Här kommer tre små tips på efterrätter till nyår. Hoppas ni hittar lite ni gillar.
CHOKLADFONDANT MED SALTED CARAMEL
Det här behöver du till 4 portioner :
2 ägg
2 äggulor ( sammanlagt 4 ägg – men bara äggulor på 2 av dem)
3 msk strösocker
100 gram smör
100 gram mörkchoklad 70% kakao
3 msk vetemjöl
4 msk med Karamelliserad mjölk
4 nypor flingsalt
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader ( jag bakar alltid med vanlig ugn om inget annat anges)
Vispa ägg, äggulor & strösocker vitt och poröst. Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan, bryt ner den mörka chokladen i smöret och låt smälta under omkörning. Blanda ihop smörblandningen och äggröran och pudra sist i vetemjölet och vänd tills allt har blandats. Smöra de ugnssäkra formarna väl, så att de lossnar sen. Fyll upp halva formarna innan du klickar ner den karamelliserade mjölken, strö över en nypa salt på varje. Täck med resten av chokladsmeten och grädda i mitten på ugnen i 7 1/2 minut ( 7-8 minuter ) beroende på vilken ugn.
Ta ut och själp upp på en tallrik och dela lite med en kniv så att det rinner ut lite. En chokladfondant ska ha en fast krispig yta med vara rinnande inuti.
Mäktig & så gott!
HALLONPANNACOTTA MED NUTELLA ’
För 10 portioner
10 dl grädde
2 vaniljstänger
1 dl strösocker
400-450 gram hallon
4 stycken gelatinblad
nutella utrörd med lite ovispad grädde
chokladcrisp och färska vinbär
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa hallonen till en slät kräm / pure.
Mät upp grädden i en stor kastrull, gör snitt i vaniljstängerna och skrapa ut fröna- lägg både fröna och stängerna i kastrullen.
Häll ner sockret och låt gräddblandningen sjuda upp på svag värme i cirka 3-5 minuter. Rör om då och då. Dra bort kastrullen från plattan. Sila ner hallonkrämen i blandningen.
man behöver inte sila, men annars blr det väldigt mycket hallonkärnor i pannacottan. Krama ur vattnet ur gelatinbladen, vispa sedan ner det i blandningen, vispa tills gelatinet löst sig. Häller upp chokladsås i serveringsskålarna/ glasen – häll sedan i pannacotta krämen och ställ svalt i 3- 4 timmar.
Dekorera sedan pannacottan med bären och chokladcrispen.
- * * * * * *
EN JORDGUBBSDRÖM
Det enda som behövs per portion är :
2 kakor ( mördegskex eller digestiv funkar lika bra)
10 jordgubbar
2 rutor hackad mjölkchoklad
1/2 dl lättvispad grädde
Gör så här :
Varva alla godsaker servera.
Det ser supergott ut! 😋 Är det bäst/lättast med keramikformar eller formar av silikon till fondanten?
Jag har bara provat i keramikformar. 🙂
Tack för svaret!
Gott nytt år! 🎉
Har gjort i stora muffinsformar. Hade dubbla och det blev bra.