Hej där,
Hoppas ni fått en fin start på den här dagen. Här väcktes vi än en gång av våra snickare i ottan. Men men, hoppas på att bli klara innan helgen. Men i går var det bara så kallt och rått det var i luften. Kände mig bara så genomfrusen, så jag tände en brasa. Att man ska behöva elda i juni? Midsommarveckan å allt.
Men hoppas det var sista gången innan hösten.
.
Och buketter har jag gott om i hela huset sedan Thelmas student.
Denna rosa ljuvliga bukett fick hon från farmor och Tomas.
Hej hej,
Det har regnat för fullt i dag också, men tycker det ser ut som om det ska lätta upp nu här framåt kvällen. Huset har varit fullt av snickare & hantverkare sedan klockan åtta… Minns ni att jag skrev för ett par dagar sedan att jag trodde de hade stött på problem med övervåningen? Jo, men de hade de kan man säga, den ena killen råkade nämligen skruva hål på min vattenburna golvvärme. Oj oj … Hörde en rad med svordomar innan de tassade ner för att berätta läget. Så idag fick vi ( eller de )riva upp golvet, laga röret och lägga nytt golv. Så kan det också gå, men jag tror att rummet upp kommer vara klart innan midsommar. Och nu fick jag ju dessutom ett helt nytt golv,
så det löste sig ju i allafall.
.
Gjorde bara en enkel snabblunch idag, eftersom barnen valde nudlar så fick jag kasta ihop något enkelt till mig. Och det blev söndagens rester :
Grillad kyckling och en sallad.
Riktigt sommarlovslunch.
. En härlig bukett med rosa pioner står framför mig, det är fortfarande fina efter Thelmas student.
.
Nu ska jag ta en paus och pussla med Nomi, fick låna ett 500 bitars pussel av Martina.
Får se om vi kan avsluta det idag.
Hej där,
Det är riktigt tråkigt och regnigt väder över Kalmar, så därför har jag grottat ner mej i alla våra härliga semesterbilder på datorn. Och det var nästan exakt ett år sedan som jag var på Mauritius nu. Det känns som en evighet sedan och samtidigt känns det nästan som igår. Hittade massa fina bilder som jag inte tror ni sett.
.
Vi åkte ut med egen båt där vi fick snorkla och även dyka ifrån. Jag valde att dyka, och det var bland det häftigaste jag gjort!
Ser du mig på bild? Det är jag med den stora solhatten.
Diva-hatten.
En knapp vecka var jag där och få se mycket av landet.
Helt fantastiskt! Fast Maldiverna är fortfarande på första plats.
Besökte en egen liten ö utanför fastlandet med bara ett par solstolar, och med egen restaurang.
Åt så mycket skaldjur denna veckan. Mums.
Utsikten från ett av hotellen vi bodde på.
Besökte självklart city,
och besökte marknaden och chinatown.
.
Och vilka solnedgångar Mauritius bjöd på sen!
Magiska,
Om jag längtar efter att få resa?
Jaaaaa…. Jag älskar ju att vara på väg till något, att ha något att se fram emot. Men fram tills dess så får jag nöja mig att sitta och bläddra bland gamla bilder. Och vilka fantastiska resor jag fått uppleva i mitt snart 40 åriga liv, alla dessa minnen kommer jag ta med mig när jag sitter där på ålderdomshemmet <3
Då vart de söndag igen, Jag har hängt med Martina vid poolen hela dagen, röd som en kräfta nu trots jag smorde mig väl.
Men men… så kan det va. Och här kommer en ny matsedel för veckan. Kommande veckan är det ju midsommar, så fredagens tips blir något till midsommarbuffen.
Hoppas ni gillar.
Det här behöver du till denna räkcheesecake : 250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör
Fyllning till räktårta :
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
Gör din räkcheesecake så här : Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.
Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.
* * * * * * * *
Något gott till midsommar: Jordgubbstårta
Detta är en klassiker på våra midsommarfikor:
2 stycken marängbottnar ( finns att köpa färdiga i butik)
1 liter jordgubbar
citronmeliss
4 dl vispgrädde
Lemoncurd
Gör så här :
Börja med att skära hälften ( 1/2 liter) av jordgubbarna smått. Vispa grädden vänd ner hälften av de hackade jordgubbarna där. När det är dags att göra tårtan, lägg en marängbotten på ett fat och varva lemoncurd med grädde. Strö över resten av de hackade jordgubbarna.
På med maränglocket och toppa det med resten av grädden,
massa färska jordgubbar och citronmeliss
Vi hade en sådan fin studentdag igår.
Utspringet var så maffigt ( och ja, självklart började jag grina så tårarna sprutade ) Det blir så känslosamt att tiden går så fort, att min lilla bebbe nu blivit vuxen. Fina omtänksamma bästa Thelma. Och tänk att jag har två vuxna nu.
Vad hände?
.
Vi hade partytält ner på bryggan för att få plats med alla.
Självklart tänkte vi på att duka upp borden med säkert avstånd. Och serverade maten familjevis, och med handsprit mellan varje gäst.
Presentöppning <3
Thelma med Klara.
I dag stod städning av trädgård på schemat,
jag & de stora barnen plus Klara ( Jacobs sambo ifall någon undrade )
.
Så nu är studenten firad och förbi.
Vi har en nöjd och glad tjej idag,
som kommer arbeta hela sommaren.
Kikar bara förbi lite snabbt… sitter i bilen å väntar på att det Ska bli Thelmas tur att springa ut! ❤️Tänk att hon ska ta studenten idag, steget ut i vuxenlivet. Kommer grina så sminket ryker.
Jag kikar förbi er senare. Eller snarare imorgon.
20 snabba frågor.
.
Hur lång är du? 158 och en halv, ja… halvan är lite viktig.
. Vad köpte du senast ?
Ballonger och konfetti till studentdukningen.
. Vad stod det i ditt sist sms du skickade?
Natt natti <3
. Är du morgontrött?
Eh… ja. Jag fungerar inte alls på morgonen. Jobbar bäst på kvällarna.
. Kaffe eller te? Kaffe!
. Katt eller hund? Jag har ju båda, så det är omöjligt att välja. Men en hund är ju mer sällskap.
Charlie är ju med mig överallt och hela tiden.
. Vill du ha fler barn? Nej, jag är mer än nöjd med den familj jag har.
. Trivs du med att vara ensam / singel ?
Ja, det är nog precis det jag behöver just nu.
Och jag har alltid gillat ensamhet, det är då jag laddar mina batterier.
. Skulle du någon gång kunna tänka dig att gifta om dig ? Rent spontant tänker jag ALDRIG i livet. Hahaha… men vem vet.
Kanske blir man kär å galen och då vet man ju inte.
. Kommer det fler böcker ?
Jag släpper bok nummer fyra nästa månad. Sen ska jag ha telefonmöte i eftermiddag med min redaktör,
vi ska prata om en eventuell femte bok. Spännande.
. Vilken serie ser du just nu ?
Outlander. Såååå bra,
längtar redan när jag stiger upp efter att det ska bli kväll så jag får kolla på fler avsnitt.
. Hur många resor har blivit inställda för dig ? Än så länge är det 3, men gissar att min resa i September också blir inställd. Nej, det är inte synd om mig.
Men längtar efter att allt ska bli som vanligt igen.
.
Vad drömmer du om att resa nu? Maldiverna. Jag fyller ju 40 år i jul, och barnen är hos sin pappa.
Så skulle det gå att resa då igen, drömmer jag om att fira in min 40 års dag där.
. Vad stör du dig på hos folk?
Jag går inte runt å stör mig på folk. Men jag ogillar negativa människor och energitjuvar.
Som tur är har jag inga vänner som är så.
. Vad gör du om 10 år? Jag har faktiskt ingen aning. Det är både spännande och lite läskigt.
Jag hoppas att jag har givit ut minst 5 böcker till. Älskar att göra kokböcker.
. Hemmakväll eller utekväll?
Hemmakväll alla dagar i veckan.
. Skulle du kunna tänka dig att vara med i en dokusåpa? Hahah…. men Nej!!! Eller vänta nu. Kanske en vecka med Robinson, tänk er sol och värme på en paradisstrand. Jag skulle dock förmodligen gå omkring och vara småsur för att jag är hungrig hela tiden. Jag gillar ju inte ris… men jodå, en vecka skulle jag härda ut på kokosnötter. Sedan skulle jag tvinga de andra deltagarna att rösta hem mig.
. Hur går det med renoveringen hemma?
Har hantverkare hemma just nu som sätter upp min glasvägg i smide. Har blivit lovad att den skulle bli klar idag.
Får väl se, hör att de svär lite väl mycket och högt där uppe just nu. Så de har nog stött på något slags problem på vägen 😉
. När grät du senast? Oj, det var länge sen. Jag minns inte. Men kommer garanterat att lipa på fredag när jag ser Thelma med sin studentmössa.
. Om du bara får äta en sak i resten av ditt liv ?
Typ tacos, det känns väl mest varierande iallafall.
Då var det dags att presentera vinnarna av de tre böckerna.
*trumvirvel*
Stort Grattis till Antonia, Carola & Sofia ♥
Ni har fått mail, så återkom med adress så skickas böckerna alldeles strax iväg.
.
Hej hej , Hoppas ni har det fint där ute. Här i Kalmar skiner solen nu, ska jag ska snart svida om och fixa i trädgården. Vi har ju student den kommande veckan, och det är väl roligt om trädgården ser någorlunda ut tills dess. Imorgon ska jag dra vinnarna av böckerna. Roligt att ni är så många som varit med och tävlat.
.
Till köttbullarna behöver du : Smör att steka i
800 gram blandfärs
2 msk kalvfond
salt och peppar
Till såsen :
Steksky från köttbullarna
2 dl vatten
2 dl grädde
2 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja
salt & peppar
1 tsk rödvinbärsgele
ev. lite maizena
Gör dina köttbullar så här;
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna , gärna ett par timmar innan de ska stekas och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram och rulla till lagom stora köttbullar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör & stek sedan köttbullarna tills de är gyllene. Under tiden gör du såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde, soja och kalvfond och låt sjuda ett par minuter. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. .När du är nöjd med kryddningen så lägger du ner alla köttbullar i kastrullen med såsen och låter allt sjuda upp på svag värme tills köttbullarna är klara.
Servera med kokt potatis, lingon och inlagd gurka.
* * * * * * * * * * Jordgubbs- & Rabarberpaj
Det här behöver dutill smuldegen:
250 gram smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
200 gram jordgubbar ( frysta går bra )
300 gram rabarber
1 msk potatismjöl
1 dl stösocker
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader,
Rör ihop alla ingredienser till smuldegen.
Smörj en pajform och skala,tvättta och skiva upp rabarberna och fördela dem i en smord form,
varva rabarber och jordgubbar. Pudra över potatismjöl, och socker. Fördela över smuldegen och grädda pajen i cirka 30- 40 minuter
i mitten på ugnen eller tills pajen fått en fin färg.
Hej där,
. I dag blev jag väckt av Nomi vid nio, det bästa med helgerna är sovmornarna. När jag tassade upp hade hon dukat fram frukost och gjort egen färskpressad juice. Gulle! Hon ville bjuda på Mors dag-frukost i dag istället eftersom hon var hos sin pappa förra helgen. Den godaste juicen jag druckit. Massa mogna apelsiner + en halv citron, vill ju ha det lite så där syrligt.
Så vi hade en mysfrukost och pratade om den kommande sommaren, och vad vi ska göra för utflykter.
Det lutar åt västkusten för mig & alla barnen plus respektive. Vi har pratat om Smögen, Fjällbacka och Grebbestad, det är så himla fina ställen. Och mest har vi varit på Öland på somrarna så det hade varit roligt att få upptäcka lite mer av västkusten.
Vad har ni för planer?