Jag ser att ni är massor som är inne och letar recept på julgodis idag.
Här kommer fem godingar som jag tycker att ni ska prova:
Det här behöver du till denna gudomliga snickerstryffel:
1 dl vispgrädde
200 gram choklad (mjölk- mörk- eller vit choklad)
1 dl jordnötssmör
2 msk nutella
1 näve salta jordnötter
Topping lite choklad och jordnötter
Gör så här:
Koka upp grädden tills den sjuder. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills den är blank.
Vänd ner jordnötssmör och ett par msk nutella om du har hemma, annars kan du utesluta den. Rör tills du har en jämn smet.
Rör ner jordnötterna och vänd upp allt i en klädd form.
Toppa med lite jordnötter och hackad choklad.
Vit fudge med polkakross
Det här behöver du till cirka 25 st:
1 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 gram saltat smör
150 gram vitchoklad
krossade polkagrisar
Gör så här:
Vänd ner grädde, socker, smör, sirap i en kastrull och låt allt sjuda upp i en kastrull.
Koka upp till 123-125 grader, och ta bort från värmen. Bryt ner chokladen och rör tills du har en fin blank smet.
Häll ner i en bakplåtsklädd form cirka 13*13 cm. Strö över polkagriskross och ställ svalt över natten innan du skär upp fudgen med en vass kniv.
Saffranstryffel
Det här behöver du till 25- 28 bitar :
2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran
Gör så här:
Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula.
Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Ställ in kastrullen i kylskåp och låt svalna. ( Gärna över natten, men minst 4-5 timmar) Forma sedan kulor av smeten och rulla dem i florsocker.
Klara att servera.
Cirka 25 stycken:
1 äggvita
5-6 droppar pepparmintsarom
1 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker ( cirka )
Garnering : Mörk choklad
Gör så här:
Vispa äggvitan till ett skum, droppa i mintoljan.
Vänd ner vanilj och florsocker, så mycket som behövs för att få en deg som ska gå att kavla ut.
Strö florsocker över bakbordet och kavla ut degen till knappt 1 cm tjockt ( alltså lite tunnare)
Tryck ut runda kakor med en pepparkaksform eller mindre glas, tryck ut så många som går. Kavla ihop och gör samma sak tills degen är slut. Lägg kakorna i frysen och smält chokladen.
doppa dem i chokladen, låt överskottet rinna av, och lägg tillbaka dem på bakplåtspappret. Låt kakorna stelna i kylskåp innan du packar ner dem i en burk / kakburk.
Förvaras i kyl, och fungerar bra att frysa ner.
Du behöver:
smält vit choklad
krossade polkagrisar
pepparkakor
Sedan kan man pyssla ända fram till chokladen torkar.