Godmorgon raringar,
Då vart det söndag och jag har tidsinställt ett inlägg till er. Förhoppningsvis sover vi gott nu efter gårdagens heldag på liseberg.
Snart blir det hotellfrulle, och sedan har jag lovat Thelma några timmar på stan för shopping. Till er kommer här en veckomatsedel
Måndag Vegetariska piroger
Tisdag Fiskgryta med potatis
Onsdag Ugnsbakad falukorv med halloumi
Torsdag Tex-Mexsoppa
Fredag Gratinerad oxfile
Detta behöver du:
1 bit oxfile
smör
salt & peppar
Garnering:
2 dl riven lagrad ost
10 finhackade soltorkade tomater
1/2 kruka klippt persilja
Serveras med smörstekta sockerärtor
potatisgratäng
rödvinssås
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skiva upp filen och smörstek den med salt & peppar. Antingen bara snabbt för medium eller lite längre om du vill ha den välstekt. Själv föredrar jag rosa när det är oxfile, men det är en smaksak. Lägg oxfilemedaljongerna i en ugnssäker form och strö över ostblandningen över och ställ in o mitten på ugnen i 5-10 minuter tills osten har fått en vacker gratinering.
Serveras genast!
* * * * * * * * * * * * * *
Det här behöver du till en form 30*25 cm:
225 gram smör
5 dl socker
4 små ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 st äppel
Kardemumma och Pärlsocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smöra och bröa formen. Smält smöret i en rymlig skål i micron eller en kastrull på spisen.
Ta ut & låt svalna något, rör ner socker och ägg till en jämn smet och sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och rör ihop. Häll upp i formen 30 *30 cm , och skala sedan äppel och skiva dem tunt. Tryck ner dem i ett fint mönster i kakan strö över kardemumma och strössla över pärlsocker. Ställ in äppelkakan i mitten / eller lite lägre och grädda 30- 45 ( beroende på ugn) minuter tills kakan fått fin färg och stannat till sig. Skär sedan upp den när den svalnat något, pudra över florsocker och servera med en klick vaniljsås.
Omnomnom
Så gott allt ser ut! kram
Allt verkar väldigt gott. Piroger är en given favorit 😀