Hej där,
Vi har fullt upp här borta. Så jag hinner knappt kika förbi er, men här kommer iallafall lite tips på en smarrig trerättersmeny som kanske kan sitta fint tills kvällen.
Förrätt / mingel
Det var väldigt gott med smaken sourcrem på chipsen dessutom.
Du behöver:
1 påse chips ( jag hade lantchips / naturchips )
1 burk med stenbitsrom
1 burk smetana
finhackad rödlök
nyklippt färsk dill
Gör så här
Lägg ut chipsen på ett fat och klicka ut stenbitsrom, smetana, lök & dill.
Servera genast.
* * * * * * * * * * * *
Smördegsinbakad Wellington
Det här behöver du till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
smördeg
1 uppvispat ägg
Potatisgratäng recept här
Rödvinsåsen recept här
Beasåsen var en köpevariant,
vill du göra egen finns recept här
Gör så här:
Ta fram oxfilen i god tid innan du börjar med maten, jag valde en smalare bit för att den skulle gå snabbt att tillaga. Ställ ugnen på 200 grader, potatisgratängen ställde jag in cirka 20 minuter innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie över gratängen om den får för mycket färg. Smörstek oxfilen med salt & peppar så att de får vacker färg. Baka in filen i smördegen, skär bort överflödig deg och pensla oxfilepaketet med uppvispat ägg. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filen, och ställ in i ugnen. När köttet nått 50 grader tar du ut den om du vill ha ”blodig” vill du ha medium vänta till 60 grader. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp. Svampen fräser jag i torr panna tills all vätska är borta, sen vänder jag ner en klick smör och fräser den glansig.
När jag serverar häller jag gärna såsen över köttet för att jag tycker det är snyggare.
Klart att servera
* * * * * * * * * * *
Du behöver:
2 1/2 dl mjölk
125 gram smör
1 tsk salt
2 msk strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
5 ägg
Rapsolja till fritering
topping:
1 dl strösocker blandat med kanel
Gör så här:
Lägg mjölk, smör, salt & socker i en kastrull och låt sjuda upp. Blanda ner mjölet under omrörning, och fräs ett par minuter tills degen släpper från kastrullen. Lägg degen i en ren bunke och knäck ner ett ägg i taget under omrörning. Tills degen blir slät och jämn.
Hetta upp en djup kastrull med olja till cirka 180 grader och spritsa ner lite av degen i taget.
låt de friteras tills de blir gyllene. Vänd sida på dem då och då.
När de är färdiga låt dem rinna av på ett papper och doppa runt den i socker och kanel. Serveras genast, men lite nutella och färska bär.
Magiskt gott,
Hej!
Ser fantastiskt gott ut.
Jag tål inte rom. Har du tips på något annat att ha på chipsen?