Måndagmorgon, och vi är färdiga med frukosten och Nomi & jag har vinkat av barnen till skolan. Vi ska snart ge oss ut på promenad med Molly, och Nomi är överlycklig över att det är snö idag också – så att hon kan åka pulka.
Innan dess blir det ett middagstips här på bloggen . För vi lagade en god maträtt för lite sedan då vi panerade lax med sesamfrön och serverade detta till potatismos och hemmagjord hollandaisesås. Och det är verkligen stor skillnad på pulversåsen och egen hollandaiesås. Lite krångligt att göra – och så mycket godare!
Potatismoset :
10 – 12 potatisar medelstora (mjölig sort )
3 dl gräddmjölk 50 /50
150 gram smör
salt och vitpeppar
Lite riven muskotnöt
Laxbitar
1 ägg
Sesamfrön
salt
Hollandaisesås :
150 gram smör
3 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
2-3 msk vatten
salt
Vitpeppar
eller lite cayennekrydda
Gör potatismoset så här:
Skala och koka potatisen i mindre bitar.När den är mjuk ( 15- 20 minuter ) så häller du av vattnet och mosar med en potatispress,eller med hjälp av en elvisp. Värm upp gräddmjölken och smöret och rör sedan ner detta i potatismoset och rör om tills det blivit fluffigt. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot
Gör laxen så här :
Häll upp sesamfröna på en tallrik
Vispa upp ägget, och vänd laxen däri, och sedan i sesamfröna. Salta med lite salt. Smörstek laxen tills den är genomstekt.
Gör hollandaisesåsen så här :
Smält smöret på svag värme, den ska inte brynas.Blanda sedan äggulor, citron och vatten i en kastrull ( ej aluminium- gryta) Vispa ihop i en minut.Ställ den på spisen och vispa – tills strax innan kokpunkten. Ta då av kastrullen och ställ i vattenbad under tiden du vispar och såsen tjocknar.Det är viktigt att du tar bort kastrullen precis när såsen börjar tjocknar -annars blir det äggröra av såsen.Vispa sedan ner smöret lite i taget i såsen, vispa kraftigt.Vispa till en fin slät sås. Smaka av med vitpeppar eller lite cayennepeppar. Såsen ska serveras ljummen.
Mums, många nya recept ser jag. Har haft en intensiv jobbhelg och då passar det ju utmärkt att få nya recept o mkt inspiration, tack : ) Hoppas ni får en fin o skön vinterdag, visst är det underbart o alla barn är ju så glada : )
Så roligt med din blogg . För den är väldigt varierande 🙂
Ser jättegott ut med laxen. Och hemmagjord sås är jag tyvärr kass på. Men jag kanske borde testa igen.
Kram
Låter gott att panera laxen i sesamfrön!
Ha en fin vecka:-)
Tack för bra tips till vår fiskdag denna vecka.
Önskar dig en bra vecka. Här i Stockholm har vi också fått lite snö på marken.
Vad gott det låter,lax med sesamfrö:-) ska absolut prova med en dag!
Den såsen måste jag testa! Testa denna bearnaisen nästa gång, lät som ganska lik at göra. Bara så god! / Lisa
http://lisasgodbitar.wordpress.com/2012/01/24/bea-med-sting/
God så gott!
Det skulle man kunna göra en dag 🙂