Gräddbullar, mumsmums, kokosmums, gräddtoppar, skumtoppar, kokostoppar …. Jag har hört väldigt många olika namn på just dessa. Vad kallar ni dem?
Det var länge sedan jag bakade dessa, men häromdagen var det dags igen. Väldigt lätta att baka, och för att göra dem mer festliga så kan man även färga kokosen med karamellfärg.
Mina blev dock bara vita denna gången, fina så också tycker jag.
Det här behöver du :
4 1/2 dl strösocker
1 äggvita
3/4 dl florsocker
1 1/2 dl iskallt vatten
1 1/2 dl kokhett vatten
1 1/2 msk gelatinpulver
Garnering : 4 dl kokosflingor
Gör så här :
Rör ihop socker, florsocker, äggvita i en skål. Rör ner det kalla vattnet i skålen.
Värm sedan upp det andra vattnet kokhett i micron på spisen och rör sedan ut gelatinpulvret där i, det ska bli klumpfritt. Värm annars igen under omrörning.
Vispa sedan ner detta i blandningen med en elvisp eller en bakmaskin med roterande bunke/ visp.
Vispa i 30 minuter, blandningen kommer vara tjock porös och fluffig.
Mät upp hälften av kokosen i en form 20*30 och häll ner smeten där. OCh strö över resten av kokosen. Ställ sedan kallt i två timmar innan du skär lagom stora portionsbitar.
Doppa även kanterna i kokos.
Sedan är de klara att serveras.
Oj, jag har aldrig sett hemmagjorda innan. Så fina!
Gott och enkelt 🙂
Kokosboller sier vi her i Norge 🙂
😀
Jag kallar dem kokoskuber och brukar blanda kokosen med kakao innan jag vänder kuberna däri.
Tryckfelsnisse har varit framme! Strösocker kanske?
Japp 😉
Brukar säga gräddbullar! Men jag bara måste testa att baka dessa 😀
Jag byter ut ägg vitan mot NO EGG, cirka 0,66tsk NOEGG pulver och cirka 0,33 tsk vatten. Blev ett jätte bra resultat och mycket uppskattat av allergikerna 🙂
Vi kallar dem studsmattor. =)
hihi.. vilket roligt namn! 🙂
Kan man byta ut gelantinpulvret till blad? Isf hur många blad skall man ta? 🙂
går dom att frysa?
Japp 🙂
Tänk på att inte göra för stora bitar- de är rätt mättande,
hur viktigt är det med exakta måtten på formen ? hade ingen som var 20*30 🙁 .
Inte så viktigt. Du skär dem sedan så stora som du vill ha dem.
Lycka till
Kan man ha något annat ist för gelatinpulver??
Ja, men jag är osäker på mängden. Kolla på förpackningen
Trevlig kväll
Dessa brukar jag lyxa till med att byta ut hälften av kokosen till riven mjölkchoklad. Då smakar de mycket mer som gräddbullar!
Kan man frysa in dessa? 🙂
Mums!!
De såg riktigt goda ut
Slidder Sladder kallar vi dem
Dom går jättebra att frysa
Alltså tack mamma till två för att du skrev hur mkt NO EGG som skulle i! Blev supergott och man kunde inte ens ana att inga ägg var i. Har en ammande bebis som inte tål ägg (eller mjölk) så att kunna göra en kaka som jag kan äta var ju typ himmelriket
Mina mums blev bara en kräm. Stelnar inte trots att jag följt receptet. Jag tyckte att det var mycket vatten 2gånger 1,5 dl ?
Det har jag inte varit med om. Tror du att det råkade komma med äggula när du vispade? Då kan det bli så?
Sådana gjorde vi ofta när jag var liten (ca 25-30 år sedan)!
Minns att det ibland hände att de inte stelnade. Bunken kanske inte var superren, dvs hade spår av fett?
Idag äter jag inte kött sedan många år och skulle gärna få tips på bra ersättning för det (som funkar till dessa). Någon?
Gelatinpulver fungerar ja.
Tänkte testa att göra till julen. Kan man doppa dom i choklad??
Ja, det funkar bra. När jag gör dem nästa gång ska jag sätta ett kex/ smörgåsrån i botten och sedan chokladdoppa dem. Mums
Brukar man inga räkna med 1 gelatinblad för 1 dl vätska? det skulle mena att man behövde 3 gelatinblad i stället för 1 1/2msk gelatinpulver?
Denna ska bli mkt fastare än pannacotta, den ska liksom hållasamman. Så gelatinmängden stämmer.:)
Jag läste mig till på dr oetker.se att 1 tsk pulver motsvarar 2 blad, alltså behöver ca man 15 blad 🙂
Gelatinpulver som du skriver, är det gelesocker du menar då eller? Har en man som är muslim och gelatin är därmed ingenting som funkar hos oss… Men gelesocker funkar bra 🙂
Hur och hur länge kan dessa förvaras? En vecka i kyl?
Ska ha ett homeparty ikväll och dessa ska helt klart serveras. Har aldrig gjort dom tidigare men jag hoppas att jag lyckas! Måste bara fråga, när man lägger gelantinpulvret i blöt, ska det lucka så fruktansvärt då? Det är helt nytt så det kan omöjligt vara gammalt.
Åh, de ser jättegoda ut! Är vegeterian och äter inte gelatin, undrar om du vet någon vegetariskt produkt man kan köra med som ersätter gelatin? 🙂
Jag skar dom i mindrebitar och doppade la i frysen, smälte choklad och doppade dom i och sen på med kokos 🙂 mumsmums
Försöker igen : Jag skar dom i mindre bitar och la i frysen, smälte choklad och doppade dom i och sen på med kokos 🙂 mumsmums
Det står att man ska vispa i 30 min. Om man inte har en bakmaskin kan det kännas segt att stå och hålla i vispen i 30 min. Går det att minimera den här tiden, eller göra något annat knep?
Kan man använda flytande gelatin? Såg att man hade det hemma.
Jag har aldrig provat 🙂
Hej!
Jag har gelatin socker.. Funkar de?
Tack för underbara recept!!!
Hej jag älskar dina mums mums
I Love you mums mums
Hej! Jag gjorde dessa och då vi tänkte servera dem dagen efter la jag dem i en ”lunchlåda” med bakplåtspapper emellan och in i kylen. Botten på alla (sidan som varit på bakplåtspapper) var helt vattninga av socker. Vet du hur man kan undvika detta eller ska de bara stå i ett mörkt skåp efter de stelnat?
När jag var liten så kallade vi dem för ”Sliddersladder” .. det gör vi fortfarande faktiskt…😋
Kan man spritsa dem istället?
Japp