Tjingeling, Måndag
Här kommer veckomatsedeln för er som önskar tips på vad ni ska äta nästa vecka.
.
Tisdag Hemmagjorda fiskpinnar
Onsdag Pannbiffar med potatismos
Torsdag Krämig carbonara med bacon & kyckling
Fredag: Fläskfilegratäng med gorgonzola
Det här behöver du till 4-5 portioner:
6 portioner potatismos
2 äggulor
2 putsade fläskfilé
salt och peppar
Gorgonzolasås :
2 msk Smör
100 gram god gorgonzolaost
1 liten finhackad sharlottenlök
4 dl creme fraiche
1/2- 1 dl grädde
1 msk konc. köttfond
salt och peppar
Toppa med klippt fin persilja
Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Rör ihop potatismoset med äggulorna Spritsa moset runt omkring på en ugnsfastform och gratinera i ugnen tills den fått vacker färg. Under tiden skär du cm-tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör. På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret – men den ska inte få färg. Häll över vätska och låt sjuda. Sila bort löken och rör ner creme fraiche, och fond och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar. Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.
* * * * * * *
Något gott till kaffet : Kolapaj med lingon
Det här behöver du till botten:
125 gram smör
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 ägg
2 msk vatten
Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
Garnering:
1 1/2 dl lingon
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Mät upp ingredienser till botten och nyp ihop till en deg. Tryck ut i en rund form, cirka 25-27 cm.
Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills den fått lite färg.
Under tiden mäter du upp ingredienserna till kolafyllningen, och låter den sjuda upp till 118-120 grader,
det tar cirka 20 minuter. Ta ut formen och häll i kolafyllningen , toppa med lingon och låt svalna innan servering.
Gott att ha lite lättvispad grädde till.
Tack för tips 😊 ja ibland känns det som man gör samma mat hela tiden 😊
<3
Fläskfilégratängen ser väldigt god ut, men tyvärr är inte gorgonzola en favorit här hemma. Har du tips på någon annan sås man kan ha istället?
Tack för fina mattips!