PLANKA MED FLÄSKFILE & OXFILE

Är ni inne och letar tips på helgmiddag?
Då har ni kommit helt rätt. Idag bjuds det på festlig planka här till er.

Varsågoda! 

Bea:n köpte jag i butik men pepparsåsen provade jag från Mannerströms recept. 
Fick googla fram vad estragon, betydde. Du finner det i välsorterade matbutiker. 

Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar

Tillbehör: 
1 st Fläskfile
600 gram Oxfile
2 Tomater

Frästa grönsaker som te.x
Sparris
paprika
sockerärter

Till pepparsåsen:
2 msk hel vitpeppar
1 finhackad schalottenlök
1/2 msk grönpeppar
1/2 msk estragon, finhackad
olja
3 dl kalvfond alternativt. (2 msk konc + 3 dl vatten)
1 dl rödvin
2 msk konjak
2 dl grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet. Sparrisen lindade jag bacon runt och fräste  i stekpannan.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.
.

Såsen gör du så här:
Rosta vitpeppar i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel. Fräs sedan schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparn.  Slå i lite olja, slå på den blandande fonden, rödvin, konjak.  Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.

Häll såsen över köttet och servera genast.

1
Prenumerera
Notis om

3 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Christine
5 år sedan

Dragon i vinäger, som man lätt kan göra själv enligt en enkel gooling – för er som liksom jag undrade vad estragon är. Skulle gissa att det funkar med dragon och kanske lite vinäger.

Anna
5 år sedan

Oj, 600 g oxfilé OCH en fläskfilé till 4 personer – det låter vääääldigt mycket.

CHRISTEL
5 år sedan

Gud så gott det ser ut mums Kram Christel

Nästa inlägg

JENNYS JUL

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x