Hej
Här rusade gårdagen förbi, med fortsatt trädgårdsarbete och garageröjning.Och sen kom Jacob och Thelma hem 🙂 så nu är hela familjen samlad igen.
Vilket vackert vårväder vi hade igår, äntligen har våren kommit hit till växjö.Så vi passade även på att promenera en riktigt lång promenad i det fina vädret, hoppas nu att vårsolen är här för att stanna. Och denna långfranska i ugn tänkte jag tipsa om idag. Min mamma lagade den ofta till oss när vi bodde hemma, har dock gjort några ändringar genom åren. Det är ju en tacksam maträtt som går att variera och förnya massor 🙂
1 långfranska
1 kilo köttfärs
1 gullök
smör
1 burk med krossad tomat
1/2 dl chilisås ( mer eller mindre )
2 pressade vitlökar
färsk timjan
Salt och peppar
gräddfil / turkisk yougurt
Chilisås
och lite salt
låt såsen stå i kylskåp i cirka en halvtimma innan servering.
Gör så här :
Skär ett snitt i långfranskan, men spara någon cm på varje sida.
Gröp ur det mesta av brödet, och lägg det åt sidan. ( kan behövas senare )
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Värm upp en kastrull med smör och bryn löken mjuk.
Bryn färsen klar, och pressa ner vitlöken.
Rör ner krossade tomater, chilisås och färsktimjan och låt småputtra en stund.
Köttfärsröran ska vara ganska stum, och tycker du att den är för lös, smula ner brödet till du får en bra köttfärsfyllning.
Servera tillsammans med en god italiensk sallad och kall sås.
Brukar göra fylld bakis men med köttfärs purjolök champinjoner creme fraiche o grill krydda. .skär av som ett lock på barkisen gröper ur o i med den varma röran på med ost o in i ugnen..såå gott
Hej finns det något bra alternativ till chillisås? Är onte då förtjust i just chili
Hej! Gjorde detta Recept ikväll, Supergott 🙂
Jag använde Baugetter istället för Formfranska(Slut i affären). Blev uppskattad här hemma……Tack För SuperGoda recept här på Din Blogg <3
Å detta recept har jag använt i många år men vi använder tomatpuré ist för tomatkross, och sen är det matlagningsgrädde och vi använder alltid brödet. Överst i ”Limpan” innan vi lägger på”locket” lägger vi i ost och sedan slår vi om brödet med flätad bacon. En mycket uppskattad rätt. Har även gjort den tacokryddad.