En maträtt som du snabbt kan göra LCHF- vänlig
( uteslut helt enkelt bara sirapen )
Det här behöver du :
cirka : 1/2 kålhuvud
1 gul lök
25 gram smör
1 msk sirap
salt och peppar
600 gram köttfärs
1 dl grädde
1 msk fond
salt och peppar
Till såsen :
4 dl vatten
1 dl grädde
1 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar
red av med philadelphiaost tills såsen blir så tjock som du önskar
Gör så här :
Blanda köttfärsen i en skål med den finhackade löken, grädden, fonden , salt och peppar och låt stå kallt under tiden du börjar med kålen. Ställ ugnen på 175 grader och ta fram en ungssäkerfond.
Ta bort de yttersta bladen och den hårda stammen. Strimla ner ungefär hälften av kålen och värm upp en stor djup panna, smält smöret och fräs kålen mjuk och gyllene. Håll koll så att den inte bränns. Ringla ner sirapen på slutet och lite salt och peppar.
Vänd ner kålstrimlorna i skålen med färsen och blanda om. Platta ut i formen och grädda i mitten på ugnen i cika 45 minuter- eller tills färsen är genomstekt.
Under tiden gör då såsen i samma stekpanna som du fräst kålen i, mätt upp vatten, grädde, fond, soya. Låt puttra en stund och red av såsen med philadelphiaost till önskad konsestens- går bra med maizena också, om du bara har det hemma.
Serveras sedan till en krispig sallad.
Gillar du kålpudding ?
Älskar kålpudding 🙂 Tyvärr gör inte resten av familjen det, men ibland måste jag bara göra det ändå och nu blev jag jättesugen 🙂
Tack för en jättebra blogg!
Kram Jessica
Jessica : så är det här hemma också
Tack och fortsatt fin Torsdag
Kram
Nää fy bubblan. Minns man fick det i skolan ibland o nej fy det äter jag inte. Maken därimot gör det gärna o kåldolmar med men jag säger nejtack! 🙂
Självklart! Vem gör inte det, höll jag på att skriva. ops! jag skrev det också. Skämt åsido, det är jättegott. Och något jag måste göra snart…:-)
Åh herregud vad gotttttttttt!!!!!!!! Tack för alla recept! Imorgonkväll får det bli tacoenchiladas och på lördag mellomys med kålpudding helt enkelt. Du har världens bästa matblogg!! 🙂
Älskar kålpudding, fast jag gör såsen på skyn som blir efter att kålpuddingen är klar, häller på en 3:a eller 5:a grädde lite peppar och salt och så har du den godaste såsen! Barnen gillar också kålpudding men inte kålen, så jag brukar lägga hälften av kålen i botten trycka ut köttfärsblandningen och resten ovanpå!
Ja, det är så otroligt gott! Måste slänga ihop det någon dag mycket snart 🙂 Tack för inspirationen.
Hej, kan man byta ut grädden mot vatten ? 🙂
Jodå – det går bra, men det kommer inte bli lika krämig.
Mmmmm detta var gott 🙂
blev dagens middag / kvällsmat idag.
Dock så funderar jag på vad jag har missat att läsa ….. Det står ju så här i ditt recept ;
Strimla ner ungefär hälften av kålen och värm upp en stor djup panna, smält smöret och fräs kålen …..
Var gör du av den andra halva då ??
Det är ju bara hälften av kålen som skall strimlas ……
Catarina
Det beror hur stor kålhuvud man har.
Jag sparade den andra halvan 🙂
Hej ett toppen recept men funderar över den gula löken vad gör du med den?
😀
Det står i första meningen 🙂
Vad är det för fond du har i färsen?:)
Ox- kalv eller köttfond. Ta det du har hemma 🙂
Jätte god! Tur för mig att barnen inte gillade det, nu gick jag ju ett gäng matlådor 😉
Koka kålen med lagerblad, kryddpeppar, buljong innan ni fräser, det höjer hela rätten!
Första gången jag lagar detta. Varför ska det var sirap blir det godare?
Blev så sugen men hade ingen sirap, tog honung istället, får se hur det blir. Tack för inspirationen ?
Istället för att strimla kålen så hackade jag den i mandolin 😍😍
Har aldrig gjort kålpudding förut men gjorde denna för en vecka sen kommer vara bland min favorit
älskar kålpudding