FÄRGGLAD TORSK MED INDISKA SMAKER

Det här behöver du:
1 block med torsk eller annan vit fisk
smör
3 dl vispgrädde
1 msk med curry
1 tsk med finhackad persilja
Pyttelite cayennepeppar
10- 12 st gula / röda cocktailtomater
Maizena

Serveras med kokt ris + kokta grönsaker

Gör så här

Skär den halvtinade fisken i 2*2 cm bitar. Fräs den i en kastrull / stekpanna smör i några minuter.
Vänd ner grädde, curry, persilja och låt sjuda upp. Dela tomaterna på mitten och vänd ner, låt sjuda tills de mjuknar upp. Smaka av såsen med lite cayenne- liksom bara en vändning med kryddburken eller två. Red av såsen med maizena och servera sedan genast med kokt ris som du vänder ner grönsaker i. Jag brukar ha hälften ris o hälften grönsaker.

Servera genast

7
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONLÄNKAR

ASIATISK KYCKLINGSALLAD

I Söndags lagade jag och Erika en god sallad med inspiration från asien.
Mums. Vi utgick från ett recept från Aftonbladet men anpassade det lite efter våra smaker och vad kylskåpet hade att erbjuda.

Det här behöver du:
500 gram kycklinglårfile
3 1/2 msk flytande honung
1 msk riven ingefära
1/2 röd chili
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

500 gram riven / hackad rödkål
2 morötter
1 bit isbergssallad
2 pak choi
1 kruka färsk koriander
1 paket glasnudlar

Dressingen:
1/2 röd chili
2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
ett par nävar körsbärstomater
3 lime
3 msk vatten
2 1/2 msk fisksås

Toppa med jordnötter

Gör så här:
Rör ihop honung, finhackad chili, ingefära och pressad vitlök. Vänd inpå med kycklingen och salta & peppra. Stek kycklingen ( eller gör den färdig i ugnen på 200 grader ) Låt svalna.

Skär kål och morötter tunt i strimlor, lika så salladen och pak choi.
Grovhacka chilin, finhacka charlottenlök och vitlök. Lägg i en mortel och slanta upp tomaterna där i och krossa med mortel.
Lägg i en skål och pressa ner limesaften där i och resten av ingredienserna till dressingen.
Häll dressingen över salladen och vänd om.

Koka glas nudlarna färdiga och skölj i kallt vatten. Och blanda ner i salladen.
Toppa med grovhackade jordnötter – Klart att serveras.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  

Och just nu måste jag tipsa om grymmaste erbjudandet hos HEMTEX
För bara 199 :- får ni de gosigaste sängkläderna i flanell. Bästa bästa. Klicka här

14
Kommentera

BILLIGA MATTIPS


Januari är årets ”fattigaste” månad, det har kanske blivit lite dyrare än vad man räknat med. Kanske lite för mycket julmat, presenter eller så har man överstigit budgeten på nyårsraketer eller förköpt sig på mellandagsrean.

Då kanske jag kan komma som en liten räddare i nöden, med tips på billig mat för att hålla nere matkonto resten av månaden. Grytor, soppor eller storkok över huvudtaget är det bästa för att hålla nere matkostnaden. Kolla igenom kyl & frys och ta till vara på alla ingredienser som finns.
Vi kastar alldeles för mycket bra mat, både dåligt för miljön och plånboken.

Grönsaks- & köttfärssås


Krämig pastasallad

psatasallad

Allt-i-ett-panna


Ajvar- & korvgryta



Spagettisoppa


Pizzaomelett ( Går att variera med massa fyllningar)


Kål- & Köttfärssoppa

soppa2

Havets Wallenbergare

havets

Baconsås med svamp


Korv- & pastasoppa


Vegetarisk pastapanna


 Torskgryta med dill



Ostfyllda köttbullar med potatis & sås

ostfyllda
16
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

JULIG CHEESECAKE MED RÄKOR

Ett måste på ALLA julbord är denna skagencheesecake.
Ett av mina allra mest populära recept, krämig, smakrik och dessutom busenkel att göra.

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, röd rom, gravad lax, ägg eller vad ni tycker om.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  

Och hörni, missa inte att det är upp till 50 % REA på LINDEX just nu.
Klicka här

14
Kommentera

KRÄMIG DAIMFUDGE

Grymt god Daimfudge.
Denna måste ni prova.

img_0488
img_0533

Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
200 gram mjölkchoklad med Daim

Topping: 2 hackade dubbeldaim

Gör så här:
Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader. (Använd termometer) Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen. Strö över hackad daim. Ställ sedan kallt över natten.

Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv, eller degskrapa.

img_0580
11
Kommentera

SMÅ VITA KROPPKAKOR

I dag ska jag till Öland för att koka kroppkakor med Mickes systrar. Och julbaka en gnutta. Följ med mig på Instagram så kan ni haka på. Heter Jennys Matblogg även där.


Detta har vi ölänningar på julbordet. Små vita kroppkakor. Kan inte blandas ihop med vanliga kroppkakor.

Det här behöver du till 30 små kroppkakor : 
vatten + salt till kastrullerna
1 kilo mjölig potatis
1 stort ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllningen: 
150 rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
1 krm vitpeppar
1/2- 1 tsk finmalen kryddpeppar

Gör så här: 
Skala och koka potatisen mjuk.
Häll bort allt vattnet och stompa ihop med en potatispress tills du inte har några klumpar kvar.
Ställ sedan kallt ( jag ställde ut min gryta med lock i snön, gick väldigt fort ) Under tiden skär du fläsket, så tunt & fint du bara kan. Tips är att snabbfrysa fläsket då det blir lite mer lätthanterligt. Stek sedan i en panna tills du hårfin färg, tillsätt löken och fräs så den blir glansig. Krydda upp med pepparn, och smaka av. Sätt svalt.
Knäck ägget i en skål och vispa ihop lite lätt med en gaffel innan du rör ner i smeten, Vänd i mjöl och salt.
Rör om lite lätt, men inte för mycket. När smeten är jämn kan du börja forma dina kroppkakor.
Rulla ut dem till bollar tryck med tummen i mitten och fyll med fläsket innan du rullar ihop.
När vattnet sjuder lägger du ner kroppkakorna försiktigt med en slev. Låt dem koka i 10 minuter.

Vi gjorde några i olika storlekar. Men så här små blir de som ska vara till julbordet.
Jag fryser in dem en och en när de svalnat. Sedan kan man bara plocka fram dem innan servering.
Vi steker dem lätt tillsammans med prinskorvarna till vårt julbord.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Ochinte nog med det så måste jag tipsa om Cerveras gryta nät-REA. Just nu kan du fynda julklappar med 60 % RABATT. Kolla in här

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

5
4 kommentarer

SALTKOLA-FUDGE

Nu kommer den supergoda saltkolafudgen.
Denna bara måste ni prova snarast.

 Detta behöver du:
3
dl vispgrädde
2 1/2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 vaniljstång
100 gram vit choklad
50 gram smör
1,5 tsk flingsalt + extra till garnering

Gör så här: 
Koka upp grädde, socker, sirap och frön från en urskrapad vaniljstång samt vaniljstången i en vid kastrull. Rör om då och då. Låt koka tills temperaturen uppnår 120C. Ta sedan kastrullen från värmen och fiska upp och släng vaniljstången. Rör ner vit choklad bruten i bitar, smör och flingsalt. Rör tills smeten är jämn och fri från klumpar, och häll sedan över smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper. Sprinkla gärna över lite extra flingsalt på toppen efter ett par minuter. Förvara i kylen tills fudgen stelnat helt, skär den sedan i bitar. Förvara i kyl.

10
1 kommentar
REKLAM FÖR DESTINATION BORNHOLM & GO VISIT DENMARK

ETT VINTRIGT BORNHOLM

Hej hej
Hoppas helgen varit fin, och att ni fick en fin första advent.
Har gått igenom alla härliga bilder från vår trip till Bornholm. Både ett mat- och naturupplevelse att besöka denna härliga ö. Först ut vill jag bara berätta att det är så smidigt att ta sig till Bornholm från Sverige. En färjetur från Ystad som tar 1 timme och 20 minuter och kostar 99 Dkk.

Under vår vistelse bodde vi på två trevliga hotell.
Först Griffin Spa hotell och sedan Melsted Badehotell därifrån utgick vi på våra vandringar och till alla trevliga restaurangbesök.

Vi hann med 4 olika vandringsleder och besöka vattenfallet på ön.

Så vackert med alla löv på marken.

I somras när vi var här hann vi inte vandra så mycket, men cyklade desto mer. Det finns så mycket att upptäcka här under varje årstid.

Förutom vandring så har vi besök julmarknad, och fick vara med när Bornholmsborna tände upp julgranen på torget, och det kändes högtidligt.

De godaste smörrebröden åt vi på ”Det röde Pakkhuset”

Sedan avnjöt vi middagar på följande restauranger:
”The Falkon Hotell” ett så mysigt ställe, med trevlig personal och jättegod mat.

Och på fantastiska ”Restaurant 1b” där vi kan haft den bästa matupplevelsen någonsin.
Allt var så bra, maten , vinet och alla smakerna satt så bra. Rekommenderas om ni har vägarna förbi.

Samt avnjöt vi avsmakningsmenyer på båda hotellen vi bodde på.
Alla ställen var verkligen så bra. Tänk att jag hade missat att Bornholm hade så här många fina matställen som verkligen håller toppklass.

Men allt det roliga har ett slut, och på söndagen så promenerade vi i den vackra naturen par timmar efter frukost. Innan det var dags att åka på färjan igen.

Sammanfattningsvis en helt fantastiskt god och härlig resa, Bornholm är ett guldkorn som vi absolut snart åker tillbaka till.

Kram

14
Kommentera

VÄLKOMMEN MÅNDAG

Hej där,


Hoppas i haft en härlig helg.
Det har vi verkligen haft, vi tillbringade en lång weekend på Bornholm. Ska sätta mig ner och gå igenom allt material och bilder och uppdatera så snart jag kan. Weekenden kan sammanfattas så som att det var fantastiskt mycket god goutmetmat, och massa fina naturupplevelser. Jag älskar Bornholm, och vill knappt åka därifrån. Men allt det roliga har ett slut, och på vägen hem igår så avslutade vi helgen med lite skräpmat längst vägen. Inte tokigt det heller ibland.

Hoppas ni får en fortsatt fin måndag. På återseende snart igen.

9
Kommentera
INNEHÅLLER REKLAM

REA PÅ JENNYS JUL

Passa på nu,
för nu är det REA på min julbok.
Iallafall i några dagar till. Ni hittar den här för bara 199 kronor.

Kram

10
Kommentera