Dessa lussekatter från min julbok har blivit succé.
Har ni inte provat tidigare tycker jag ni ska göra det.
Lussebullar a la Ramlösa Kvarn:
1 pkt jäst
175 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
2 dl socker
1/2 tsk salt
10-12 dl ( 900 gram ) siktat kärnvetemjöl Ramlösa Kvarn
Vaniljfyllningen:
100 gram rumsvarmt smör
3 msk vaniljsocker
4 msk strösocker
Garnering :
Vispat ägg och pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, socker & salt. Arbeta i nästan allt mjöl, (degen är klar när den släpper från bunken) gärna med bakmaskin. Pudra över lite och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen: Rör ihop samtliga ingredienser. När degen jäst färdig kavla ut rektangulärt på mjölat bord. Bred över fyllningen på tvären, över halva degen. Vik sedan dubbelt, och skär 1 1/2 cm breda remsor. Rulla sedan dessa remsor som vanliga lussekatter och lägg på bakplåtspapper. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt med ägget innan de ska gräddas och strö över pärlsocker.
Grädda i cirka 10-12 minuter tills lussebullarna fått en fin färg.