Godkväll,
En dag som började i strålande solsken slutade i duggregn. Men det gör inget – jag har massa jobb här framför datorn. Och regnar det så lockar inte trädgårdspyssel lika mycket. Hihi.. För ett par helger sedan gjorde vi egen plankstek, jag har inte haft några plankor hemma på evigheter. Så detta var extra gott! Och nu så var det dags igen, mumsigt blev det och ser redan nu fram emot att prova med lax och en med kyckling.
Fortsättning följer, och resultat kommer såklart här på bloggen.
Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar
Tillbehör:
1 st Fläskfile
600 gram Oxfile
2 Tomater
Frästa grönsaker som te.x
Sparris
paprika
sockerärter
Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.
Ta fram och servera med valfria såser.
åh va gott de såg ut
Prova gärna sandsjöbadens plankor mellan Sävsjö och Nässjö, de är helt fantastiska och billiga
Oj va gott det såg ut, rena restaurangplankan. Tack för en rolig och trevlig blogg.
Hej!
Ser jättegott ut! Vad är det för såser som du har till? 🙂
Men guuuuud så gott :):):)
Hur bränner jag in en ny oanvänd planka?
Smörj in plankorna i olivolja när de är nya. Kör dem sedan i två timmar i ugnen på 100 grader. Torka bort överflödig olja efter. Ha sen inte plankorna i något vattenbad eller diskmaskin.