Måndag Vegetarisk gratäng
Tisdag Laxpaj med romsås
Onsdag Kasslerpizzagratäng
Torsdag Pannbiffar med mos
Fredag Smördegsinbakad Wellington
En smördegsinbakad oxfile wellington med krämig potatisgratäng & smörstekta kantareller.
Det här behöver du till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
smördeg
1 uppvispat ägg
Potatisgratäng recept här
Rödvinsåsen recept här
Beasåsen var en köpevariant,
vill du göra egen finns recept här
Gör så här:
Ta fram oxfilen i god tid innan du börjar med maten, jag valde en smalare bit för att den skulle gå snabbt att tillaga. Ställ ugnen på 200 grader, potatisgratängen ställde jag in cirka 20 minuter innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie över gratängen om den får för mycket färg. Smörstek oxfilen med salt & peppar så att de får vacker färg. Baka in filen i smördegen, skär bort överflödig deg och pensla oxfilepaketet med uppvispat ägg. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filen, och ställ in i ugnen. När köttet nått 50 grader tar du ut den om du vill ha ”blodig” vill du ha medium vänta till 60 grader. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp. Svampen fräser jag i torr panna tills all vätska är borta, sen vänder jag ner en klick smör och fräser den glansig.
När jag serverar häller jag gärna såsen över köttet för att jag tycker det är snyggare.
* * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Sandwichtårta
Du behöver:
8 sandwich
nutella
3 dl vispgrädde
färska bär
Gör så här:
Lägg ut sandwichen på ett tårtfat, exempelvis 3 i botten.
Kräma över ett rejält lager med nutella. Och placera ut mer glass över. Jag hade 2 1/2 sandwich på både lager 2 och lager tre.
Bred nutella emellan varje lager.