Då många har önskat tips på mat till Valborg. Trots att det inte blir någon brasa i år så kan man äta lite extra gott och fira in våren iallafall. Så tänkte jag komma med lite tips. Jag börjar med 5 förrätter / mingelmat. Först ut: VÅFFELLANGOS
.
Det här behöver du:
Våffelmix
creme fraiche
finhackad rödlök
handskalade stora räkor
stenbits rom
Vitlöksolja:
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl matolja
Gör så här:
Grädda våfflorna en extra minut så de blir lite extra frasiga.
Låt dem svalan något, dela dem som små hjärtan. Pensla dem med vitlöksoljan.
Toppa med creme fraiche, rom, finhackad lök och räkor.
.
Sedan en stor favvo här: Råraka med tillbehör
Till 4 rårakor:
4 medelstora potatisar
smör
salt & peppar
.
Gör så här:
Riv potatisen på grövsta sidan på rivjärnet.
Hetta upp en stekpanna med smör och ta potatisrivet och tryck ut till cirklar i stekpannan.
Fräs dem i 4 minuter på varsin sida, eller tills de fått vacker färg.
Toppa med creme fraiche, löjrom , hackad rödlök och en dillkvist.
.
Lite plock / 2 olika toppingar
Jag använde mig av de färdiga små rostade bröden som du finner i kex-hyllan i butik.
Fyllning nummer ett är:
1 mogen avokado
1-2 msk färskost
Lite flingsalt + peppar
stenbitsrom
finklippt gräslök
Mosa ihop avokado, färskost & smaka av med salt & peppar.
Toppa sedan snittarna med detta.
Alternativ nummer 2:
Smaksatt färskost ( Te.x chili )
Handskalade räkor
finhackad rödlök
Finhackad chili
.
Len räksoppa med mjukost
Det här behöver du till 4- 5 förrätter :
1 ask med räkost (mjukost med räksmak )
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl vatten
2 msk hummerfond
1 kruka hackad dill
1 kryddmått salt
ev dofta över cayannepeppar
500 gram XL räkor
Gör så här:
Börja med att skala räkorna.
Ta fram en kastrull, vänd ner räkost, grädde, vatten & fond och låt sjuda upp under omrörning.
Hacka ner dillen och smaka av med salt & cayennepeppar. Lägg de handskalade räkorna i tallrikarna/ skålarna & häll över soppan.Klart att servera
.
Avokadokräm med mangotopp
Till 6 förrätter behöver du:
2 mogna avokado
2 msk gräddfil
några droppar citronsaft
1 nypa flingsalt
1 doft med vitpeppar
Toppingen:
Mogen mango
rödchili
hackad rödlök
citronsaft
Gör så här:
Skala och mosa ihop avokadon till en krämig röra. Smaka av med gräddfil, citron, salt & vitpeppar.
Fyll sedan snapsglasen till hälften. Hacka ner lök chili och mango och smaka av detta med citronsaft.
Fyll upp glasen ytterligare med detta. Toppa med stenbitsrom.
Volia, klart att bjussa på.