Hej där,
Vi blev bjudna på mellis igår hemma hos systeryster. Dessa goda LCHF-knäckebröd.
Nu var det evigheter sedan jag bakade dem, vet inte varför? För de är bara så himla goda!
Du behöver :
Kallt vatten
2- 2 1/2 dl linfrön
1 1/2- 2 dl pumpakärnor ( jag valde rostade och saltade pumpakärnor )
1 dl sesamfrön
1 dl rostade solrosfrön
Salt ( efter egen smak och tycke)
2- 2 1/2 dl linfrön
1 1/2- 2 dl pumpakärnor ( jag valde rostade och saltade pumpakärnor )
1 dl sesamfrön
1 dl rostade solrosfrön
Salt ( efter egen smak och tycke)
Gör så här:
Rör ihop alla frön / kärnor och i en bunke och täck med vatten.
Vattnet gör att fröna / kärnorna blir ”degiga”, de ska stå i kylskåpet över natten ( minst 10 timmar )
Ställ ugnen på ca 125 grader. täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.
Strö över lite flingsalt och ställ in i ugnen, i ca 1 1/2 – 2 timmar. ( beroende på hur mycket vätska som hälldes upp i bunken)Öppna då och då ugnsluckan så att den fuktiga luften släpps ut.
När brödet nästan torkat helt så tog jag ut brödet och skar det i fina portionsbitar.
Plus att jag bytte till ett nytt bakplåtspapper , till ett torrt. Och la alla bitar upp och ner – så att de torkar på bägge sidor.
När brödet är torkat, stäng av ugnen och låt stå en liten stund på eftervärmen, håll ugnsluckan öppen lite.
Vattnet gör att fröna / kärnorna blir ”degiga”, de ska stå i kylskåpet över natten ( minst 10 timmar )
Ställ ugnen på ca 125 grader. täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.
Strö över lite flingsalt och ställ in i ugnen, i ca 1 1/2 – 2 timmar. ( beroende på hur mycket vätska som hälldes upp i bunken)Öppna då och då ugnsluckan så att den fuktiga luften släpps ut.
När brödet nästan torkat helt så tog jag ut brödet och skar det i fina portionsbitar.
Plus att jag bytte till ett nytt bakplåtspapper , till ett torrt. Och la alla bitar upp och ner – så att de torkar på bägge sidor.
När brödet är torkat, stäng av ugnen och låt stå en liten stund på eftervärmen, håll ugnsluckan öppen lite.
Hur mycket vatten? 🙂
Hej
Jag använder 2 dl kokhett vatten och ½ dl olja och sen får det stå i ca 15 min innan jag gräddar det ca 1-1½ h. plus att jag strör över flingsalt innan gräddningen. Blir supergott!
Vad kan man ta istället för linfrön då det är direkt olämpligt att äta sådana då det ovandlas till gifter i kroppen?
Livsmedelsverket avråder bara från krossade linfrön. Använd hela 🙂
Ska där inte vara majsmjöl o rapsolja i?
Jo det ska det, 1/2 dl olja (valfri, oliv eller raps) och 2 dl majsmjöl