Jisses så länge det var jag gjorde en riktig potatisgratäng. Vi har kört snabbvarianten de senaste gångerna.
Men min herre så jäkla gott det är med hemmagjord !
Gjorde en rejäl skål med sallad i helgen så har ätit denna hela veckan. Mums
Till potatisgratängen:
1 gul lök
smör
8-10 mellanstora potatisar
5 dl vispgrädde
2 burkar med creme bonjour ( vitlök )
salt och peppar
2 bollar mozzarella
Gör så här:
Ställ ugnen på ca 200 grader.
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs den finhackade löken tills den doftar nötigt och är mjuk. Skala och skiva potatisen tunt och varva löken med potatisen i en ugnssäker form. Rör ihop grädde och färskost i samma stekpannan och sjud upp under tiden du vispar så att den blir klumpfri. Salta och peppra i gräddblaningen och vänd över potatisen.
( Gräddblandningen ska täcka potatisen ordentligt, så ev kan det behövas att hälla över lite grädde till. )
Ställ in i ugnen och gratinera i ca 50 – 60 minuter.
När det är tjugo minuter kvar av gratineringstiden , ta ut formen och skiva över mozzarella, och ställ tillbaka i ugnen igen.
När den är färdiggratinerad, så är det godast om den kan stå en tio minuter en kvart under folie. Den blir krämigare då.
Smaklig måltid !
Fläskfilén smörstekte jag på spisen med salt & svartpeppar
Till salladen:
1 1/2 st gurka
2 tomater
1 liten rödlök
1 dl finhackad bladpersilja
1 citron
1 msk olivolja
Gör så här :
Skölj grönsaker och bladpersilja väl.
Finhacka gurka, lök, och tomat så smått du bara kan.
Pressa ner citronen ner i salladen och rör sedan ner bladpersiljan.
Ringla över lite olivolja och blanda väl.
Klart!
Här blir det mest Pekas gratäng numera….men kan också sakna egengjord ibland. Kanske ska passa på att göra i helgen..:-)!