Detta är en god och smakrik gryta som passar lika bra till vardags som till fest.
Och denna syltlök gjorde bara hela denna grytan! Bli inte rädd för att det är en massa ingredienser i denna, för den är så värt allt besvär. Mumsfillibabba. Gillar man fläskfile bättre än kyckling så går det bra att byta ut.
Det här behöver du till 4 personer:
smör
600 gram kycklingfile
salt & peppar
2 stycken choritzokorvar
1 stor gul lök
10 stycken klyftade champinjoner
1 röd paprika
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
maizena
salt
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl svarta oliver
1 dl syltlök
Serveras med ris
Gör så här:
Skär kycklingen i små bitar och fräs den i smör i stekpannan tills den är genomstekt. Krydda med salt & peppar. Skär paprika, lök & svamp, korv i mindre bitar. Lyft över kycklingen på en tallrik medan du steker den löken, den ska bara bli glansig. Vänd ner korven paprika och svampen och bara hetta upp allt – då lägger du tillbaka kycklingen. Vänd i vatten, grädde, fond & soja. Låt allt sjuda upp, önskar du tjockare konsistens kan du reda av grytan med lite maizena. Smaka sedan av grytan med salt, oregano, timjan. Sist du ner syltlök & oliver, när allt blivit genomvärmt är grytan klar att servera.
Åh! Klassiker i min släkt. Min moster gjorde den en del för 10-12 år sedan. Gick dock under namnet ”katolsk gryta” för att vi alltid glömde namnet på den. Men riktigt smarrig – ska nog spara receptet och göra en trip down memorylane här i veckorna… Förresten. nu har du tagit över min receptmapp på datorn till 80%. Grattis 😉
Så himla god 🙂
Så god med kyckling istf fläskfilén, som jag brukar använda.
Blir så sugen åka till USA i era fotspår.
Kalas god? Denna rätt blir det fler gånger!!!
Nästa gång blir v 6 i kläppen efter en heldag i backen!!
Tack Jenny för alla Goa recept!!
Blev bjuden på detta igår, med fläslfilé i, och gott var det!
[…] Kreolsk kycklinggryta […]
Denna rätt lagade jag ofta redan på 70-talet, då hette den Kreolskans söndagsgryta. Då med fläskfilé, kabanosser, och smörgåsgurka (inga champinjoner eller gul lök) men förvisso paprika, syltlök och oliver. Blev redan då en klar favorit. Hade nästan fallit i glömska, men kommer nu att ”återuppstå”. Tack för påminnelsen
Denna grytan är toppengod. Har dock inte provat med kyckling. Förr hat jag alltid gjort med fläskfilé men provade senast med ytterfilé och det fungerade minst lika bra.
Den här grytan var så vansinnigt god så vi skall faktiskt äta den på nyårsafton. Men jag har valt fläskfile denna gången.
Tack snälla för alla recept och din underbara blogg.