Här kommer veckomatsedeln.
Måndag: Potatis- & Purjolökssoppa
Tisdag: Lax med krämig getost
Onsdag Italiensk Köttfärspaj
Torsdag Korvkottar med potatismos
Fredag: Pasta Carbonara med kycklingbacon
Det här behöver du till 4 personer:
färsk pasta
smör
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
200 gram Kycklingbacon
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
salt & svartpeppar
Garnering: hyvlad parmesan
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Hetta upp en stekpanna med smör. Vänd ner den finhackade löken, vitlöken och det strimlade baconet. Fräs tills det får en vacker färg
.
Vänd sedan ner crème fraîche & grädde och låt det sjuda ihop till en krämig sås.
Smaka av med salt & nymalen svartpeppar. Servera genast med pastan.
Hyvla eller riv över parmesanost.
- * * * *
Något gott som åassar fint till både skolavslutning, student och midsommar.
Det här behöver du:
3 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kokhett vattenFyllning:
3 dl vispgrädde
1/2 dl jordgubbssylt
200 gram färska jordgubbarGör så här:
Ställ ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten under omrörning. tillsätt även vattnet och rör ihop.
Fördela ut smeten på i enlångpanna som är klädd med ett bakplåtspapper.
Grädda kakan i cirka 5-6 minuter. Ta fram ett annat bakplåtspapper och strö över socker, stjälp över kakan där och lossa försiktigt på det andra pappret. Jag brukar ta hjälp med en brödpensel & kallt vatten som jag penslar på utsidan av pappret, då lossnar det lättare. Vispa ihop grädden fluffigt, och rör ihop med sylten. Bred ut detta över den svala kakan, tärna över önskad mängd jordgubbar och rulla ihop.Toppa tårtan med lite lättvispad grädde, färska jordgubbar samt riven mjölkchoklad.
Eftersom jag är ordförande i ”Carbonarans vänner” ser jag det som min plikt att upplysa: Det där är ingen carbonara.
Carbonara innehåller ingen grädde och definitivt ej heller creme fraiche (hujedamig) Däremot innehåller den generöst med ägg samt en skvätt av pastavattnet, det är därför den blir så fantastiskt krämig och god 🙂
Kanske beror på att man har tröttnat på klassisk Carbonara, men denna versionen av maträtten blev helt fantastisk.