Veckomatsedel

Måndag: Vegetarisk morotssoppa
Tisdag  Torsk i citronsås
Onsdag Krämig pastasallad med extra allt
Torsdag Kyckling- & currygratäng
Fredag Oxfile Wellington

En smördegsinbakad oxfile wellington med krämig potatisgratäng & smörstekta kantareller.

 

oxfilDet här behöver du till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
smördeg
1 uppvispat ägg

Potatisgratäng recept här
Rödvinsåsen recept här
Beasåsen var en köpevariant,
vill du göra egen finns recept här

Gör så här:
Ta fram oxfilen i god tid innan du börjar med maten, jag valde en smalare bit för att den skulle gå snabbt att tillaga. Ställ ugnen på 200 grader, potatisgratängen ställde jag in cirka 20 minuter innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie över gratängen om den får för mycket färg. Smörstek oxfilen med salt & peppar så att de får vacker färg. Baka in filen i smördegen, skär bort överflödig deg och pensla oxfilepaketet med uppvispat ägg. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filen, och ställ in i ugnen. När köttet nått 50 grader tar du ut den om du vill ha ”blodig” vill du ha medium vänta till 60 grader. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp. Svampen fräser jag i torr panna tills all vätska är borta, sen vänder jag ner en klick smör och fräser den glansig.

När jag serverar häller jag gärna såsen över köttet för att jag tycker det är snyggare,

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Vaniljhorn

vaniljhorn
Inget socker i mördegen utan det söta blir av garneringen.

Det här behöver du till 40 vaniljhorn: 
200 gram rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

Garnering strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör, vaniljsocker och mjöl tills du har en smulig deg smet. Arbeta ihop den och rulla ihop till 2 längder. Låt dem vila i kylskåpet i cirka 30 minuter. Skär sedan upp dem i 20 bitar per rulle, och rulla dem till pinnar, böj dem sedan så att de ser ut som ett horn. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter, de ska inte få färg.

Strö över strösocker och låt dem svalna något innan du vänder runt dem i socker.
Låt svalna helt på galler.

 

0
Prenumerera
Notis om

5 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
8 år sedan

YUUUUM YUUUUUM på wellington <3333

8 år sedan

vilken smaskig matsedel! =)

8 år sedan

vaniljhoooorn 🙂 MUMS

Kajsa
8 år sedan

Ska man inte ha en duxelle-blandning runt köttet för att kalla det en Wellington?

8 år sedan

Är verkligen barndomsminnen! Mormor bakade alltid dessa till julen! Är magiska och beroendeframkallande!

Nästa inlägg

Hallon- & Lakritsfudge

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x