Tjolahopp,
Hoppas ni har fått en bra start på dagen. Jag har fått massor av önskemål att lägga upp tips på mat och fika till nyåret.
SÅ har ni inte bokat och bestämt allt tills dess så kommer jag uppdatera massor av den varan här nu under dagen.
Håll till goda, vi börjar med plockmaten.
Varm brietårta serveras med ost & kex
Du behöver :
1 rund brie
naturella nötter
torkad frukt
honung
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Skär av locket på brien, strö över nötter + torkad frukt.
Ringla över honung , och gratinera sedan i cirka 20 minuter.
Petit choux– med räkor , creme fraiche och svart kaviar
Har man inte färskost hemma går det lika bra med bara creme fraiche, jag tyckte smaken blev extra krämig och god med lite philadelphia i.
Det här behöver du till smeten 20 :
2 dl vatten
75 gram smör
2 dl mjöl
3 ägg
Fyllning :
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
salt och peppar
räkor
finhackad rödlök
svart rom
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader. Koka upp vattnet + smöret i en kastrull , och smöret skall smältas helt. Vispa kraftigt ( jag hade elvisp ) och vispa i mjölet, när det är ordentligt blandat så knäck i ett ägg i taget fortfarande under kraftig omrörning. När det är en kletig och jämnt blandad smet så klickar du i den i en spritspåse och spritsar sedan ut cirka 12– 15 bröden. Grädda i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter tills de har fått färg och blivit lätta och luftiga. Låt sedan svalna på galler medan du förbereder fyllningen.Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost med lite salt och peppar. Skala räkorna och hacka löken. Skär sedan av toppen på de luftiga bröden, och bred ut krämen och toppa med lök, räkor och kaviar, sätt på locket och servera genast.
Små krispiga bjudsnittar
Jag använde mig av de färdiga små rostade bröden som du finner i kex-hyllan i butik.
Fyllning nummer ett är:
1 mogen avokado
1-2 msk färskost
Lite flingsalt + peppar
stenbitsrom
finklippt gräslök
Mosa ihop avokado, färskost & smaka av med salt & peppar.
Toppa sedan snittarna med detta.
Alternativ nummer 2:
Smaksatt färskost ( Te.x chili )
Handskalade räkor
finhackad rödlök
Läckra bjudchips
Det var väldigt gott med smaken sourcrem på chipsen dessutom.
Du behöver:
1 påse chips ( jag hade lantchips / naturchips )
1 burk med stenbitsrom
1 burk smetana
finhackad rödlök
nyklippt färsk dill
Gör så här
Lägg ut chipsen på ett fat och klicka ut stenbitsrom, smetana, lök & dill.
Servera genast.
Minipajer som alla gillar
Det här behöver du:
10 Tarteletter ( finns att köpa bland Kex i din butik)
Fyllning:
3 dl riven ost
1 dl creme fraiche
skivad tomat
oregano
Gör så här:
Ställ ugnen på 180-200 grader.
Rör ihop fyllninggen och fördela ut i skalen .
Ställ in i ugnen och gratinera,
Klart när osten har smält och de fått en fin färg.
Varning: Dessa är farligt goda!
Har även provat en variant med chilicheese, galet goda.
Recept finns här
Tortillachips med dipp
Du behöver :
100 gram philadelphiaost + 1 msk creme fraiche för att den skulle bli lite mjukare.
Sen klickar man ut detta på en tallrik, ringlat över sweet chili och lägger ut chipsen runt om
klart att duka fram.
Sist men inte minst: Räkcocktail
Serveras i mindre glas, typ snapglas.
Det här behöver du till 6 förrätter:
2- 3 mogna avokado
2-3 msk creme fraiche
1 skvätt färskpressad citronsaft
salt
ev. cayennepeppar
Garnering:
handskalade stora räkor
finhackad rödlök
citronskiva
stenbitsrom
smörstekt bröd
dill
Gör så här:
Mosa ihop alla ingredienser till avokadokrämen. Smaka av med citron, salt & ev cayennepeppar.
Häll upp i glasen och garnera med toppingen.
Ställ in i kylen fram till servering.