Måndag : Vegetarisk pastasås
Tisdag : Rödspätta med äggkräm och kokt potatis
Onsdag : Pasta med Ostsås på 3 sorters ost
Torsdag : Kycklingpanna allt-i-ett
Fredag : Gräddig lövbitsgryta
Det här behöver du till 4- 5 portioner :
800 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/ 2 msk paprikapulver
6 dl vatten
2 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
2 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
1/2 msk chilisås
1 tsk dijonsenap
1 msk svartvinbärsgele
1 tsk sambal oelek
2 dl grädde
maizenaredning
Ev. några droppar soja kulör för mörkare färg
Serveras med ris & sallad
Gör så här :
Strimla lövbiffen först på bredden och sedan smått på längden. Fin hacka löken och vitlöken.
Hetta upp en djup kastrull / panna och fräs löken / vitlöken och biffen tills de fått fin färg.Krydda med paprikapulver eller lite chilipulver om du vill ha mer smak. Rör ner tomatpure, dijonsenap , fond & soja chilisås, sambal oelek och rör om, tillsätt vattnet och låt sjuda med lock på svag värme i 3- 4 timmar. Kokar vattnet bort så tillsätt lite vatten allt eftersom, smaka sist av med lite svartvinbärsgele. Vill du ha grytan lenare i smaken rör ner lite grädde ( jag ville ha en mustig gryta denna gången och hoppade över) och låt sjuda upp och red av med lite maizena -sjud ett par minuter och servera sedan genast.
* * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet denna första advent : Lingongrottor med smak av saffran
Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 kuvert saffran
2 vaniljsocker
200 gram smör
Garnering: 1 dl lingonsylt
Gör så här:
Börja med att stöt saffran med mortel tillsammans med en tsk utav sockret. Blanda sedan samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg , antingen för hand eller i matberedare.
Ställ ugnen på 200 grader.
Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en mindre grop i varje kula och fyll upp med lingonsylt.
Grädda lingongrottorna i mitten på ugnen i ca 10 minuter.
Sedan är de klara att serveras.
Hej Jenny! Detta lät supergott, undrar om man kan byta till någon annan sylt? Hur stor dos vaniljsocker skall man ha? 🙂