Krämig risotto med riven lagrad ost

Vanligt ris gillar inte jag. Men en krämig och smakrik risotto, det uppskattar jag massor.
Har dock aldrig lagat det själv tidigare, men någon gång ska vara den första. Receptet hittade jag på Ica, men gjorde om det lite efter det jag hade hemma. 
Jag hade bara 100 gram kantarell hemma, men tycker absolut man ska ha 250 gram om man har tillgång till det. 
Mums!

Det här behöver du:

3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
9 dl vatten + 3 msk kycklingfond ( buljong)
2 msk olivolja
3 dl carnaroli- eller arborioris
2 dl vitt matlagningsvin
1/2 msk kinesisk soja
250 g kantareller
3 msk smör
2 dl riven lagrad ost
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här: 

Skala och finhacka löken & vitlöken. Koka upp buljongen som du sedan håller varm.
 Fräs lök & vitlök i olivoljan i en kastrull, de ska inte få färg. Höj värmen och tillsätt riset, nu ska det fräsa tills det är glansigt. Häll på matlagningsvinet och låt det koka in i riset. Späd med varm buljong och soja under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta.  Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
Ansa och skiva kantarellen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna osten. Risotton ska nu vara krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
Servera direkt med riven ost.

 

0
Prenumerera
Notis om

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gülay
5 år sedan

Ett tips jag brukar ha torkade Karljohansvampar lägger den i blöt och silar använder även blötläggnings vattnet. Använder ny riven parmesanost.

jennysmatblogg
Reply to  Gülay
5 år sedan

Parmesanost är godast till. Men jag hade ingen hemma 😉

5 år sedan

Risotto som är så gott!

Isa
5 år sedan

Brukar aldrig kommentera men du skrev något i ett inlägg för flera år sedan (haha.. går igenom alla dina recept och sparar länkar) att du uppskattar det. Så! Hej! Jag hittade dig genom dina nougatkakor, som också blev hur goda som helst. Det är något med hur du skrlver dina recept (plus de fina bilderna och hur mkt du publicerat) som jag verkligen gillar. Kommer besöka dig ofta känner jag haha. Är glad att den här bloggen finns.

Nästa inlägg

Fisktacos

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x