Något som vi börjat laga oftare är ”falska” Wallenbergare. Det är så gott och dessutom så enkelt att göra.
Wallenbergare ( på blandfärs) med mos och brunsås
Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo blandfärs
2 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
salt + peppar
2 dl ströbröd
Serveras med potatismos, lingon och brunsås
Såsen:
steksky
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
1/2 msk lingonsylt
salt & peppar
ev. maizena
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Blanda ihop alla ingredienser ( förutom ströbröd) till wallenbergarna i en bunke, smeten blir rätt lös. Fyll en tallrik med ströbröd, hetta upp en stekpanna med rapsolja.
Forma till biffar cirka och doppa i ströbröd och stek dem ett par minuter på varje sida för att de ska få fin färg. Lägg dem på en ungssäker form och ställ in dem i ugnen så att de blir ordentligt genomstekta. Under tiden gör du sås av stekskyn, häll ner vatten i pannan och vispa upp alla smaker. Sila över skyn till en kastrull, tillsätt grädde, soja, fond och låt sjuda upp- smaka av med lingonsylt, salt och peppar. Önskas såsen tjockare red av med lite maizena
Servera sedan med potatismos
* * * * * * * * * * * * * * * *
Gillar ni fisk så måste ni också prova havets Wallenbergare.
Mums!
Det här behöver du till 4 portioner :
800 gram torsk
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk finhackad färsk dill
2 msk pressad citron
1 ägg
1 tsk salt
citronpeppar
2 dl ströbröd
Tillbehör : potatismos, gröna ärtor och skirat smör
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Börja med att skala och koka potatisen i saltat vatten. Mixa den tinade torsken med dill, citron, grädde, ägg salt & citronpeppar. Forma sedan till biffar 4-6 st ( det är en rätt lös färs) Rulla dem i ströbröd och bryn dem i smör någon mit på varje sida. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter, tills torsken är klar. Under tiden gö du moset, häll av vattnet på potatisen, vänd ner en skvätt grädde & en rejäl klick smör. Stöt potatisen till mos med en potatiskross.
Servera sedan wallenbergarna med gröna ärtor, potatismos och skirat smör.
* skirat smör är alltså smält smör.
Hej. Jag har gjort Wallenbergare otaliga gånger på älgkalvkött. Jättegott.
Det står inte hur länge wallenbergarna ska vara i ungen, hade uppskattat om det stod 🙂
Super gott recept i övrigt, Står och lagar nu men gjort efter detta recept förut, kan dock inte minnas att det inte stod tid.
Har du testat att göra Wallenbergare på fiskfärs från clarias? Gårdsfisk har det – finns på Citygross och en del ICA butiker. Har inte testat ännu men ska vara väldigt gott – mer som köttfärs i smaken.