Nu är vi på plats ( och har varit ett bra tag ) här på Öland , jag och Thelma. 🙂 Molly fick stanna kvar med Jonathan, och resten av barnen. Hunden gillar ju inte att åka bil så himla mycket, och vi stannar ju bara tills imorgon. Vi har hunnit med att äta god middag, promenerat, fikat.
Jag kom att tänka på att jag inte har hunnit sriva om denna klassiska och goda 80-tals klassiker som vi lagade förra veckan.
Till en falsk fläskfile behöver du :
600 gram blandfärs
2 msk med aromat ( eller annan valfri kryddning)
Till såsen :
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar
Serveras med kokt potatis
Gör så här
Blanda och rulla ut på plastfolie till en file, frys in i cirka två timmar.
Ställ ugnen på 175 grader. Ta sedan fram filen och skär i skivor, smör stek dem klara i en pannan och lägg i en ugnssäkerform.
Köttet ser nästan till och med ut som fläskfile när man steker det.
Värm upp alla ingredienser till såsen i samma panna som du stekte köttbitarna. Och låt sjuda upp i ett par minuter. Häll såsen över köttbitarna och ställ in i ugnen, i cirka 10 minuter en kvart.
Servera sedan med en god sallad, kokt potatis och strössla över lite röda lingon.
Låter gott tror jag testat nåt liknande för länge sen:)
Ha det fint!
Kramar från Victoria
Hej Jenny!
Denna rätt lura jag mina svärföräldrar på för några år sedan;)
De trodde de var fläskfile…….
Kram och tack för alla goda recept följt dig från Pernillas blogg ,men jag kommenterar inre så ofta…..
Mvh
Linda knäred
Minime: vad kul att du kommenterar 🙂
ja, den rätten har verkligen gjort succé här hemma också 🙂
Sååååå rackarns gott!! Det där recpetet knycker jag! =) Kram!
Åse , det gör du rätt i:)
Kram
Hej! Kan man använda någon annan kryddning då jag inte är så förtjust i aromat? Trevlig helg! 🙂
Denna rätt gjorde jag idag till min familj och t o m min kräsna 6-åring gillade det! Kul och annorlunda idé till maträtt!
Hälsningar från Sävedalen
Jeanette : roligt att ni gillade receptet 🙂
Hur många personer beräknas detta till?
Beror på hur mkt man äter. Gissar cirka 4- 5 personer.
Lagade det här nyss o jägarns vad gott 😀 till och med barnen som vägrar köttfärs åt och mumsa.
Å vad roligt att höra.
Har ätit detta några gånger under ett par års tid………man blir lika förvånad varje gång över att det är så vansinnigt gott och att konsistensen är så förvillande lik filè…..
Denna rätt är jättegod och jag brukar ha örtagårdskrydda i såsen också:)
Härligtmed dina underbara recept♥
♥ ♥ ♥
Kan jag byta ut kinesisk soya mot något annat? Är glutenintolerant.
Willys har en glutenfri soyasås. 🙂
Åh, vad sugen jag blev! Men lite besviken när jag läste aromat. Tog för ett tag sen beslutet att aldrig mer laga min goda fisksås med aromat i just pga hur dåligt det är med glutamat för våra kroppar. Kan jag byta ut det mot något annat tro? Svårt kanske att få samma smak eftersom det är glutamatet som ger den mesta smaken i aromaten
Man kan krydda med varsom helt- numera brukar jag använda salt, peppar och lite grillkrydda också.
Byt aromat mot örtsaltet Herbamare el Trocomare, blir jättegott! Tack för en bra blogg:)
Bytte ut aromat mot Herbamare men det blev så salt så vi kunde knappt äta det!!! Blev fantastiskt besviken efter alla positiva kommentarer här på bloggen. Nästa gång provar jag med aromat istället.
Jag använder inte Herbamare – så det kan inte jag ha skrivit 🙂
Så Otroligt gott, det här kommer vi absolut göra om, alla i familjen åt.
Bytte dock ut Aromaten pga allergi, använde grillkrydda, svart, vitpeppar och lite örtsalt istället
🙂
Har oxå gjort detta recept tidigare o det är väl klart att det blir gott med sååå mkt aromat i, går inte att misslyckas.. Men det beror ju på att aromat innehåller smakförstärkare vilket inte är bra för oss.. För mig är aromat matfusk!!! Inget jag någonsin skulle servera mina barn.
Mmm, vad gott det var!!!
Kan man frysa mer än två timmar? Om man gör det nu och ska äta först på kvällen?
Ja, absolut. Låt den tina några minuter längre bara så du kan skära fina bitar.
Ett gott men något jag bjutit på många gånger under 10 år
Ett alternativ jag bjudit på med många gånger under 10 år. Jag brukar bbryna lök och färska champinjoner och lägg i en ugnssäker form därefter den falska fläskfilén och häller sen över såsen sätter i ugnen 10 min tycker ris passar bäst till.
Jag har gjort rätten 2 ggr nu? Första gången med kantarellsås och ris till. Idag gjorde jag den med chili bearnaisesås, sparris och ris. Så gott?
EVA, så gör jag med, brynt lök och svamp o.s.v. mums! Tack Jenny för ett gott (ett av många) recept :3 H: Christina
Tack för ett bra recept
Tror du att det skulle funka med kycklingfärs?
Den är nog lite för torr för detta recept.
Är receptet för 4 portioner? Tänkte göra till en konferens vi har beställd på jobbet med lunch för 28st. Verkar enkelt, gott och kan förberedas 🙂
Hejsan! Gjorde exakt efter ditt recept på jobbet idag, men gud vad salt såsen blev🫣då hade jag inte ens saltat såsen. Endast tagit Kinesisk soya och oxfond som i receptet. Spädde ut med extra grädde men trotts det sååå salt.
Hej 🙂 funkar detta med fläskfärs ?