Jag har provat ett nytt sätt att laga mat, då jag i samarbete med Coolstuff har provat deras KitchPro Epicure sous vide. Och denna fiffiga apparat gör att köttet blir så där perfekt saftigt och mört som på restaurang. Och det kanske inte bara är jag som tycker att att det kan vara svårt att få perfekt fläskfile eller oxfile. Ibland är det svårt att få jämn i temperatur när filen är smalare på en sida. Därför var jag extra nyfiken på denna produkt. Epicure tillagar maten på jämn temperatur så att hela köttbiten ( ja även fisk & kyckling ) får samma temperatur. Vilket resulterar i att hela biten har samma gradantal när det är klart. Jag som just nu har dille på torsk & annan vit fisk ska definitivt koka den med Epicure, aldrig mer överkokt fisk. Stort gilla på det!
Här marinerar jag köttet innan jag lägger ner det i påsar, för att smakerna ska dra in riktigt.
Detsamma gör jag med grönsakerna som däremot inte kokas lika länge,
jag vill bara ha dem varma. Samt att de ska behålla sin krispighet. Marinerade grönsaker ger extra smak, mums!
Epicure fäster du vid en stor gryta vilken som helst i ditt grytskåp, som du fyller med vatten. Sänk ner påsen i vatten så att öppningen är precis över ytan, stäng sedan påsen. Då stannar påsen under vattnet. Antingen om du har en återslutningsbar påse, annars går det bra att knyta en vanlig fryspåse.
Ställ sedan in hur många grader du vill ha köttet på, sedan är din kraftansträngning klar. Och under tiden kan du duka, göra sallad eller bara sitta göra ingenting. Den lilla fiffiga apparaten kommer pipa till när köttet är klart.
Låt köttet vila en stund innan du skivar upp det, både oxfile & fläskfile blir godast då det vilar några minuter.
Volia!
Klart att skära upp köttet & servera.
Vi serverade med olika såser, sallad & ångkokade marinerade grönsaker.
Så saftigt & gott blev köttet, har man en stor gryta kan man laga mat till många. Då hela grytan med vatten kommer hålla samma temperatur.
Vill du läsa mer eller beställa en egen ”Epicure” så hittar du DEN HÄR
Tack för en riktigt fin och god blogg. Tror du man bryna köttet innan man stoppar det i påsen för att få lite finare färg?
Visst kan man det! Marinaden ger också fin färg 🙂
Recept på marinaden?
Spännande! Är det speciella påsar?
Hej : )
Det är vanlig plastpåsar
Ser gott ut 🙂
Men det enda jag tänker är hur bra är det att tillaga mat i plastpåsar? Plast som värms tillsammans med mat är ju inte bra för hälsan 😉
Maten kokar inte, utan värms sakta upp till 60-75 grader, detta påverkar inte plasten.