Flera av er har gjort tzatzikin som jag har bloggat om, och några frågor har dykt upp bland kommentarerna. Så jag tänkte att jag kan visa hur man gör denna underbart goda sås steg för steg. Såsen går att göra än mer LCHF:ig om man byter den ”lätta” yougurten mot creme fraiche 34 %
Jag köper en sådan här hink med turkisk yougurt, tzatziki håller i flera dagar i kylen.
Och med den här hinken med lock slipper du vitlöksdoft i hela kylen 😉
Det här behöver du :
1 hink med turkisk yougurt ( 1000 g )
1 gurka
2 – 3 vitlök
1 tsk salt
peppar
örtkrydda
Gör så här :
Tvätta gurkan , och skär dem mitt itu på längden.
Fick tips om detta för ett tag sedan, nämligen att gröpa ut de vattniga kärnhuset med sked.
Och det var ett bra tips, då försvinner den mesta vätskan automatiskt.
Riv sedan gurkan, jag brukar använda de grövsta rivjärnet.
Lägg på en tallrik med kaffe filter under , strö över en tsk med salt över gurkan. Låt vila tio minuter, under tiden kan du pressar ner vitlök i yougurten. Och sedn är det dags att krama ut vätskan, då använder jag dubbla kaffe filter. Krama försiktigt ut all vätska.
Och vänd sedan ner den urkramade rivna gurkan i hinken.
Rör om, och smaka av med salt, peppar och ev lite örtsalt.
Lätt som bara den, och godare tzatziki finns inte.
Nu hoppas jag att du vågar göra egen,
istället för att bara köpa färdig 🙂
Detta är den lilla hinken va, inte den stora?
Jag har bara sett denna storlek.
1000 g. står det på den 🙂
Finns i 500 g med.
Funderade lite, varför använder man inte grekisk yoghurt istället, tzatziki är väl grekiskt ; )
Vad kul med steg för steg bilder, det får du gärna göra fler gånger när du bakar/ lagar mat! 🙂
Ska definitivt testa med örtkrydda nästa gång!!
Jag har bara vitlök o pressad citronsaft i min.
Ja, gör det! Det blir fantastiskt gott.
Jag har alltid lite olivolja i min oxå.
Något gott är att byta gurkan mot ex. rivna rödbeter , rivet äpple eller ananas.
Bara ett tips.
Bra tips 🙂
Oj va kompicerat du gör det! Jag bara slänger i lite turkisk yoghurt i en skål, river lite lagom med gurka, klämmer ut vattnet och slänger ner det också i skålen. Pressar ner två vitlökar och kryddar med salt, peppar, citron och såklart olivolja – har du ingen olivolja i din!? 🙂
🙂 tycker det går lätt som en plätt ja.
Och smidigt att ha burken i kylskåp med lock.
Hej igen
Innan man slänger i gurkan rör ner 1 msk rödvinsättika och 1–2 msk god olivolja i smeten. Grekerna använder inga andra kryddor än svartpeppar och salt. Vill man ha mera syra pressa några skvätt från en citron. Viktigt att man låter den färdiga tzatzikin drar sig en timme i kylen innan den serveras.
Den grekiska jogurten är lenare men aningen dyrare åtminstone i Finland.
Mynta?
Riktigt bra recept såsen försvinner fort 😉 Tack!!
eller riven morot
Hej! Jag har i honung och lite citron också, det gör stor skillnad och smakar mer grekiskt. Använder alltid creme fraiche och en liten klutt majonnäs istället för grekisk / turkisk yoghurt
Hej! Jag har i honung och lite citron också, det gör stor skillnad och smakar mer grekiskt. Använder alltid creme fraiche och en liten klutt majonnäs istället för grekisk / turkisk yoghurt
Min sambo är grek och kock och kan tipsa om att ha i olivolja och även en skvätt vinäger. Sedan använder grekerna bara salt och svartpeppar till det mesta, det gäller även tzatzikin. 🙂
Lite vinäger och olivolja höjer smaken till en helt ny nivå 🙂
Jag lägger den rivna gurkan i en potatispress för att få bort vätskan. Då slipper man låta den rinna av. Jättesmidigt 😊.
Smartaste inlägget på flera veckor!! Tack!!
Testa med en droppe honung i också: https://farbrornikos.se/2021/01/03/recept-tzatziki/