Vanligt ris gillar inte jag. Men en krämig och smakrik risotto, det uppskattar jag massor.
Har dock aldrig lagat det själv tidigare, men någon gång ska vara den första. Receptet hittade jag på Ica, men gjorde om det lite efter det jag hade hemma. Jag hade bara 100 gram kantarell hemma, men tycker absolut man ska ha 250 gram om man har tillgång till det. Mums!
Det här behöver du:
3 schalottenlökar 1 vitlöksklyfta 9 dl vatten + 3 msk kycklingfond ( buljong) 2 msk olivolja 3 dl carnaroli- eller arborioris 2 dl vitt matlagningsvin
1/2 msk kinesisk soja 250 g kantareller 3 msk smör 2 dl riven lagrad ost salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Skala och finhacka löken & vitlöken. Koka upp buljongen som du sedan håller varm.
Fräs lök & vitlök i olivoljan i en kastrull, de ska inte få färg. Höj värmen och tillsätt riset, nu ska det fräsa tills det är glansigt. Häll på matlagningsvinet och låt det koka in i riset. Späd med varm buljong och soja under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
Ansa och skiva kantarellen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna osten. Risotton ska nu vara krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
Första gången du loggar in via sociala media samlar vi in din publika profil baserat på dina integritetsinställningar. Vi hämtar också din e-mail för att automatiskt kunna skapa ett användarkonto på vår webbplats. Så fort ditt användarkonto är skapat kommer du loggas in på detta konto.
Instämmer ejInstämmer
Jag samtycker att ett användarkonto skapas
Första gången du loggar in via sociala media samlar vi in din publika profil baserat på dina integritetsinställningar. Vi hämtar också din e-mail för att automatiskt kunna skapa ett användarkonto på vår webbplats. Så fort ditt användarkonto är skapat kommer du loggas in på detta konto.
Instämmer ejInstämmer
4 Comments
äldsta
nyastemest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gülay
5 år sedan
Ett tips jag brukar ha torkade Karljohansvampar lägger den i blöt och silar använder även blötläggnings vattnet. Använder ny riven parmesanost.
Brukar aldrig kommentera men du skrev något i ett inlägg för flera år sedan (haha.. går igenom alla dina recept och sparar länkar) att du uppskattar det. Så! Hej! Jag hittade dig genom dina nougatkakor, som också blev hur goda som helst. Det är något med hur du skrlver dina recept (plus de fina bilderna och hur mkt du publicerat) som jag verkligen gillar. Kommer besöka dig ofta känner jag haha. Är glad att den här bloggen finns.
Ett tips jag brukar ha torkade Karljohansvampar lägger den i blöt och silar använder även blötläggnings vattnet. Använder ny riven parmesanost.
Parmesanost är godast till. Men jag hade ingen hemma 😉
Risotto som är så gott!
Brukar aldrig kommentera men du skrev något i ett inlägg för flera år sedan (haha.. går igenom alla dina recept och sparar länkar) att du uppskattar det. Så! Hej! Jag hittade dig genom dina nougatkakor, som också blev hur goda som helst. Det är något med hur du skrlver dina recept (plus de fina bilderna och hur mkt du publicerat) som jag verkligen gillar. Kommer besöka dig ofta känner jag haha. Är glad att den här bloggen finns.