Hoppas ni haft en fantastisk dag! Jag har varit ute och försökt få ordning i trädgården. Och nu när det är lite svalare så hade jag tänkt att jag skulle börja städa av här inne. Ni har väl inte missat att följa mig på Instagram. Ni hittar mig här: @jennysmatblogg
I kväll laddade jag upp en video på mitt renoveringskaos, men börjar äntligen mitt nya sovrum att ta form. Så jag har börjat googla efter massa inspiration att inreda det nya rummet. Hoppas ni kommer tycka att det blir roligt att följa med på det.
Nu sitter visst Charlie vid ytterdörren och väntar på mig. Så det får bli en kvällsrunda med henne innan jag tar tag i städningen.
Ingredienser till syltgrottor har man väl nästan alltid hemma ?
Bästa småkakan dessutom, hemligheten är att baka med riktigt smör. Fotograf : Ulrika Pousette. Recept från boken Jennys Jul.
Detta behöver du:
20 st muffinsformar
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 vaniljsocker
200 gram smör
Garnering: 1 dl fast sylt ( Jordgubb, hallon, drottning- eller lingonsylt )
Gör så här:
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg ,
antingen för hand eller i matberedare.
Ställ ugnen på 200 grader.Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en mindre grop i varje kula och fyll upp med sylt.
Grädda hallongrottorna i mitten på ugnen i ca 10 minuter.
Hej hej,
Vilken härlig dag jag haft idag, Jag har varit ute med en kompis & och fiskat sen lunch. Är helt slut nu, visste inte att man kunde få träningsvärk av att fiska. Men efter sju timmar så är man både trött & matt, men vet ni jag fick två gäddor på turen ( mina första ) !! Och det var massor med fisk / bett under färden. Så nu blir det till att köpa eget fiskespö, det kan jag lova. Helt pepp på det. Men här kommer lite bilder från igår, när jag hämtade Nomi från Möllstorps camping. ( Superfin camping på Öland om du frågar mig, och det säger jag inte bara för att det är min väns camping. )
Vi hade inte käkat frukost än, så vi åkte ner till Färjestadens hamn och fikade på
Fredriks bröd & bakverk.
.
Köpte både smörgåsar och god fika.
Kan varmt rekommendera om ni är i krokarna.
Finaste Nomi, hon ville ha en mamma- & dotterdag innan hon åkte till pappa. Så så fick det bli.
Vi brunchade, gick på stan, tittade på film och fortsatt med pusslandet. Vi har ett 500 bitars pussel, och nu är det inte många bitar kvar.
Senare på kvällen skjutsade jag henne och Melvin till sin pappa.
Man vänjer sig aldrig vid den här tysta veckan, men jag kommer fylla den med jobb. Det har jag så det räcker och blir över nu, så
denna veckan kommer gå fort.
Hej och välkomna till min sida ♥ Jag blir lite nyfiken på hur alla hittat hit, men jag kan börja med att presentera mig själv. Gör det då och då under årens gång.
.
Jag heter Jenny & jag är 39 år, jag driver den här matbloggen sedan snart 12 år tillbaka. Och bloggen är idag Skandinaviens största matblogg. Kollade just upp hur många inlägg som finns här på sajten, och det är närmare 6 000 stycken nu. Herreguuud!!
Och förutom mat och bakning så skriver jag massor om våra resor, familjeliv, inredning & annat smått & gott. Jag lagar all sorters mat- och utan att förespråka olika (tråkiga) dieter. Mitt måtto är att ” äta allt i lagom mängd”. Jag bor i den vackra sommarstaden Kalmar, men kommer från början från solens och vindarnas ö öland. Jag har 4 fina barn: Jacob 21 år, Thelma 19 år , Melvin 15 år och Nomi som snart blir 12 år. Bor i en härlig villa straxt utanför stan som vi trivs så bra i, massa bilder finns på bloggen och fler kommer det bli. Jag får ofta frågan om min utbildning och jag är inte kock, detta är bara mitt stora intresse. Ett intresse som även har kommit att bli mitt arbete. Idag driver jag denna sajten med cirka 255 000 unika besökare, jag har skrivit 4 böcker och precis startat upp min 5:e. Så himla kul!
* * * * * * * *
Skulle vara spännande att veta hur ni har hittat hit?
Både gällande gamla & nya läsare.
Skriv en rad i kommentarsfältet.
Woop woop.
I torsdags var det klart.
Att bok nummer fem har fötts. Känns så jäkla stort att jag har fått göra en sådan här resa.
För tolv år sedan var jag bara en matglad hemmafru, som inte visste riktigt vad jag ville bli när jag var stor. Skulle jag plugga, skulle jag söka jobb på Ica eller skulle jag starta något eget? Det blev det sistnämnda, och att jag nu har jag världens roligaste jobb! Jag är tacksamt & stolt över detta alla dagar i veckan, att jag kan driva sajten, och ha så många gulliga och fina följare. Att jag får uppleva så mycket och designa egna produkter och även få ge ut kokböcker. Vem trodde det för 12 år sedan ? Inte jag iallafall… men det har självklart varit hårt jobb, sömnlösa nätter och många berg och dalar på vägen. Och än än inte resan klart, jag tar ingenting för givet & är ödmjuk till allt som händer. Men jag vill glädja mig här och nu- och när min redaktör ringde och ville maila ut avtal på bok nummer fem så fick jag ändå klappa mig själv på axeln och ta in att allt hårt slit har gett utdelning.
Bok nummer fem- nu måste jag banne mig få kalla mig författare va.
Bok nummer fyra släpps nästa månad, samtidigt som vi börjar fota för nästa.
<3
Kan både grillas på pizzasten & tillagas i ugnen. Pizzadegen:
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
Pizzasås: 1 burk med tomatkross med smak av vitlök
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
Gör så här : Koka upp alla ingredineser och mixa krosset
med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.
Gör så här: Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter. Under tiden kan du förbereda fyllningen : Riv ost, strimla skinka och förbered resten av ingredienserna.
Sen bakade vi ut degen, i lagom stora degar och bakade ut.
Bred ut pizzasås strö över osten och toppa med allt möjligt gott
innan du lägger den på den redan varma pizzastenen som ligger på grillgallret.
Godaste pizzasalladen :
1 litet huvud med vitkål
1 kastrull med kokhett vatten
3 korkar med ättika ( te.x perstorp)
1 dl rapsolja
1 1/2 tsk med salt
grovmalen svartpeppar
1 kruka finhackad dill
Gör så här:
Hyvla kålen med en osthyvel eller i en matberedare. Lägg i ett durkslag och häll över det kokande vattnet över den strimlade kålen. Skölj sedan med iskallt vatten tills kålen svalnat. Låt rinna av medan du blandar ihop ättika, rapsolja salt & svartpeppar.
Häll ner och vänd om både vitkål & ättikssåsen blanda väl. Klipp ner dillen och smaka ev av med mera ättika eller kryddor.
Klarar sig fint i 5- 6 dagar i kylskåp.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet: Blåbärspaj
Det här behöver du:
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.
Hej där,
Jag var hemma igår vid lunch tid och skulle kika in för att säga hej. Men då har mitt internet kraschat, vet inte vem som fick mest panik.
Melvin eller jag. Hahaha…. jag hade nämligen planerat att jobba och en lång kväll framför Outlander. Och han hade bestämt att spela med sina kompisar. Men men… idag funkar det igen. Det var väl för väl.
Hoppas ni haft en jättefin midsommarhelg.
Min var trevlig, jag var med vänner. Vi åt gott, grillade och satt ute länge innan myggen åt upp oss. Det var min första midsommar på 20 år utan barn, kändes konstigt. I går kom de hem igen och jag skjutsade Nomi till Öland, hon skulle campa på Möllstorp med vänner. Det är en jättetrevlig camping på öland, ligger precis vid brofästet. Så har ni vägarna förbi med husvagnen ska ni absolut stanna till här.
.
Nu ska Melvin och jag äta frukost sedan är det dags att jobba.
Kram på er,
Hej där,
Med denna urgulliga bild från 2014 önskar jag er alla en riktigt fin midsommar.
Hoppas ni får fint väder, umgås med lite vänner och äta massor med jordgubbar.
Tjingeling,
1 månad kvar tills jag styr kosan mot huvudstaden för att signera alla böcker.
Skrivkramp deluxe, men det är sån fin känsla att få lämna en hälsning i dessa böcker som ni beställt.
Ska bli spännande att se hur många ni har förbeställt denna gången.
Hinner jag bli färdig på 3 dagar på lagret, eller blir det hela veckan ?
Hoppas jag blir kvar hela veckan så klart, men sedan kommer min handled behöva semester.
Och gillade ni middagstipset så kommer här en fortsättning på den.
80 nya recept att prova. Snabba goda och enkla middagar.
För att inte tala om billiga!
Hoppas ni kommer gilla den. På framsidan skymtar ni världens godaste & krämigaste tacogratäng.
Ni är så många som frågat efter receptet på den goda marängtårtan, som jag kallar 10-minuterstårtan. Det går bra att söka på sajten, högst upp till höger på skärmen finns både sökruta, samt kan du kategoriscrolla. Detta är den godaste tårtan jag ätit, och jag hoppas ni gör den någon gång i sommar. Varför inte redan till midsommar! Så himla smaskig. Receptet hittade jag på ica.se, och denna är faktiskt riktigt billig att baka om man jämför. Kostar cirka 55-60 kronor per tårta, det är prisvärt om man är många.
Ni hittar mig med mera mat- & baktips på instagram: @jennysmatblogg Och facebook HÄR
Det här behöver du till en tårta för 8- 10 personer :
2 färdiga marängbottnar
1/4 dels dl vispgrädde
150 gram mjölk choklad
4 dl vispad vispgrädde
250 gram hallon ( frysta el färska)
( florsocker efter egen smak & tycke )
Dekorera med jordgubbar & blåbär + 50 gram hackad choklad.
Gör så här:
Koka upp 1/4 dels grädde och bryt ner chokladen ner i kastrullen, ta bort från värmen och rör tills du från en blank smet.
Ta fram den första marängformen och lägg på ett fat, fördela ut chokladen över marängen och ställ svalt. Vispa under tiden grädden fluffig, vänd sedan ner de frysta hallonen och vispa ihop till en härlig rosa färg. Smaka ev av med florsocker. Ta ut den svala maräng- & chokladbotten och fördela ut hälften av hallongrädden. Lägg på en marängbotten till och fördela ut resten av hallongrädden.
Dekorera med jordgubbar, blåbär & hackad choklad.