdag Pankopanerad falukorv 
Fredag Pulled Pork

Kan serveras som tacos, i bröd eller till en sallad.
Det här behöver du :
1,2 kilo fläskkarre
salt, peppar och cayennepeppar
3 msk olivolja
2 1/2 dl barbecuesås ( inte för söt )
2 gul lök
1 vitlöksklyfta

Gör så här :
Ställ ugnen på 100-120 grader. Häll i olja i en ugnsform med lock, lägg ner köttet, salta, peppra krydda, gnid in samtliga i köttet.  Skala hacka / separera löken och lägg ner i formen tillsammans med köttet. Bred ut barbecuesåsen över köttet, ställ på ett lock och ställ in i nedre delen av ugnen. I en sådär 5-6 timmar. När köttet är klart så ska  det liksom dela sej när det är färdigt, så fort du sätter gafflen i det. Toppa med en god barbequesås.

.

Något gott till kaffet : Crunchig Rabarberpaj
IMG_2968

Det här behöver du :
5 – 6 stjälkar rabarber
1- 1/2 dl strösocker ( beroende på hur sura rabarberna är)

Till krispet:
125 gram smör
1 1/2 dl mjöl
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl havregryn

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Skär rabarberna i slantar och fördela ut i formen, sockra dem.
Tärna ner smöret i en skål och vänd ner resten av ingredienserna. Nyp i ihop till en smulig deg. Strö detta över rabarberna och ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i cirka 20 minuter.

0
1 kommentar

KALAS OCH SOCKERKAKS-BAKELSER


Hej hej,
Hoppas ni haft en fantastisk lördag, det har jag.  Kom precis hem igen efter födelsedagskalas på Öland.
Vi firade världens bästa Milia som fyllt 6 år, och jag lånade med mig Nomi för hon ville också fira lillkusinen. God mat, massa skratt och skvallra ikapp. Så mysigt så! Nu saknades mormor & morfar, men nu är det ju som det är med allt som händer i världen, och vi hoppas bara att vi snart kan få återgå till det normala. Mamma skickade iallafall massa filmer från kalaset, så de var ju med på ett litet hörn iallafall.

Lova och Nomi hjälper till att hälla upp läsken. Det bjöds på supergod kycklingsallad med smöriga vitlöksbröd.
Den kalla såsen är sååå god. Och busenkel att göra, min och syrrans favvo. Det är bara de färdiga påsarna med chipsdipp som vi rör ihop med gräddfil alternativt crème fraîche. 


Till efterrätt provade Daries ett nytt recept. Såååå gott.
En form av sockerkaksbakelse som blev så lyckad. 

Det här behöver du till rulltårtan:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl vatten ( kokande )

Fyllning: 1 1/2 dl valfri sylt

Topping : vaniljgrädde ( recept nedan)

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader.
Vispa ägg, och socker pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner detta i smeten. Rör försiktigt ner det kokande vattnet.
Bred ut smeten på en långpanna  ( cirka 30 *40 cm )med bakpapper. Grädda i mitten av ugnen på 5 minuter. Stjälp upp rulltårtan på ett sockrat bakpapper. Dra försiktigt bort pappret som använts vid gräddningen. Bred ut sylten och rulla ihop rulltårtan från långsidan. Låt sedan svalna.
.
Vaniljgrädde: 
2 1/2 dl vaniljkräm  ( kallrörd marsankräm )
4 dl vispgrädde
.
Gör vaniljgrädden så här:
Vispa grädde rätt hårt så den blir fluffig, och rör ihop med marsankrämen.
Låt stå kallt till rulltårtan svalnat. Skär upp rulltårtan och spritsa ut vaniljgrädden över bakelserna.
Toppa med färska bär och servera.

Sååå gott.

0
6 kommentarer

TÄVLING OM SIGNERADE BÖCKER

REKLAM FÖR MINA BÖCKER

 

Men haaaaallå  ♥

Nu var det alldeles för länge sedan vi hade en boktävling. Och dessutom hittade jag precis 3 stycken ”Middagstipset” här i mitt förråd.
Så dem ska vi självklart tävla ut nu – Vinnaren väljer själva vad och till vem jag ska skriva.  Kanske vill du ha den själv, eller ge bort den i present till en vän ?

Det är så himla roligt att få läsa alla era fina kommentarer & härliga mottagande av denna boken. Som det dessutom snart kommer en uppföljare på – och den uppföljaren kan ni beställa HÄR  om ni vill ha den signerad å klar. Jag är sååå glad att ni verkar uppskattar böckerna så mycket. Blir ju varm i hela magen.

För att vara med och tävla så behöver ni svara på denna frågan:
* Vad heter min kommande bok som släpps i slutet av Juli ? 

Svara i kommentarsfältet, och glöm inte ange korrekt mailadress så jag kan kontakta dig.
( Det är bara jag som ser den )

♥ ♥ ♥

För er som vill beställa mina tidigare eller kommande böcker så hittar ni
dem HÄR

♥ ♥ ♥

 

0
320 kommentarer

NYA STOLARNA ÄR HÄR ….

Ääääntligen…. som jag väntat å längtat.
När man har suttit och klickat hem från nätet så vill man ju att det ska komma snabbt som bara den. Iallafall jag, hahaha. Dessa beställde jag i februari tror jag… men den som väntar på något gott. Jag tycker de blev jättefina.
Som ni märker så vill jag ha mer mörkt / jordnära och lite murriga färger.
.

Thelma kom förbi och överraskade mig igår med blommor och doftljus.
Hon kan inte komma på Söndag då det är Mors dag, så hon uppvaktade mig igår istället. Gulle.
Vad händer i dag då? Jo, jag ska snart köra till Nybro och äta mat med Martina. Så mycket roligare att laga mat när man är två.

Hoppas ni har en härlig härlig torsdag,
Så hörs vi snart igen.

0
6 kommentarer

Slät potatissoppa

Hej där,
Här kommer receptet på en urgod soppa. Och som man med fördel kan koka dubbelt upp av, för att sedan bara frysa in.
Perfekt att sedan tina och servera när den stressiga vardagen står på glänt.
.


Vill man äta vegetariskt så väljer man en vegetarisk fond.
.
Till 4 – 6 portioner

10 st medelstora potatisar ( mjölig )
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
smör / olja
4 dl vatten
4 dl mjölk
1 msk konc. grönsaksfond ( alternativ kycklingfond )
salt & peppar
.

Gör så här:
Skala och skiva potatisen i mindre bitar. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs lök och vitök i smöret i en kastrull, utan att det får färg. Tillsätt potatis, mjölk, vatten och fonden. Låt soppan sjuda en 10 minuter tills potatisen blivit mjuk. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan slät och servera gärna med lite smörstekt bröd.

Smaklig spis.

0
1 kommentar

I MORGON ÄR DET MUFFINSDAGEN

En dag väl värd att fira. 
Eller vad säger ni. 
img_6258

Jag gräddade mina i stabila muffinsformar. Sen lät jag dem svalna innan jag placerade dem i dessa snygga formar. Det kanske hade gått att grädda i dem, men ville inte förstöra dem, så därför vågade jag inte chansa.

Till 12-13 muffins: 
50 gram smör
1 dl standardmjölk
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör dina muffins så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och tillsätt mjölken och dra bort från plattan. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst med en elvisp.
Vänd sedan ner mjölkblandningen, blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Fyll upp formarna lite mer än 3/4 med smeten.  Ställ sedan in i mitten på ugnen & grädda i cirka 10-15 minuter, tills de har fått vacker färg. Låt dem svalna innan du spritsar nutellafrosting på dem.

Nutellafrostingen: 
50 gram smör
125 gram färskost
2 dl kylskåpskall nutella
2 dl florsocker

Gör din frosting så här:
Ta fram smöret så att det hinner bli rumsvarmt, lägg i en skål tillsammans med färskosten och vispa ihop detta med en elvisp. Tillsätt nutellan, och florsockret och vispa ihop alltsammans till en slät smet. Ställ kallt i 20 minuter innan du spritsar ut det på de svala cupcakes:en. Dekorera med valfritt strössel eller godis.

0
Kommentera

DAGENS KONTORSPLATS

God morgon & välkommen ny vecka.
.
Vaknade tidigt i morse, men sovit som en stock i natt så det gjorde ingenting. 4 dagar i tält tar ut sin rätt… hahaha
Gick upp och fick iväg barnen till skolan, sedan gjorde mig mig klar för att åka in till stan. Fick bli frukostmöte med räkmacka på ett fik, hade ingen lust att ställa mig och göra någon frukost bara till mig själv. Så vilket lyxig start på denna måndag det blev.

Nu ska jag jobba av mailen innan det är dags för nästa möte klockan 12.

Kram på er. Och hoppas ni får en fortsatt fin vecka.

0
8 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Hej där.
Då var vi tillbaka till ett soligt Kalmar. I dag har det varit minst sagt växlande väder.
Regn, sol och regn igen. Nu hoppas vi att det förblir lite sol ett tag. Här kommer lite middagstips till kommande vecka.
.

Måndag: Raggmunkar med potatis- & morotsriv
Tisdag Ceasarsallad med räkor
Onsdag Stuvade makaroner med stekt falukorv
Torsdag Pad Thai 
Fredag Kassler – & potatisgratäng
IMG_0192

Det här behöver du till en form :
8-10 stora potatisar (mjölig sort)
1 liten gul lök
400 gram kassler
5 dl vispgrädde
1/2- 1 msk gul curry
salt & peppar
1 pressade vitlöksklyftor
riven ost

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Strimla kasslern tunt.  Skala och skiva potatisen tunt, finhacka löken, varva sedan potatis, kassler & lök och pressa ner vitlöken.Häll upp grädden i en skål med curry, salt & peppar och häll över gratängen. Ställ in i ugnen i cirka 40 minuter, ta ut och toppa med god riven ost.
Ställ tillbaka igen i 10 – 15 minuter.

Klart att servera med god sallad.

 Smaklig måltid

* * * * * * * * * *
Och något gott till kaffet:  Sega chokladsnitt.

Det här behöver du:
220 gram smör
6 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Garnering
1 uppvispad äggula
pärlsocker

Gör dina kalaskakor så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela till tre delar & rulla ut till längder. Platta ut något och pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10-12 minuter.

Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.
Fungerar finfint att frysa in om det blir något över.

 

0
1 kommentar

GLAMPING


Hej hej,
Hoppas ni har en härlig fredag!
Här befinner vi oss på vår mysiga campingweekend.. eller glampingweekend kanske snarare.
Bekväma sängar, fluffiga täcken och kylskåp. Det är bästa sättet att tälta tycker jag. Här bor vi precis bredvid havet, med naturen som granne.
Helt ljuvligt.


Vi handlade med oss allt innan vi åkte så bilarna var proppade med mat, snacks och sällskapsspel.
4 dagar med frisk luft och inget wi-fi, för barnen då da.

Här grillade hamburgare till middag igår, och kommer även grilla det ikväll.
Smidigt och det blir minimalt med disk, precis som det ska va. Hahaa..

.
Fick massa frågor av er på Instagram @jennysmatblogg
vart vi är för någonstans. Stället heter: Tredenborgs. Väl värt ett besök. Härliga promenader och trevliga grillningar med vänner.
Skvaller, skratt och prata om livet. Det kallar jag att tanka energi till sämre tider.

Nu ska jag lägga undan datorn och gå ut och umgås igen.
Min jobbtimme som jag förhandlat till mig för dagen är precis slut.
Kram på er. 

0
7 kommentarer

KOLADRÖM

Hej,

Hoppas ni inte saknar mig allt för mycket. Jag hinner inte riktigt med allt som jag vill just nu. Vi har ju ett studentfirande på fredag, och jag vill bara att allt ska bli sådär perfekt nu. Göra det bästa i denna speciella tid. Så idag har jag sprungit fram och tillbaka i butikerna, hämtat ut studentplakat och köpt ballonger och konfetti. På torsdag sätter vi upp tälten och lillasyster kommer hit på kvällen för att hjälpa mig duka och piffa till det sista. Så det är en liten stressig vecka, men lovar att ge er massa mer inlägg när det lugnat sig.
Till er som är inne och letar efterrätter vill jag tipsa om denna.


Fotograf @hemtrevligheter
.

Det här behöver du :
1 burk karamelliserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

 Gör så här:

Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen (  den karamelliserade mjölken) . Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

Tips för allergiker: Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper. Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen.

14
5 kommentarer