Hej raringar,
Så smidigt när det fungerar att blogga från bilen. I Italien surfar jag lika billigt som i Sverige, åtminstone till en viss gräns.
Det är bra för oss som behöver jobba och är på resande fot. Just nu är vi halvvägs till San Marino, som är en mikrostat i Italien, så då kan jag pricka av ett till ”land/stat” på min reselista. Hehe…. Här kommer fem olika förslag på varmrätter till midsommar. Jag kikar förbi senare med bilder från vår dag.
Pepparfilé
Din oxfile gör du så här:
Ställ ugnen på 120-150 grader.
Putsa filen och krydda med 4 olika sorters peppar. ( Finns att köpa färdig kryddblandning i din butik )
Krydda på rejält och stek den sedan runt om i en stekpanna med smör. Lägg sedan in den i ugnen med termometer. Jag tycker oxfilen är perfekt runt 58 grader. Då tar jag ut den och lindar in den i grillfolie, låt den vila 10 minuter innan du skär upp den. Under tiden den vilar går den upp ytterligare några grader.
Serveras med potatisgratäng
Godaste pepparsåsen:
1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten
4 dl grädde
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd.
Blanda ner fond, soja, vatten, grädde och rosepeppar. Låt sjuda i tio minuter.
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.
* * * * * * * * * * * * * * *
Kreolsk gryta
Det här behöver du till 4 personer:
smör
600 gram kycklingfile eller fläskfile
salt & peppar
2 stycken choritzokorvar
1 stor gul lök
10 stycken klyftade champinjoner
1 röd paprika
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
maizena
salt
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl svarta oliver
1 dl syltlök
Serveras med ris
Gör så här:
Skär kycklingen i små bitar och fräs den i smör i stekpannan tills den är genomstekt. Krydda med salt & peppar. Skär paprika, lök & svamp, korv i mindre bitar. Lyft över kycklingen på en tallrik medan du steker den löken, den ska bara bli glansig. Vänd ner korven paprika och svampen och bara hetta upp allt – då lägger du tillbaka kycklingen. Vänd i vatten, grädde, fond & soja. Låt allt sjuda upp, önskar du tjockare konsistens kan du reda av grytan med lite maizena. Smaka sedan av grytan med salt, oregano, timjan. Sist du ner syltlök & oliver, när allt blivit genomvärmt är grytan klar att servera.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Kyckling med duchesspotatis
Duschesspotatis för 4 personer:
1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka ut på en bakplåtsklädd plåt och gratinera potatisen tills den får en vacker färg.
Cirka en kvart.
Under tiden steker du klart kycklingen och kokar ihop såsen.
Godaste pepparsåsen:
Vispa ur ev steksky med lite vatten
2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk stött rosepeppar
2 msk kycklingfond
salt och peppar
Gör så här :
Blanda ner fond, soja, crème fraîche, grädde och rosepeppar i stekskyn. Låt sjuda i 10 minuter.
Smaka av med salt & peppar
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.
* * * * * * * * * * * * * *
Om grillen tänds, så rekommenderar jag hamburgare!
Till 5 stora hamburgare
1 kilo nötfärs
2 msk oxfond
1 ägg
salt & peppar
Gör så här:
Rör ihop & blanda väl. Forma till burgare och stek dem klara.
Under tiden du steker hamburgarna kan du göra den karamelliserade löken. Så gott till hamburgare.
Du behöver :
4 gula lök
smör
2 tsk strösocker
salt
1 dl vatten
Gör så här:
Skär löken i ringar, hetta upp en stekpanna med smör. Låt smöret smälta, och fräsa tills de doftar nötigt.
Lägg ner löken och fräs den under omrörning tills löken blivit mjuk och gyllene
(Cirka 10 minuter ) Strö över sockret och lite salt och fräs runt. Sist häller du över vattnet,
och låt detta sjuda ihop med löken. När vattnet dunstat bort är det klart att servera.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Det här behöver du till 5-6 personer
2 putsade fläskfileer
smör
salt och peppar
Till italienska täcket:
2 mozzarella bollar
1/2 burk med soltorkade tomater i olja
2 finhackade vitlökssklyftor
en bunt med ruccola
Såsen :
2 1/2 grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk med kinesisk soya
2 msk med konc. oxfond
salt & peppar
Serveras med kokt potatis eller mos.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en stekpanna och bryn den putsade filen i smör och med lite salt och peppar. Fräs på den tills den får bra färg. Skär sedan centimeter tjocka bitar och lägg dem omlott i en ugnsform. Dela mozzarella i småbitar, rör ner den tunt skivade vitlöken och hacka även ner de soltorkade tomaterna. Bred ut täcket över filemedaljongerna och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter, tills filen är klar. Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull, låt sjuda upp och smaka av med salt och peppar. Såsen serverar du vid sidan av.
Innan servering strö över ruccola över gratängen.
Allt ser så gott ut , hur stor bit oxfilé steker du ( pepparfile
Hur stor bit oxfilé har du till pepparfilen