Fettisdagen om två dagar

Efter en snabb titt i kalendern så såg jag att det var fettisdagen på tisdag! 🙂
Höll ju nästan på att glömma, och vi har ju ätit semlor både två och tre gånger redan i år. Det är ju bara så gott, näst efter budapestbakelsen så är det nog den godaste gräddbakelsen- Men iallfall…. tänkte tipsa om mitt bästa recept på egna hemmagjorda semlor.

Brukar ni baka egna semlor till fettisdagen ? 

Lätta, luftiga och med mycket smak.

IMG_9189

Det här behöver du till degen:
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
Max:  1 1/2 liter vetemjöl special

Fyllning : Mandelmassa + några msk grädde ( den ska bli smidig – inte rinning )

8 dl vispad grädde ( +  ev. vaniljsocker )

Vill man kan man pensla bullarna med ägg innan ugnen!

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader. Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan. Blanda i socker, salt  och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning. Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig. Arbeta degen i 15 minuter ( Gärna i en degblandare / matberedare  ) Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40  minuter. Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar. Varje del blir ca tio bullar var.  Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek ) Grädda sedan i ugnen i på 225 grader i ca 10 minuter, eller tills de är gyllene . Låt svalna på galler. Vispa under tiden grädden. Vill man att grädden ska bli med söt, Så vispa med några msk socker eller vaniljsocker.   Skär lock på bullarna. Rör ihop mandelmassan med lite grädde. Och klicka ut mandelmassefyllningen i bullarna. Spritsa ut grädden och lägg på locken. Pudra florsocker över …. Sedan är det klart att servera

0
Prenumerera
Notis om

10 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lena
11 år sedan

Hej Jenny!
Tack för semlereceptet, ska bli gott!
Tänkte bara tipsa om en mysig hemsida där de säljer fina ramar och annan heminredning:)

http://www.nillashandelsbod.se/heminredning/

jennysmatblogg
Reply to  Lena
11 år sedan

Tack Lena-
Ska genas kolla in den sidan – roligt! 🙂

Åsa
11 år sedan

Tack !!! Precis vad jag sökte efter.
Älskar dina enkla och goda recept

Kram

jennysmatblogg
Reply to  Åsa
11 år sedan

Tack snälla 🙂

Kram och trevlig söndagskväll

Anna
11 år sedan

Hemmagjorda semlor är ju de absolut godaste! 🙂

Måste få fråga om du jobbar med något inom mat/bak? Eller är bloggen ditt jobb? 🙂

Du har ju så otroligt många bra, enkla recept! Älskar att titta in här varje dag 🙂

Sandy
11 år sedan

Kan du inte tipsa om en bra meny till alla hjärtans dag? 🙂

Hanna
11 år sedan

Hur mycket salt ska de vara? 1tsk?!

jennysmatblogg
Reply to  Hanna
11 år sedan

1/2 tsk

Emma
9 år sedan

Ungefär hur många semlor blir det?:)

Maria
Reply to  Emma
8 år sedan

20 stycken står i receptet 🙂

Nästa inlägg

Pocherade ägg i kryddig tomatsoppa

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x