Fotograf Ulrica Pousette. Recept från min bok ”Middagstipset”.
.
Du behöver:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
Lyxig hasselbackspotatis:
10 medelstora potatisar ( fast sort )
smält smör att pensla med
140 gram strimlat knaperstekt bacon
ostskivor
Ädelostsås:
stekfettet från bacon
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
ca 150 gram ädelost
1 tsk flytande honung
peppar ev. salt
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn oxfilen runt om tills den fått vacker färg. Lägg köttet i en ugnsform med en kötttermometer i den tjockaste delen. Skölj noga av potatisen och skiva tunt, men inte helt igenom. Lägg dem i en ugnssärkerform och pensla med smör. Ställ in kött och potatis. Gör under tiden baconet & såsen. Strimla och stek baconet knaprigt. Lägg åt sidan och vispa ner vatten i stekpannan, vänd ner crème fraîche, vispgrädde, soja och låt sjuda upp. Smula ner ädelosten och vispa tills allt smält. Smaka av med honung och ev. lite salt & peppar.
Ta ut köttet när de fått en innertemp på 58 grader. och linda in i grillfolie. Plocka ut potatisen efter cirka 45 minuter och stoppa potatisen med ostbitar och ställ in på eftervärmen tills den smält.
Strössla över bacon över, skiva upp köttet och servera.
Oh så gott det blev jag jättesugen på nu fast får väl vänta har annat planerat till middag i dag suck haha