Fredag it is!
Och kanske funderar ni på vad ni ska bjuda på för gott ikväll.
Så har jag ett braigt tips till er. Hemmagjorda Langos , så gott!
.
Fotograf Ulrica Pousette
Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis
Cirka:
7 dl vetemjöl
1 liter rapsolja till fritering
Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
räkor
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost
Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.
Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.
Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.
Dom blir såååå goda!! Perfekta och dom blir faktiskt ännu bättre om man använder torr jäst 👍🏻 Bara ett tips 🤗😋😋
Kan man frysa in ”portionsbollar” med degen för att tina o göra langos vid behov??
Hur mycket torrjäst om man använder det istället??