Godmorgon,
Till helgen är det första advent, och då vet jag att många av oss kommer baka lussekatter / lussebullar eller saffransbröd överhuvudtaget. Själv är jag inte så förtjust i de vanliga lussekatterna med russin utan bakar dem helst som vanliga bullar & med vaniljfyllning.
Saftiga & smakrika och doftar jul. Prova vetja.
Det här hade vi i vetedegen, cirka 50 lussebullar :
1 pkt jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl
Vaniljfyllningen:
200 gram rumsvarmt smör
3- 5 msk vaniljsocker
1 1/2 dl socker
Garnering : Vispat ägg och pärlsocker
Gör saffransbullarna här :
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen : Rör ihop samtliga ingredienser. När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över fyllningen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt innan de ska gräddas och strö över pärlsocker,
Grädda i cirka 8- 10 minuter tills bullarna fått en fin färg.
Låter super gott, men min sambo tål ej gluten så min fråga är kan man göra dom glutenfria? Och isåfall hur räknar man ut hur mycket glutenfritt mjöl man ska ha? Jag är rätt ny på det här med glutenfritt..
Vore tacksam för svar
//Gabriella
Jag är tyvärr lika novis som du när det gäller gluten.
Lycka till 🙂
Oftast är det bara att byta ut mjölet MEN det blir kladdigare än vanligt. Därför är just bullar lite svårare. Men värt att testa men kanske med lite mer mjöl, annars är långpannebullar perfekta att göra glutenfria och trycka ut en fyllning i eftersom det inte behöver arbetas med händerna.
Hej!
Vilken sorts kvarg använde du?
Men alltså…välj själv.
Bakade dessa igår, rev även i lite vit choklad och mums vad saftiga dessa blev 🙂 stoppade in mig fem bullar med en gång, och jag som inte är ett jätteförtjust i saffran men det blev jag nu ? toppenrecept! ?
Gabriella jag kan lägga ut ett jättebra recept på bullar till dig. Har 2 barn som är glutenintoleranta. Hojta till om du vill ha!
Måste bara säga att din blogg är så härlig! Så mycket bra tips och så många goda middagar. Här hemma var det brist på variation o barn som inte åt när vi testade nytt. Men nu har vi säkert tre recept i veckan från din blogg! O barnen har gillat vartenda ett av dem. Tack för inspirationen!
<3
Läser alltid din blogg, så många goda recept 🙂
Undrar vilken kvarg du menar i receptet? Tacksam för svar då jag tänkte testa mig på dessa i veckan 🙂
Man kan ta vilken man vill, jag hade nog vaniljsmak 🙂
Har själv alltid mandelmassa i fyllningen, där snackar vi saftiga bullar 😀 och ingen smak av mandelmassa heller, vilket är bra, om man inte gillar det 🙂 blir krämigt istället
Blir dom goda även utan saffran? 🙂
Absolut 🙂
Gjorde dessa idag, helt magiska! Rekommenderas varmt & kul med någonting annat än vanliga traditionella ??
Såååå GODA!!
För det första så gillar jag inte saffran, förutom ex i fisksoppa. Men det blir så himla bra ihop med vaniljen!
För det andra så är min dotter mjölkproteinallergiker och allt måste göras mjölkfritt, men det funkar K A N O N att byta ut mjölken mot Alpro Sojamjölk (den smakar även den lite vanilj) och lite riven mandelmassa istället för kvarg!! ??
Förra året bestod både kalasfikat precis innan jul och gottet på julaftonskvällen av massor av dina goda julgodis recept o jag har redan spanat in några nya till i år! 😉
Ha en fin kväll!
/L