En härlig maltesers-goding från min kakbok.
Fotot är taget av Ulrika Pousette
Smörj formen med smör, men bröa inte, då fastnar ströbrö det i krämen som du ska täcka tårtan med. Tårtbottnar är lättast att jobba med när de har varit frysta.
Det här behöver du 1 tårta ( 12 bitar )
150 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 1⁄2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1⁄2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker 1 nypa flingsalt
1 1⁄2 dl vatten, kokhett
Lemon curd-fyllning
4 dl vispgrädde
1 1⁄2–2 dl lemon curd
Färskostskräm
100 g smör rumsvarmt
150 g färskost, t ex Philadelphia, rumsvarmt
1 dl nutella, rumsvarmt
1 dl karamelliserad mjölk, rumsvarmt
1 dl florsocker
1⁄2 dl kakao
1 dl vispgrädde
Garnering
Malteserskulor
GÖR SÅ HÄR :
Dag 1: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform, ca 20 cm i diameter, och spänn fast ett bakplåts papper i botten. Smält smöret till bottnarna i en kastrull och vispa upp äggen lite lätt i en kopp. Blanda strösocker och de torra ingredienserna i en bunke och rör ner smöret och äggen. Tillsätt vattnet och vänd ihop till en jämn smet. Häll smeten i springformen och grädda bottnen i nedre delen av ugnen i 25–30 min. Känn efter med en sticka att kakan är klar. Låt kakan svalna i formen och lossa den sedan försik tigt längs kanten med en tunn, vass kniv. Täck kakan med plastfolie och låt den stå i frysen tills den är helt fryst, ca 3 tim. Dela sedan den delvis eller helt upp tinade kakan i tre bottnar, gärna med en tårtdelare eller med en vass kniv.
Fyllning: Vispa grädden fast i en bunke, tillsätt lemon curd och blanda noga. Lägg ihop bottnarna med fyllning emellan och låt tårtan stå i kylskåpet över natten.
Dag 2: Färskostskräm: Blanda alla ingredienser till krämen, utom grädden, i en bunke och vispa ihop till en fluffig kräm. Vispa grädden i en annan bunke tills den börjar bilda toppar och rör sedan ner den ordentligt i krämen.
Montering: Täck tårtan runt kanterna och ovanpå med färskostskrämen och garnera den med Malteserkulor.
Klar att servera.
Alltså vilken fin tårta och hur god ser inte den ut.
Hej Jenny.
Gjorde kakan. Undrar varför jag ska göra så mycket färskostcreme? Använder du all creme? Jag tog bara hälften och de kändes som tillräckligt. Mvh Sara
Vilken fin beige/puderrosa (?) blus du hade häromdagen när du hade besök av bloggkompis!??. Var kommer den ifrån?
Kram och tack för en toppenblogg, fortsätt precis som du gör!!! ??
Hej!
Använder du bara färsostkrämen på toppen och runto inte som fyllning?
M.v.h
Melissa
Hej! Jag ska göra tårtan i helgen o undrar varför den ska frysas när den bakats?
Mvh Liisk
Tårtbotten blir bättre att jobba med om man hunnit frysa den.
Saftigare och mindre smulig.
🙂
Kan man göra färdig tårtan på morgonen och serverar efter lunch? Eller ska den serveras på en gång? Tänkte kanske kulorna blir mjuka eller nå?!
Det kan man absolut. 🙂
Hej! Finns det något annat än nutella man kan ha i? Tåler inte hasselnöt.
Med vänlig hälsning, Lina
Hej, jag tål inte heller nutella så vi använde oss av mjölkfri chokladkräm och det blev superbra 😄
Mjölkfri chokladkräm, vad är det!? 😀👍🏻
Mums hur mycket malterses behövs?