Veckomatsedel

Dagarna går så himla fort- och det är ju dags för nästa veckas matsedel igen.
Nu har jag plockat fram fem favoriter från bloggarkivet- hoppas det är till lite hjälp i middagsplaneringen. Tomatsoppan trillade ju  bort, men nu är den på plats som torsdagens middagsförslag.
Enjoy 🙂

 Måndag :Grekiska biffar med tzatziki och sallad

IMG_5942
Det här behöver du :

1 kilo nötfärs
1 ägg
2 pressade vitlök
1 1/2 tsk torkad oregano
Valfri mängd finhackad persilja

100 gram finsmulad fetaost
salt & peppar
Olivolja att steka i

Serveras med en grekisksallad: Isbergssallad, tomat, rödlök, fetaost, goda oliver, ringla över lite olivolja och lite salladskrydda
Tzatziki

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienserna till biffarna, Och forma runda och lagom stora köttfärsbiffar.
Bryn dem sedan i en stekpanna på medelsvagvärme tills de är klara.  Servera tillsammans med salladen och tzatziki. Ungsrostade potatis eller rotgrönsaker är gott att servera till

Tisdag : Korvgryta med hetta

Det här behöver du :  

800 gram falukorv
1 finhackad gul lök
1 vitlök
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
cayenne efter eget tycke
1 msk tomatpure
1 msk chilisås
1 nypa socker
4 dl grädde
3 dl vatten
Maizena / eller mjölredning

Gör så här :

Koka riset enligt anvisningar på paketet.
Skär eller strimla korven, jag skar lite större bitar för att det inte skulle bli så smått. Men det är en smaksak. Finhacka löken och värm upp en panna med smör och fräs korv och lök, pudra över timjan och cayenne ( efter egen smak och tycke )  – den ska inte brännas utan bara få lite färg och löken ska bli glansig. Mät upp och häll i vatten, grädde, chilisås, tomatpure och låt sjuda upp. Red såsen med maizena och smaka av med salt och ev lite cayennepeppar till. Låt sjuda på svag värme i 10 minuter innan du serverar med ris.Blir det något över så är det perfekt att frysa in.

Onsdag : Hemmagjorda fiskpinnar med potatismos – med knäckebröd, citron och en sallad.

Nu är vi ju så många- och vi lagade dubbelt så mycket mat.

För 4 personer behöver du : 
400 gram torskfile
2 ägg
2 dl mjöl + salt
2 dl ströbröd
smör

Gör så här :
Vispa äggen lätt och lägg upp i en djup tallrik, och ta fram en tallrik med mjöl och salta  och ströbröd.  Skär den tinade torskfilen i lagom stora bitar. Och börja med att doppa fisken i mjöl, sen i ägg och sist i ströbrödet och lägg upp de panerade fiskbitarna på en tallrik medan du värmer upp en panna med rikligt med smör. Stek fiskpinnarna frasiga och fina på varje sida. och servera med potatismos, citron , knäckebröd och lite grönsaker.

Torsdag :  Tomatsoppa med smörigt vitlöksbröd. 

Det här behöver du till 4- 5 portioner:
3 st burkar med fyllig tomatkross ( jag valde smaksatt med örter )
1 finhackad scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
olivolja
5-6 dl vatten
1 dl grädde
2 stycken grönsaksbuljong

3 msk strösocker
Salt och peppar och lite cayenne
ev lite örtkrydda
Ett par dl färdigkokt pasta

Garnering : Finklippt stekt bacon , fetaost och vitlöksbröd

Gör så här :
Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs den finhackade löken + vitlöken  glansig, och häll i kryddorna och låt fräsa, rör sedan i lite av vattnet och låt sjuda lite upp en stund. Vänd ner de krossade tomaterna, smula ner buljongtärningarna pressa och sedan häll i sockret. Låt sedan soppan sjuda en halvtimma ( minst ) sedan mixar du soppan slät. Smaka av med salt och peppar, eller mera kryddor och om så önskas – runda av tomatsoppan med en skvätt grädde och sist så vänder du ner den färdiga pastan. Serveras sedan med knaperstekt baconströssel och fetaost.Jag gillar ganska mycket cayennepeppar- så man svettas lite

Då är är gott att runda av med en lite klick matlagningsyougurt / creme fraiche

 Fredag : Grillade kycklingburgare , snabbt gott och enkelt!

Pommes och kycklingburgare ( vanlig kycklingfile ) och till hamburgaren serveras  friscobröd ( MAX ) och chilibea , ost , sallad och gul lök

 

0
Prenumerera
Notis om

1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ulrika
9 år sedan

Hej
Vill bara dela med mig av en av mina vardagsfavoriter. 10 min tar det.
3/4 falukorv, skivas o delas på 4 o steks
1pkt krossade tomater med chilismak hälls på när korven fått färg.
Strö över lite vitpeppar.
Serveras med ris, pasta eller potatis!
Vårt namn – månsamat – min farmor Ruths recept

Nästa inlägg

Gårdagen i bilder

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x