Hej hej,
Onsdag idag, och för ovanlighetens skull ska vi faktiskt äta tacos idag. Det brukar ju vara standard på fredagar. Men min lillasyster Johanna kommer hit på mat. Hon fyllde ju 15 år i helgen & vi har inte hunnit fira henne än. Så idag blir det tacobuffe och fika för henne hos oss. Fast igår provade vi ett superduper gott recept på souvlaki. Detta måste ni prova om ni gillar grekisk mat.
Och det går att förbereda rätt mycket dagen innan. Såsom att lägga köttet i marinaden, samt tvätta och skära potatisen ( lägg dem i en kastrull med kallt vatten ). Med små enkla medel kan man förbereda så middagen går snabbare, trots att man lagar från grunden.
I salladen hade jag:
Ruccola
Gurka
Tomat
Rödlök
Gröna Oliver
Svarta Oliver
Fetaost
Till Souvlaki-spetten:
600 gram fläskytterfile
1/2 pressad citron
3-4 msk finhackad färsk oregano
1 tsk timjan
1 pressad vitlök
4 msk olivolja
Gör så här:
Skär upp ytterfileen i mindre bitar och lägg i en skål, vänd ner citron, kryddor, vitlök & olivolja. Plasta och ställ in i kylen över natten. Innan de ska tillagas trä dem på spett och grilla dem. Eller går det bra att steka dem, eller köra dem i ugnen.
Denna marinaden är lika god att använda till lamm & kyckling.
Tzatziki med fetaost:
( Halvera receptet om ni inte planerat att äta det i en vecka ) 😉
1 hink med turkisk yoghurt ( 1000 g )
1 gurka
2 – 3 vitlök
1 tsk salt
peppar
1 förpackning med fetaost
Gör så här :
Tvätta gurkan , och skär dem mitt itu på längden.
Gröpa ut de vattniga kärnhuset med sked, då försvinner den mesta vätskan automatiskt. Riv sedan gurkan, jag brukar använda de grövsta rivjärnet. Lägg på en tallrik med kaffe filter under , strö över en tsk med salt över gurkan. Låt vila tio minuter, under tiden kan du pressar ner vitlök i yoghurten. Och sedn är det dags att krama ut vätskan, då använder jag dubbla kaffe filter. Krama försiktigt ut all vätska. Och vänd sedan ner den urkramade rivna gurkan med yoghurten. Smula ner fetaosten och rör om, och smaka av med salt, peppar.
Mums vad gott, fredagmiddagen bestämd? Undrar vilken vegetarisk färs du btukar använda dig av, vilken är godast, quornfärs?
Jag använder helst Hälsans Köks färs 🙂
Fann dessa produkter när jag samarbetade med dem.
Har du en lillasyster som är ungefär lika gammal som din äldsta son? Då var du och din mamma gravida typ samtidigt eller? Fast du fick barn väldigt ung eller hur? Måste vara kul att ha en så himla stor familj som du verkar ha, jättemysigt 🙂
🙂 Johanna är lika gammal som Thelma. Jacob som är min förstfödde är 2 år äldre än dem, han är 17 år.
Lillasyster är på min pappas sida, han lever tyvärr inte idag.
Jag var 18 år när jag blev mamma för första gången.
Ja vi är en stor familj, alla vi systrar med deras familjer & barn & kusiner. Jätteroligt.
hej
såg gott ut, står att man kan förbereda potatisen och ha i kastrull med vatten. vad gjorde du sen med potatisen?? kokade du dem eller hade du dem i ugnen? trevlig torsdag!
Klyftans upp och gjorde i ugnen med olivolja 🙂
Tack för en inspirerande blogg. Många härliga recept här inne. Denna souvlakin ska vi göra i helgen. Och dumlebrowniesen till eftermiddagsfikat 🙂
Tack än en gång 🙂
Souvlaki blir det i kväll! 🙂 Har du inget salt i marinaden?
Trevlig helg.
Saltade efteråt, man ska undvika det i marinaden då det torkar ur köttet. 🙂
Aahh, ok!! Visste jag inte och får bara hoppas att köttet blir ok ändå 🙁
Jooodå, det blir säkert gott 🙂
Bara att jag nyss lärt mig att man ska salta efteråt.
En helt vanlig måndag. Vilken fest det blev! Sagolikt gott ?
Hejsan, vad hade du för dressing i salladen? ?
Hur många spett räcker receptet till ungefär? 🙂
Hej! Till marinaden, ska det stå 1 pressad vitlök? Eller är de vitlöksklyfta? Vi dubblade receptet och tyckte att det blev lite mycket med två hela vitlökar ?
Två vitlöksklyftor ??
Hur många personer beräknar du receptet till?
4-5 personer
Tack för receptet❣️ Skall tillreda och bjuda våra vänner på maten!