Lätt som en plätt!
Det här behöver du:
150 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar
1 ägg
1 dl strösocker
1 nypa salt
10–11 dl vetemjöl
Fyllning
125 gram smör, rumsvarmt
200 gram philadelphiaost
2 dl florsocker
2 citroner, finrivet skal
Garnering
1 ägg
1 dl pärlsocker
Gör så här
Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, max 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll i lite av den ljumna degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan under omrörning.
Knäck ner ägget och tillsätt mjöl och salt under omrörning. Degen ska vara lös och kladdig. Låt jäsa under bakhandduk i cirka 40 minuter.
Under tiden kan du göra citronfyllningen. Vispa ihop smör och philadelphiaost. Pudra i florsocker och tillsätt citronskalet. Blanda väl. Ställ kallt.
Lägg bakplåtspapper i en bakform, cirka 30 x 40 cm. Stjälp ut degen i formen och tryck till den lite lätt med mjölade händer. Låt jäsa under bakhandduk i ytterligare cirka 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader. Tryck ut cirka 40 små gropar i degen med hjälp av tummen. Fyll dessa gropar med citronfyllningen.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills den blivit gyllene