Ca 60- 70 bullar.
ugn: 200- 225 grader
Dubbelsats:
100 gram jäst för söta degar
350 gram smör
10 dl standardmjölk
4 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt
2,5 – 3 liter vetemjöl
Fyllning:
400 gram rumsvarmt smör
1/2-3/4 dl kakao
400 gram ljus blockchoklad
Garnering : fin hackad mjölkchoklad
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke.
Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader)
Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.
Sedan blandar du i mjölet, sockret, saltet och vaniljsockret.
Arbeta degen väl , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor. Ca 1 timme ( om du väljer att göra enkelt sats , så räcker det med 30 minuter .)
När degen har jäst klart, så dela den i 4- 6 delar och kavla ut dem, bred sedan ut fyllningen.
Snåla inte på fyllningen, för bullarna blir saftigare med mer fyllning, och beroende på jästid.
Rulla sedan ihop den platta degen till längder, och dela med en degskrapa ,till lagom stora bullar.
Placera ut dessa bullar i formar
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter till.
Grädda i mitten på ugnen i 10- 12 minuter ( tills bullarna är gyllene bruna )
Låt svalna på galler, innan du strör över den finhackade mjölkchokladen .