Veckomatsedel

Gutenmorgen,

Här kommer ett litet tidsinställt inlägg,
för er som är morgonpigga och letar inspiration för kommande vecka.

Måndag Vegetarisk pasta med vitlöksdoftande champinjonsås
Tisdag Laxgratäng med basilika & rostade pinjenötter
Onsdag Falulåda med makaroner
Torsdag Min godaste tomatsoppa toppad med bacon & fetaost
Fredag Smakrik mustig Älggryta med morötter & lök

 

IMG_0997

Det här hade jag i min älggryta: 
1 kilo grytbitar av älg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 1/2 dl rött vin
3 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
1 tsk torkad timjan
salt, peppar

Gör så här:
Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond, vin & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en anna stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta och smaka av med timjan salt och peppar.
Serveras med kokt potatis.

* * * * * * * * * * * * *

Godisfyllda cookies

IMG_4878-001

Det här behöver du  till cirka 35-37 cookies:
120 gram smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat + 1/2 tsk salt
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk ljus sirap

Fyllning :  1/2 påse Polly / marschmallows eller Dumle

Garnering : Strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft ) Blanda smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner äggen & sirapen i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat & salt i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered och häll upp en skål med strösocker och förbered två ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar. Ta fram pollyn och platta ut bollen med ett tryck i mitten lägg dit en polly per och rulla ihop till en boll.
Rulla bollarna i socker och lägg på en ugnsplåt- grädda i 6- 10 minuter (håll koll ) tills de har flytit ut lite och får lite sprickor i degen. Ta ut och låt svalna något innan du provsmakar.

 

0
Prenumerera
Notis om

3 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annika
8 år sedan

Hej. Vill veta till hur många personer ditt recept på älggrytan är på? Ska ha födelsedagskalas, och vill bjuda på en älggryta:)

Jenny
Reply to  Annika
7 år sedan

Ett tips är att tänka ca 200-250 gram kött per person.. Bara en tanke..
Tänkte fråga om det går att göra på vanligt högrevskött?

8 år sedan

Kakorna va goda, men ska testa med polly nästa gång för marshmallowsen försvann 😛

Nästa inlägg

Lördagskväll och middagsplaner

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x