Veckomatsedel

Godmorgon där ute,

Hoppas ni vaknat på bästa humöret. Jag vet att många av er uppskattar en tidig veckomatsedel, så här kommer den.
För er som vill ha fler tips så hittar ni alla mina tidigare veckomatsedlar här

Måndag
Saftiga äppelplättar med lättvispad grädde (veg)
Tisdag: Havets wallenbergare med mos & gröna ärtor
Onsdag: Thaigryta med kyckling serverad med ris
Torsdag Minestronesoppa med spagetti
Fredag Mustig canjungryta

IMG_8809

Det här behöver du till 4 personer:
500 gram putsad fläskfile
200 gram kryddstark korv
smör
200 gram stora XL räkor

Till såsen:
10 små steklökar
smör
3 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad / mald koriander
1/2 tsk chiliflakes
1/2 tsk rökt paprikapulver
500 gram krossade tomater
1 msk kycklingfond
1 msk strösocker
2 tsk rödvinsvinäger
1 burk med konserverade körsbärstomater

Topping:
Räkor samt finhackad purjolök

Färskoströra:
100 gram färskost
1 dl creme fraiche
salt & peppar

Serveras med kokt ris

Gör så här:
Rör ihop färskoströran och ställ kallt fram till servering.
Hetta upp en stekpanna med höga kanter med smör. Skala och fräs löken på medelstark värme under omrörning. Pressa ner vitlöken i en liten skål och rör ner alla kryddor, rör om och vänd ner i stekpanna och fräs under omrörning tills alla kryddor doftar nötigt. Vänd då ner tomatkross, fond, rödvinsvinäger, socker och låt sjuda upp. Under tiden skär du filen i lagom stora bitar och slantar upp korven. Fräs detta i en annan stekpanna tills de får färg, och vänd ner i såsen tillsammans med en burk körsbärstomater.

* * * * * * * * *

Saftig banan- & chokladsockerkaka

IMG_8240

Har du några bananer i fruktskålen som börjar se lite tråkiga och prickiga ut. Släng dem inte, utan gör en saftig banankaka istället. Jag gjorde en banankaka häromdagen, hade i lite choklad och en skvätt kaffe som verkligen lyfte kakan.

Det här behöver du:
4 mogna bananer
175 gram mörk kvalitetschoklad
1/2 dl kallt kaffe
150 gram smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver

Smör till formen + ströbröd

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Ta fram smöret i god tid så att det blir rumstempurerat, vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning lagom poröst. Mosa banerna med gaffel och grovhacka chokladen. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål och vänd ner bananblandningen, Rör ner allt i ägg/smör/ kaffe smeten och vänd om tills du fått en jämn smet. Fördela allt i den smorda och bröade formen. Ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 45 – 60 minuter.

Låt svalna något innan servering, men den äts med fördel ljummen. Då chokladen är mjuk och krämig.
IMG_8171-002

 

 

0
Prenumerera
Notis om

3 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mina
8 år sedan

Hej jennys!
Åh vad gott allt lät i veckan matlista!

Har en fråga gällande sockerkakan
Om man har kan byta ut chokladen mot nutella ? Eller blir den för simmig?

En fråga till är :
hur lång tid det tar att få fakturan från klarna för boken jag beställde på bloggen ?
Beställde 7 oktober nämligen.
Mvh mina

jennysmatblogg
Reply to  Mina
8 år sedan

Blir säkert gott med nutella. Men ta inte för mycket 🙂
Fakturan e på väg lovar Klarna 🙂

Therese
8 år sedan

Äääälskar den där banankakan med kaffe och choklad! Har gjort den flera ggr och även tagit med till jobbet där de alla sa att det var den godaste banankaka de ätit 🙂
Hemma gillar vi den mest dagen efter då den är kall och har fått stå till sig i smakerna.

Ha en toppen semester nu! Ser fram mot dina reseuppdateringar 😉

Nästa inlägg

Pastasås med varmrökt lax

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x