Istället för att baka den traditionella tårtan med sockerkaksbotten & grädde och jordgubbar så tycker jag att det är roligare att baka sådana här tårtor. Den ser ganska arbetad ut, men det är busenkelt att göra denna, och botten, kolasåsen kan med fördel göras dagen innan, men toppa med grädde och jordgubbar innan servering.
Har du inte bakat den tycker jag att du ska göra det snart , eller iallfall i sommar. Återkom och berätta vad du tyckte! 🙂
Drömkola – tårta med färska jordgubbar
Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög jordgubbar.
Det här behöver du :
1 burk sötad kondenserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att den hla tiden täcks av vatten, kan i annat (värsta) fall explodera. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.
Tips för allergiker:
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen.
Jag gillar inte digestivekex så jag gjorde botten på ballerina kladdkaka. Supergott så det kan rekommenderas om man vill förändra den lite 🙂
Hej! Åh ser verkligen super god ut, men kommer tyvärr inte hinna göra kolasåsen, kan man vara lat och köpa färdig? Och isåfall hur mycket ska man ha i?
Det går att köpa en burk med färdig kolasås. Karameliserad heter den, finns i hyllan med bakgrejer.
Hej! Följer din blogg dagligen och gillar den verkligen! Hade dock tyckt att det var kul om du någon gång fotade lite medans du bakar eller lagar ett recept och inte bara det färdiga resultatet. Bara en liten synpunkt…. Kram
Hej Jeanette,
Ja, jag tycker det är en bra synpunkt. Jag ska nog försöka fota mer under tiden.
Kram
Hej! Gillar verkligen din blogg. Tårtan ser jättefin ut. Tyvärr är min dotter både ägg och mjölkproteinallergisk.
Tack för en bra blogg.
Gjorde den här tårtan i påskas men med hallon och blåbär på, och den blev mycket lyckad för alla tyckte den var så jättegod. Den här kommer jag att göra fler gånger.
Ser mycket god ut! Men blir den väldigt söt?
Digestiven har lite sälta i sej, grädden neutraliserar, jordgubbarna ger lite surt.
Jättefin kombo med den söta kolasåsen. 🙂
Ser otroligt god ut, den ska jag göra till jag fyller år på måndag 🙂
Tack för alla fina recept du delar med dig av.
Ser riktigt gott ut!!
Vad god den ser ut!!
Försökte mig på en liknande kaka men min kolakräm blev alldeles för tjock och hård, så den gick inte att breda ut utan att förstöra bottnen.. någon aning om vad jag gjorde fel?
Kokade du kolasåsen för länge?
Ibland kan det då vara en fördel att breda ut krämen medan den är ljummen.
Denna blev favoriten igår av tre efterrätter. SUPERGOD! Som en variant på bannoffee paj 😉
Däremot hade jag problem att flytta botten utan att den gick sönder…. Men kolasåsen klistrade ihop den igen 😉
Jag satte plastfolie innan jag ”låste kanterna på formen, satte i frysen. Därefter var det lätt aftt lägga en tallrik upp och ner och sedan vända upp och ner på botten försiktigt 🙂
Din tårta blev jättefin. Hur har du lagt på grädden på bilden? Har du spritsat?
Skulle vara kul om du visar hur man gör så kanske man kan göra en lika fin tårta 🙂
Jag skopade bara upp grädden med sked 😀
Hej! Detta såg väldigt gott ut, och jag tror jag ska testa denna till kalaset i helgen. Men går det lika bra med köpt karamelliserad mjölk, eller är det att föredra att koka egen kondenserad?