Detta är den godaste chokladkolan jag kokat. Denna tycker att ni ska ta er tid att prova. Lätt som en plätt också, och ingredienser som man oftast har hemma. Och använd gärna en termometer, de finns att köpa i nästan alla matvarubutiker. Det är så mycket smidigare än att förlita sig på kulprovet.
Det här behöver du:
50 gram smör
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull och rör om.
Låt allt sjuda på medelsvag värme upp till 120 grader, rör om då & då. Klä en mindre form med bakplåtspapper och häll försiktigt upp chokladkolasmeten i den. Låt svalna innan du skär upp den i lagom bitar.
Förvaras i kylen fram till servering
Ser jättegoda ut? Hur länge håller de i kylen? ?
De håller rätt länge eftersom de är mycket socker i. Men är du osäker så frys dem fram till jul.
Underbar blogg som används varje dag! 🙂 kan dessa frysas? Kramar!
Gulle du 🙂
Ja de kan frysas.
Kram
Kan man göra dessa helt mjölkfria?
Byt bara ut smöret och grädden till Mjölkfritt smör från typ carlshamn/flora m.f som säljer.
Grädden byter du ut mot havregrädde eller soyagrädde, Oatly’s säljer havregrädde, Alpro säljer Soya grädde.
Min stelnade inte? ? vart bara som en hinna över men rinnig under, som is på sjön! Vad har jag gjort för fel? Ska den svala rumstemp eller kallare?
Å nej…
Min svalnade i kylen
Googlade på om man kunde frysa tryfflar och det stod att det skulle gå på flera ställen. Gjorde Mariannetryfflar efter ditt recept, sååå goda ? Men frysningen förstörde dom, dom blev som mousse men liksom ”pyser” ut när man tar i dom. Vad kan det bero på?
Men nej så typsikt….Ingen aning :/ Jag har fryst mina Mariannetryfflar, och det har funkat.
Kan det vara att jag fick in luft i smeten? Såg sen i ett annat recept att man inte fick vispa, det gjorde jag inte men rörde kraftigt och såg bubblor…
Hur gör man när man häller upp kolasmeten försiktigt?
Undviker att bränna sig 😉 Den är varm.
Hva er vispgradde på norsk?takk for svar
Det är bara vanlig grädde 🙂
Vispgrädde is whipped cream 🙂
Tack 🙂
Hej Jenny! Tack för receptet, jag gjorde denna ikväll och den blev supergod 🙂
Dessa ska testas! Vad menas med tjockbottnad kastrull? Fubkar det utan de? Älskar dina recept ?
Hejsan! Jag undrar vad du använder för typ av form att hälla upp smeten i? Med tanke på att du får så fina kuber 🙂
en mindre form cirka 20 *15 cm 🙂
Undrar oxå över den tjockbottnade kastrullen. Hur vet man om kastrullerna man har e tjockbottnade? Hur ser en sådan kastrull ut?
En tjockbottnad är en rätt vanlig kastrull. Men att den ska tåla att koka länge och till så hög värme, utan att bränna fast i botten.
Min stelnade inte tyvärr ? blev helt rinnig, gjorde allt enligt receptet. Synd, såg så goda ut.
Hej! Jag har ingen termometer, hur kan jag på ett ungefär veta när den är färdig ? Hur länge kokade du den ?
Mvh Emma
Tills den klarade kulprovet ( cirka 20 minuter )
Doppa ner några droppar av smeten i kallt vatten. När du kan forma smeten till en kula är det klart.
Hej, hur många kolor blir det av detta recept? Kram
Beror helt på hur stora bita man skär.
Det finns inte vaniljsocker där jag bor men jag har vanilla bean powder, dvs ren vanilj. Hur mycket borde jag använda av det?
Det räcker med pyttelite 🙂
Kanske en dum fråga men hur ska man göra med termometern egentligen? Jag köpte en i fjol men när man lägger i den i kastrullen så står den ju mot botten så den blir varm direkt medans själva ”smeten” inte är lika varm?? Vad gör jag fel?
=)
Du doppar bara termometern i smeten…den ska inte stå kvar i kastrullen..:)
Jag gjorde dessa kolor igår och toppade dem med flingsalt, blev supergott:)
Mums 🙂
Jag misslyckades med kolorna så tillvida att min termometer är kvar på landet och jag hade ingen aning om hur länge smeten skulle koka för att jag sedan skulle kunna göra kulprovet, men… Det blev en härlig chokladkolasås av det istället som jag har använt till glass, frukt och även bara att äta direkt av. Så lite tur-i-oturen :). Ska koka om den i helgen som man ska göra, för såsen ger ju en föraning om hur fantastiskt goda kolorna kommer att vara 🙂
Ser jättegoda ut. Provar att göra dessa nu!!
Superrecept! Men då jag inte är (hör o häpna ?)så glad för choklad, så bytte jag ut kakaon mot pepparkakskryddning ( ingefära, kanel, nejlikor en gnutta kardemumma) och lite salt! Blev suuupegott!!! ?
Går dessa att förvara i kylen i 13 dagar?
Oj vad många kommentarer och frågor. Jag vill bara hälsa att det var verkligen de godaste chokladkolorna jag har smakat! Tackar! Nu hoppas jag på den godaste smörkolan och knäcken också…
Hej! Jag undrar hur man bäst förvarar kolorna i kylen, virar du in varje kola i papper?
Mvh Emma
Ska man smälta snöret innan man blandar i resten av ingredienserna ?
Jag hällde i alla ingredienser samtidigt
jag kokar ock kokar men de kommer aldrig upp i 120grader? Det har kokat i säkert 1h nu. vad är fel?
Tack för det första, för en helt underbar matblogg. Går jämnt in här när jag inte kommer på något att baka eller laga till mat.
Denna kolan misslyckades jag också med. Kom inte upp i 120 grader på spisen. Men hällde upp på en ugnsform och sen in i ugnen på 250 grader, då gick det bättre. Super god kola!!
Hej Jenny!
Gjorde dina kolor i tisdags. Tänkte dock ha dom till jul åå min fråga är kan man frysa dom eller håller dom i Kylen?
Mvh
Sandra
Frys dem 🙂
Hej, varför ljus och inte mörk sirap? Har alltid hört att det är mörk sirap som gäller till chokladkola och ljus till knäck och smörkola. Vad är skillnaden om man tar mörk till detta recept? *nyfiken* 🙂
Hej gjorde dessa kolor och de blev supergoda, jag kokade kolan i ca 25-30 min och då blev den perfekt när jag gjorde kulprovet. Gjorde dock ett misstag och lade kola bitarna i en burk och la i kylen och när jag tog ut dem hade allt blivit en stor klump. Så fick klippa om kolan igen och slå in i smörgåspapper då blev det perfekt:)
Klistrar de ihop om man inte har smörpapper eller folie? Tar så lång tid att packa in en o en ….
Om man inte har termometer hur kan man gissa sig till 120 grader?
Hej! Goda kolor som jag har gjort flera gånger. Men de ska inte förvaras i kylen. Då svettas dem och blir konstiga. Förvarar svalt eller i rumstemperatur. Men då måste man upp lite i temperaturen 123-125 grader blir perfekt tycker jag.
Jag använder bara 2dl socker. Häller lite kaffepulver och balanserar med 1/2 tsk salt.
Det där med 120 grader, tvivlar jag på; jag kokar kolan i uppåt två timmar tills den blir seg. Jag testar med det klassiska vattenprovet då och då. Man ringlar ned lite smet i ett glas med kallt vatten och knådar ihop den med fingrarna tills jag fått önskad konsistens.
Kolan blir godare än allt köpegodis som finns, påstår släkt och vänner.😃