Att förbereda frallorna kvällen innan är så smidigt.
Bara att värma upp ugnen och grädda dem. Lättare kan det inte bli.
Mina kalljästa frallor gjorde jag så här:
1/2 pkt med jäst
6 dl kallt vatten
4 msk rapsolja eller olivolja
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
2 dl havregryn
3-4 dl vetemjöl med fullkorn eller valfri blandning mjöl
Toppa med frön
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, lös upp med lite vatten och rör tills all jäst löst sig. Tillsätt därefter allt vatten, olja, salt & arbeta in havregryn & mjölet med bakmaskin eller för hand. Använd så mycket mjöl tills du får en smidig och fin deg som släpper.
Baka ut och dela upp i 18-20 bullar och baka ut och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Lägg en bakhandduk över och låt stå i rumstemperatur en kvart innan du ställer in i kylskåpet. Morgonen efter ställer du ugnen på 200 grader, ta ut plåtarna i rumstemperatur medan ugnen fått rätt temperatur. Pensla dem med vatten strö över frön och skjuts in i ugnen tills de fått en vacker färg.
Vilken härlig tanke jag fick med nybakta frallor på julaftonsmorgon till tomtegröten. Mums! Men, hur ska jag få plats med plåten i kylen bland all julmat?? ?? vilket lyxproblem! Jag får ställa en del på altanen. Tack för alla fina recept och trevliga reseskildringar. Ha en fin advent?