Finns det något godare än husmanskost ? Var så sjukt sugen på köttbullar i går. Så jag lagade mat till ett helt fotbollslag- trots att jag är ensam hemma resten av veckan.
Gjorde köttbullarna på fläskfärs- blev så saftiga. Tips!
Det här behöver du till köttbullarna :
2 ägg
1 dl vispgrädde
3 msk senap ( valfri sort )
1 dl ströbröd
2 tsk lökpulver
1 kg fläskfärs
1 tsk salt
Gör så här :
Rör ihop ägg och grädde och senap och låt det sedan svälla cirka 10 minuter tillsammans med ströbröd, rör under tiden. Blanda lökpulver med färs & kryddor i ströbrödsblandningen. Jag rullade lite större köttbullar, för att vinna tid – och de blir saftigare. Stek köttbullarna i mycket smör så de får fin yta.
Moset gjorde jag genom att koka 1 kilo mandelpotatis.
När potatisen är färdig, häll bort allt vatten. Värm upp 2 dl vispgrädde, stompa moset med så mycket grädde så att moset får den konsistens du vill ha. Rör ner några klicka smör. Smaka av med salt, muskotnöt, vitpeppar och aromat.
Såsen kommer här:
Kryddig brunsås:
2 dl vispgrädde
2 vatten ( plus ev. steksky)
3 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
1/2 msk rödavinbärs gelé
ev. maizena
salt & peppar
Gör såsen så här:
Låt allt sjuda upp och smaka av med salt & peppar.
Vill du ha såsen tjockare, red av med lite maizena.
.
Blir inte såsen alldeles för saltig med så mycket soja och oxfond? Jag gör så kallad brunsås med 1 tsk soja och en msk fond,då behöver jag inte salta. Sedan undrar jag varför tar du lökpulver istället för vanlig gullök?
Jag tar lökpulver för att de är lättare att rulla när man inte har riktig lök i.
Men det är en smaksak 🙂
Det låter supergott Jenny! Tack! 🙂 Vänliga hälsningar Jenny.